Aan de voet van de Dentelles de Montmirail bergen in de Vaucluse in Zuid-Frankrijk ligt Domaine Santa Duc van de familie Gras. De natuurlijke schoonheid van dit gebied is de dagelijkse bron van creatieve inspiratie voor de wijnmakers van dit wijndomein. Het Domaine wordt dan ook gezien als één van de supersterren van Gigondas wijn.

5e en 6e generatie wijnbouwers

Inmiddels worden de wijngaarden bewerkt door de 5e en 6e generatie van de Gras familie. Deze wijnmakers hebben er mede aan bijgedragen om Gigondas op de kaart te zetten. De jarenlange expertise en ervaring stelt de Yves en Benjamin Gras in staat om te werken met de factoren die essentieel zijn voor het maken van goede wijnen. Dat betekent balans, elegantie, puurheid en diepte, wat je dan ook terugvindt in de wijnen. Gigondas staat natuurlijk bekend om de karakteristieke rode wijnen voornamelijk gemaakt van Grenache, Mourvèdre en Cinsault.  De familie Gras zet zich in om het beste uit deze nobele druiven te halen

Volgens Robert Parker combineert Santa Duc de spierkracht en de rijkdom van een klassieke Gigondas met een mate van elegantie en zuiverheid die veel wijnen van deze appellatie vaak missen.

Terroir

De wijngaarden van Domaine Santa Duc zijn verdeeld over twee verschillende types terroir. Aan de ene kant is dat een ondergrond van kalk en mergel. Aan de andere kant zandgrond die rijk is aan rode klei en grof grind. De combinatie van deze contrasterende bodems brengt zeer evenwichtige wijnen voort. De meest historische wijngaarden liggen in Les Hautes Garriques lieu-dit op het grote plateau van Gigondas en hebben een iconische status. Wijnen die hier vandaan komen hebben een onmiddellijk herkenbare smaak van het terroir van Gigondas. Je herkent de duidelijke mineraliteit van de steenachtige bodems.

Begin jaren negentig is er een start gemaakt met het renoveren en verfraaien van een vergeten Clos (ommuurde wijngaard), Clos Derrière Vieille, prachtig gelegen in het dorp Gigondas. Hier komt de icoonwijn van het domaine vandaan.

Bevlogen wijnmakers

Het is dankzij deze bevlogen Franse familie van wijnmakers, allen geboren aan de voet van de Dentelles de Montmirail heuvels, dat Henri Bloem deze prachtige wijnen in het assortiment mag hebben. En dat is weer een groot voordeel voor u.

 

Koop de wijnen van Domaine Santa Duc hier:

     

 

Koop Gigondas Santa Duc Les Plans bij Henri Bloem             

Santa Duc Les Plans    

 

 

Santa Duc Côtes du Rhône Quatre Terres

 Santa Duc Cötes du Rhône Quatre Terres 

Santa Duc Côtes du Rhône van Henri Bloem

Santa Duc Gigondas

          

Santa Duc Gigondas Haut Garrique van Henri Bloem 

Santa Duc Gigondas Haut Garrique