Dat ik verslaafd was aan gamba’s wist ik al. Elke dag kan ik ze wel eten, het liefst zo vers mogelijk.

Ik kwam er achter dat diepvriesgamba's enorm vers smaken na bereiding, dus dat maakt een verse maaltijd op tafel zetten een makkie!

"Sinds deze week ben ik niet alleen gek op gamba’s maar ook op Muscadet!"

En dat terwijl ik in de winter toch wel echt een ‘rodewijnmens’ ben….deze frisse, knisperende witte topper is vanaf nu niet meer weg te slaan naast mijn bord verse gamba’s!

Ik probeerde de wijn/spijs combinatie van de week uit met mijn schoonzusje en we waren verrukt; alleen al de geur van de wijn bij de geuren van het gerecht waren op elkaar afgestemd. De pittige saus waarin de gamba’s zijn gewokt combineert prachtig met de frisheid van de wijn. Zowel de maaltijd als de wijn (12%) is redelijk licht. Een frisse, droge wijn maar met voldoende kracht en concentratie om de structuur van de gamba’s en de pittigheid van het gerecht aan te kunnen.

Deze wijn/spijs combinatie is echt een feestje, en nog supergezond ook! Ze zeggen dat deze wijn bij alles past wat uit de zee komt…ik geloof het direct: topwijn voor visliefhebbers dus!

Oké dan…ik zal dit geheim niet voor mezelf (en mijn schoonzusje) houden, maar met u delen:

Ik dronk: Domaine de la Foliette Muscadet Vieilles Vignes

Deze Muscadet uit de Loire is bij uitstek een witte wijn om het jaar (gezien de goede voornemens) goed mee te beginnen: licht, fris, 100% biologisch en uitstekend geschikt bij de lichtere maaltijden. De Clos de la Fontaine van Domaine de la Foliette is een piepkleine wijngaard van 2 hectare met wijnstokken van gemiddeld 65 jaar oud. Dit vormt de basis van een wijn die u zal verbazen. Rank en prachtig droog van stijl, maar met zoveel kracht en concentratie dat hij makkelijk nog jaren in uw kelder kan rijpen. Proefnotitie: Bleekgele kleur, strakdroge smaak met mineralige toets.

Serveer de wijn op 12 graden (dus een half uurtje voor schenken uit de koelkast halen!)

Ik at: Wokmie met gamba’s,  gekleurde groente en sesamzaadjes

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 pak gamba's (diepvries, gekookt en ongepeld, 500 g)
  • 1 pak mihoen (250 g)
  • 1 zak driekleuren paprika
  • 1 schaaltje peultjes (200 g)
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 flesje teriyakisaus (240 ml)
  • Sesamzaadjes

Variatie: in plaats van de peultjes kunt u ook spinazie of broccoliroosjes gebruiken. De teriyakisaus kunt u vervangen door allerlei soorten woksauzen (net waar u zin in heeft of hoe pittig u het wilt hebben).

Bereiden: Gamba's laten ontdooien, pellen en in lengte doormidden snijden. Mihoen bereiden volgens aanwijzingen. Afgieten. Paprika's schoonmaken en in zeer smalle reepjes snijden. Peultjes afhalen. Olie in wok verhitten en hierin paprika 3 min. roerbakken. Peultjes toevoegen en samen nog 3 min. roerbakken. Gamba's toevoegen, even warm laten worden. Teriyakisaus, sesamzaadjes en mihoen erdoor scheppen en goed doorwarmen. Mihoen in 4 grote kommen scheppen.

Tekst: Eline Jaarsma