Het is rood en het brengt één en al verrassing! Nee, ik heb het even niet over Sint-Nicolaas.
Nu menigeen ouder in de surprise-stress zit (met kwade koppen en handen in de papier-maché, of met toiletrollen en rietjes een mobiel aan het maken) geniet ik gewoon van mijn vrije zondag thuis. Heerlijk om alleen maar één gedicht te hoeven maken dit jaar…flesje wijn erbij en klaar is klaas!

Wel van belang de kadofles eerst even voor te proeven. Ik raad mensen ook altijd aan bij de aankoop van een wijnkado: koop twee flessen. Dan weet je wat je weggeeft, kun je er heel interessant over doen (“hij heeft een prachtig aroma van zwart fruit en een subtiele houttoets in de smaak….enz”), kun je de tweede fles ook zelf houden wanneer hij té lekker wordt bevonden en/of de fles te snel leeg is, en gun je jezelf ook eens wat (heel belangrijk!).
Kortom. Ik proefde mijn kadofles op deze mooie avond ook even voor. Ik raakte zo ontroerd dat ik er spontaan van ging dichten:

Domaine Lafond Lirac 2010

Een korte notitie schiet bij deze fles te kort,
deze wijn schreeuwt om een mooi bord.
Vol warme, kruidige winterse kost,
goh, wat kun je mooie wijn creëren van een beetje most.
Most is onvergist druivensap,
waar vervolgens wijn van wordt gemaakt, zo knap!
En knap is deze wijn zeker,
hij verdient wat mij betreft een gouden beker.
Je ruikt rood fruit, lichte kruiden en wat aardsheid,
iets wat je in deze koude weken zeer verblijd.
Maar de combi van geur en smaak moet er zijn,
En dit keer even geen gein:
De smaak overtreft alles voor mij,
het maakt me meer dan blij.
Ik proef warmte, volheid en kruiden,
deze wijn komt zeker weten uit het zuiden.
Met een zeer lange afdronk niet te versmaden,
ik zou zeggen: flessen inladen!
Nogmaals echt geen gein:
Dit is mijters goede wijn!

Zo, ik ben klaar voor Sinterklaasavond. Dit kado past iedereen (ongeacht naam op mijn lootje) en met de rijm meteen een gratis proefnotitie erbij. Wat wil je nog meer? Sorry ouders; ploeter nog even door. Uw kinderen worden ooit groot!

Tekst: Eline Jaarsma