Een aantal dagen deze week ging het nergens anders over: de troonafstand van de Koningin en de daarmee gepaard gaande troonopvolging door Willem-Alexander. Maar wat we net zo vaak horen is: Máxima wordt onze nieuwe Koningin! Ik snap het wel, dat zo’n glimlachende blonde schone uit het verre Argentinië meer hoge ogen gooit dan onze bleekblonde nuchtere Nederlandse prins.
Vergelijk het met de Nederlandse en Argentijnse wijnen. Ik zie toch wekelijks velen tientallen (en in drukke weken honderdtallen) flesjes Argentijnse wijn over de toonbank gaan. En een paar keer per jaar een sporadisch flesje Nederlandse wijn. Dit heeft uiteraard ook te maken met factoren als: beschikbaarheid, prijs en bekendheid, maar zeker is dat de Argentijnse wijnen qua populariteit duidelijke winnen van de Nederlandse.  
De Malbec is toch wel de Argentijnse trots.
De Malbec is in Argentinië druivenras nummer één. Ook in de Franse Cahors-streek is deze druif de plaatselijke favoriet (en staat hij bekend als Côt). In de Bordeaux wordt de Malbec gebruikt als onderdeel van blends. In Frankrijk geeft de druif een donkere, intense, tanninerijke wijn. De Malbecs uit Argentinië zijn iets kruidiger en soepeler van smaak dan die uit Frankrijk.
De Argentijnse keuken staat niet bekend als een vegavriendelijke variant. Integendeel: Argentinië behoort tot de grootste vleesconsumerende landen ter wereld. Vlees is zo’n essentieel onderdeel van de Argentijnse cultuur, dat zelfs mannen vrijwillig de schort ombinden. In het weekend komt het grillgereedschap tevoorschijn voor een ‘asado’, oftewel: een traditionele Argentijnse barbecue, waarbij het manvolk zich rond houtskoolvuren schaart om rundvlees te braden. Een culinaire en vooral sociale aangelegenheid.
Om vóórdat het zomer is al even maximaal te genieten van deze Argentijnse tradities, heb ik een fantastisch MÁXIMAAL voor u (welke voor de vegetariërs of niet-vleeseters echt superlekker is met portobello ‘s!).

Recept Máximaal:
Biefstuk (of portobello ‘s) in saus van eekhoorntjesbrood en gedroogde tomaat:

Ingrediënten:
1 stukje biefstuk of portobello per persoon
1 eetl. olijfolie
4 sjalotten, in partjes
2 tenen knoflook fijngehakt
1 eetl. verse oreganoblaadjes of 1 theelepel gedroogd
1 kaneelstokje
50 ml port
200 ml groentebouillon
20 g gedroogd eekhoorntjesbrood fijngehakt
50 gr gedroogde tomaten, fijngehakt,
25 gr. roomboter
100 ml crème fraîche
3 eetl. grof gehakte peterselie

Van tevoren:
Verhit de olie en fruit de ui en knoflook zachtjes 5 minuten. Fruit de oregano en het kaneelstokje heel even mee. Voeg de port, de bouillon, de gedroogde tomaten en het eekhoorntjesbrood toe. Breng alles aan de kook en laat 20-25 minuten heel zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat de smaken een paar uur intrekken.

Bereiden:
Gril de biefstuk in de grillpan zo kort als u wilt en bestrooi ze met zout en peper. Of snijd de portobello ’s in dikke repen, bestrooi ze met zout en peper en bak ze in de boter of olie.
Leg de biefstuk of portobello in repen op het bord, laat de saus met de crème fraîche warm worden en schenk deze ruim over het vlees of de paddenstoelen. Bestooien met peterselie.
Lekker met krieltjes uit de oven, een groene salade en uiteraard dat glaasje Malbec!