De Limburgse Maasvallei krijgt zowel aan Belgische als aan de Nederlandse zijde de eerste wijn met Beschermde Oorsprong Benaming: Maasvallei Limburg BOB. Het gaat om een smalle strook rond de Maas. Een zogenaamde BOB is wat in Frankrijk AOC is. Vlaams minister Joke Schauvliege heeft hiervoor het licht op groen gezet. In Nederland ligt hetzelfde dossier op tafel. “Europa moet z’n zegen nog geven”, zegt Karel Henckens van wijndomein Aldeneyck, de grote voortrekker van ‘Maasvallei Limburg’.

Tien rassen

Jaren geleden was er al sprake van een grote 'AOC' voor beide Limburgen. Maar dat is intussen verengd tot 'Maasvallei Limburg', een smalle strook met het grindpakket van de Maas als ondergrond, schrijft het Belang van Limburg vandaag.
Om dat label te krijgen, moet je wijngaard niet enkel binnen die regio liggen, de wijn mag ook alleen gemaakt zijn van druiven als acolon, auxerrois, chardonnay, dornfelder, gewürztraminer, pinot blanc, pinot gris, pinot noir, riesling en siegerebe. Je mag ook niet meer dan - afhankelijk van de soort druiven - 55 of 65 hectoliter per hectare oogsten. Bovendien moet je je wijn ook elk jaar laten keuren. "Een BOB is een mes dat aan twee kanten snijdt", zegt wijndocent Jos Mechelmans. "Je krijgt langs de ene kant erkenning voor de kwaliteit, langs de andere kant beperkt het je vrijheid als wijnmaker".

"De eerste mail over die 'appellatie' dateert van in 2008", herinnert Karel Henckens van Aldeneyck zich. "Intussen zitten we 500 mails verder. Ik ben blij dat we hebben doorgezet, maar we zijn er nog niet hé", onderstreept hij. "Het dossier moet nu nog naar Europa. Pas als dat helemaal achter de rug is, wil ik vieren. Op de Maasbrug als het kan". Het dossier zat een tijd lang vast omdat een Nederlandse wijnbouwer bezwaar had ingediend. "Het dossier is nu gedeblokkeerd, ik ga er nu mee naar Europa", zegt Schauvliege.

Een AOC is ook internationaal gezien van belang. Voor onze wijnen is er nu belangstelling vanuit de VS, zelfs vanuit China en Taiwan", meldt Henckens. "Maar ook veel vanuit Duitsland. Onze wijnen liggen ook in sterrenzaken als The Jane en De Karmeliet. Maar ze zullen wel een nicheproduct blijven. Ik heb nu 10 hectare en misschien plant ik nog 2 hectare bij. Maar dan houdt het voor mij op".

Domeinen

Van deze BOB Maasvallei Limburg zal niet alleen Aldeneyck kunnen profiteren. Ook andere wijndomeinen die binnen de afgebakende zone liggen én die zich aan de regels houden, zullen het label kunnen dragen. In het totaal zijn er dat een negental in België, waarvan de meeste pas zijn opgestart. Zeker rond Leut zijn er allerlei wijndomeinen in volle ontwikkeling. "We wisten wel welke druiven onder die regelgeving vallen", zegt Geurt van Rennes, docent wijnbouw bij Syntra. "Daar hebben de nieuwe wijnbouwers ook rekening mee gehouden. Dus ook wie nu nog hobbyist is, kan straks instappen in die BOB".

Carlo Meykens van het Palmenhof is veruit de grootste nieuwkomer. Hij is van plan om in mei 8 hectare aan te planten in Meeswijk (Maasmechelen). "Over een aantal weken steken we 40.000 stokken in de grond", zegt Meykens. "Elk jaar zullen we met zo'n 3 hectare uitbreiden, tot we aan 25 hectare zitten. We zijn zeker blij met die BOB, dat geeft mensen vertrouwen".

Johan Jacobs van Thilesna uit Dilsen-Stokkem is ook aan het planten. "In het totaal heb ik binnenkort 1,5 hectare", zegt Jacobs. "Ik ben nu ook pas mijn eerste flessen aan het bottelen. Uiteraard is zo'n appellatie een meerwaarde".

Maar ook kleinere wijnboeren zoals Stefan Serdons van de Botseberg (60 are) in Leut is geïnteresseerd in het nieuwe label. "Ik heb acolon geplant, een rode druif die je ook in Duitsland vindt. We hebben in Limburg al veel witte wijn, ik wilde iets anders. Maar ik ben blij dat die druif ook in de regels staat".

Eric Langie van Alauda heeft wijngaarden in zowel Leut, Aldeneik als Ophoven. "In Ophoven heb ik hybride geplant, johanniter. Die druif zit in niet de BOB-erkenning, maar dat is niet erg, want Ophoven valt daar toch al buiten". Hybride-druiven zijn resistent tegen ziektes en moeten minder vaak worden besproeid. In de aanvraag voor Maasvallei Limburg zitten geen hybriderassen, maar blijkbaar is er wel 'een opening voorzien' voor de toekomst. In de BOB Hageland zitten bijvoorbeeld wel veel hybriden. Die verschillen volgens kenners vaak van smaak met de gewone druiven.

Nederland

Aan de Nederlandse zijde is het vooral wijngoed Thorn (6 hectare) dat de naam van 'Maasvallei Limburg' op zijn flessen kan zetten. Dat wijndomein ligt tegenover Aldeneyck, weliswaar aan de Nederlandse kant van de Maas. "We hebben ook al afgesproken dat we dezelfde flessen gebruiken: een 'flute' in olijfkleur. Op de capsules zetten we nu ook al 'Maasvallei Limburg'", zegt Harry Vorselen.

In Limburg hebben we ook al de BOB Haspengouw, die loopt van Alken tot Riemst. Dit is dus de tweede appellatie. In Nederland zijn ze rond Maastricht ook bezig met een BOB Mergelland.

(Bron: www.wijnwijs.eu)