Terug van weggeweest. Terug uit Piëmonte. Heimwee naar Piëmonte en naar de Piëmontese keuken met zijn heerlijke streekgerechten en fantastische wijnkaarten.

Unieke keuken

In alle restaurants in Piëmonte maakt u kennis met een unieke keuken: truffel, tartaar, ansjovis, hazelnoot, stoofvlees in Barolo en ga zo maar door. Teveel om op te noemen en teveel om op te krijgen. Zo ook de wijnkaart: veelal een enorme keuze uit Piëmontese wijnen. Tientallen Dolcetto’s, Nebbiolo’s, Barolo’s en Barbaresco’s schreeuwen ieder om uw aandacht. Allemaal hebben ze in elk geval één ding gemeen: de zeer vriendelijke prijs. Het bestaat nog! Het kan! In Piëmonte maakt u kennis met de ‘transparante wijnkaart’!
In Nederland, en vele andere landen, zijn wijnkaarten geenszins transparant. In die zin dat u ongeacht de (vaak hoge) prijs niet weet of u kwaliteit in uw glas krijgt. U moet vertrouwen op de ogen van de gastheer of - vrouw dan wel sommelier. U weet dat de fles waarschijnlijk (minimaal) twee keer over de kop gaat en u moet dat er nog maar eens ‘af zien te proeven’.

Huiswijn

Voorheen koos ik voor een doordeweeks etentje wel eens de huiswijn, welke negen van de tien keer slechter was dan mijn ‘huiswijn’ thuis. Dan maar kiezen uit de overige wijnen op de kaart. Betekent wel een stuk minder vaak uit eten want je hebt een dikkere portemonnee nodig. Vaak zijn deze wijnen zeer ‘overpriced’ en betaal je aan het einde van een avond meer geld aan de wijn dan aan het eten.
Dit soort fratsen komt u niet tegen in Piëmonte. Wat u wel tegenkomt is eerlijke prijzen. Voor het eten én de wijnen. Voor de flessen betaalt u hooguit 5 euro per fles meer dan u kwijt bent bij aanschaf bij de wijnboer zelf. Dat betekent dus een goede Nebbiolo voor 12 tot 15 euro of een heerlijke Barolo rondom 30 euro te gast bij u aan tafel. Allen perfect op dronk en zeer passend bij de maaltijd. Uniek!
Wilt u niet de hoofdprijs betalen en toch in eigen land genieten van een mooie fles uit Piëmonte? Kom eens langs in de Wijnkoperij, ik adviseer u graag!   

Eline Jaarsma