Franz PrechtlDe wijnen uit het assortiment van Henri Bloem zijn gemaakt met passie, kennis en hard werken. Achter elke wijn schuilt het verhaal van de wijnmaker of wijnmaakster. Om eens in het hoofd van deze bevlogen vakmensen te kijken, gaan wij in deze rubriek in gesprek met hen.

In deze aflevering een gesprek met Franz Prechtl van Weingut Prechtl

 

Interviewer (IV): Waar heeft u het vak geleerd?

Wijnmaker (WM): Ik heb de theorie geleerd aan de Universiteit voor Agricultuur in Klosterneuburg. De praktijk heb ik opgedaan door ervaring.

IV: Wat is uw stijl van wijn maken, of wat is uw filosofie?

WM: De smak van de druiven moet voor 100% in de wijn terug te vinden zijn.

IV: Welke wijn of wijnmaker heft uw stijl van wijn maken het meest beïnvloed?

WM: Een aantal personen die mijn werk beïnvloedt hebben zijn F.X. Pichler, Franz Hirtzberger en Martin Nigl.

IV: Hoe lang maakt u al wijn?

WM: Ik ben begonnen in 1998.

IV: Voor wie zijn uw wijnen bedoeld?

WM: Wijn is voor iedereen bedoeld die ervan kan genieten…

IV: Welke raad kunt u meegeven aan iemand die overweegt uw vak te gaan uitoefenen?

WM: Alles begint bij de liefde voor het werk in de wijngaard en de wijn in de kelder.

IV: Kunt u iets vertellen over de wijnen van vandaag de dag?

WM: Vandaag de dag zijn er twee stromingen: De ‘mainstream’ wijnen, met een smaak voor de gemiddelde klant en de terroir-gedreven wijnen. Deze laatste vooral voor liefhebbers die ervan houden om smaaknuances te determineren in een wijn.

IV: Wat is uw favoriete wijn/spijs combinatie?

WM: een boterzachte Wiener Schnitzel met aardappelsalade.

IV: Wat is uw favoriete wijn voor dagelijks gebruik?

WM: De Grüner Veltliner Ried Längen.

IV: Hoe vindt u dat mensen uw wijnen het best kunnen benaderen?

WM: Neem de tijd om te ontspannen en te genieten van de smaken in de wijn. Het liefst met goed gezelschap, dat maakt de wijn alleen maar lekkerder.

IV: Wat maakt uw regio zo special?

WM: De verschillen in terroir: Graniet, löss, leem en alles daar tussenin.

IV: Waar spendeert u momenteel veel tijd aan?

WM: We zijn nu vooral bezig in de wijngaard.

IV: Heel hartelijk dank voor uw tijd, het geeft ons een goed beeld van u en uw prachtige bedrijf.

WM: Graag gedaan!