Alessandro Calabrese

De wijnen uit het assortiment van Henri Bloem zijn gemaakt met passie, kennis en hard werken. Achter elke wijn schuilt het verhaal van de wijnmaker of wijnmaakster. Om eens in het hoofd van deze bevlogen vakmensen te kijken, gaan wij in deze rubriek in gesprek met hen.

In deze aflevering een gesprek met Alessandro Calabrese van Schola Sarmenti

Interviewer (IV): Waar heeft u het vak geleerd?

Wijnmaker (WM): Ik heb 20 jaar lang met grote passie met diverse wijnmakers gewerkt. Van hen heb ik alle facetten van het wijn maken geleerd.

IV: Wat is uw stijl van wijn maken, of wat is uw filosofie?

WM: Schola Sarmenti is geboren voor een specifiek doel: Het bewaren en uitdragen van het cultureel en technisch wijn-erfgoed van Salento. Bij ons ontdek je oude wijngaarden die zorgvuldig en geduldig bewerkt worden voor meer dan 80 jaar. Wij oogsten alleen de beste druiven en alles met de hand. In onze wijnen proef je het terroir en de liefde voor het product terug.

IV: Welke wijn of wijnmaker heft uw stijl van wijn maken het meest beïnvloed?

WM: zoals eerder vermeld dank ik mijn kennis aan vele wijnmakers, ik hanteer verder mijn eigen stijl.

IV: Hoe lang maakt u al wijn?

WM: Sinds 1980.

IV: Voor wie zijn uw wijnen bedoeld?

WM: Wijn is gemaakt voor iedereen. Schola Sarmenti biedt wijnen voor alledag tot complexe wijnen voor aan tafel.

IV: Welke raad kunt u meegeven aan iemand die overweegt uw vak te gaan uitoefenen?

WM: Passie en toewijding, maar vooral ook geduld!

IV: Kunt u iets vertellen over de wijnen van vandaag de dag?

WM: een wijn als de Nerio Nardo Riserva geeft de filosofie van ons bedrijf goed weer. Het heeft zijn eigen terroir en verrast telkens weer door zijn buitengewone zachtheid en elegantie.

IV: Wat is uw favoriete wijn/spijs combinatie?

WM: Ik drink gewoon wat ik lekker vind.

IV: Wat is uw favoriete wijn voor dagelijks gebruik?

WM: De Critera, een 100% primitivo. Fruitig, kruidig en soepel.

IV: Hoe vindt u dat mensen uw wijnen het best kunnen benaderen?

WM: Men moet willen ontsnappen aan de algemene smaak van international commerciële wijnen. Wie iets nieuws zoekt, men het authentieke terroir van Zuid-Italië komt bij ons uitstekend aan bod.

IV: Wat maakt uw region zo special?

WM: Zonder twijfel zon, zee en wind. De traditie van onze eigen druivensoorten, die al meer dan 2000 jaar bestaat.

IV: Waar spendeert u momenteel veel tijd aan?

WM: We gaan ons weer opmaken voor een nieuwe oogst, welke er zeer veelbelovend uitziet.

IV: Heel hartelijk dank voor uw tijd, het geeft ons een goed beeld van u en uw prachtige bedrijf.

WM: Heel graag gedaan.