Südtirol… dat ligt toch in Oostenrijk?

Sinds een aantal weken ben ik weer terug uit het prachtige wijnbouwgebied Südtirol. Bij het horen van Südtirol denken veel mensen direct aan Oostenrijk. Maar hoewel het grenst aan Oostenrijk ligt dit (wijn)gebied toch echt in Italië. Veel mensen zullen er doorheen zijn gereden op weg naar hun vakantiebestemming, bijvoorbeeld naar het Gardameer. Wanneer je namelijk via de Brennerpas Italië binnenrijdt, betreed je het machtige Dolomietenlandschap van Südtirol, op zijn Italiaans Alto Adige genoemd.

Südtirol staat bekend om zijn prachtige skigebieden zoals Val Gardena, maar is daarnaast ook bekend om steden zoals Bolzano en Merano. Beide steden ademen nog de sfeer van vroeger uit. Er zijn veel speciaalzaken die gevestigd zitten in oude panden voorzien van de traditionele boogstructuur (Lauben). Ook zijn er veel leuke pleinen en marktjes. Vroeger behoorde Südtirol tot Oostenrijk/Hongarije en dat is te merken. Er zijn nog veel Oostenrijkse invloeden. Zo is er sprake van tweetaligheid en is de keuken zowel Oostenrijks als Italiaans georiënteerd. 

Qua producten staat Südtirol bekend om zijn heerlijke Tiroler spek, zijn vele appelgaarden en… natuurlijk zijn prachtige wijnen. Het wijnbouwgebied omvat ongeveer 5000 hectare, hetgeen overeenkomt met slechts 0,7% van alle Italiaanse wijngaarden. Het aandeel witte druiven is 35%. Belangrijkste witte druivensoorten zijn de Weissburgunder (Pinot Bianco), Pinot Grigio,  Chardonnay, Sauvignon blanc en Gewürztraminer. Bij de blauwe druiven is de Vernatch nog steeds de belangrijkste druif. Vernatsch geeft lichte wijnen, die je iets gekoeld kunt drinken. Deze druif verliest echter steeds, meer terrein aan druiven zoals de Blauburgunder (Pinot Noir), Cabernet Sauvignon, Merlot en de inheemse Lagrein. 

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, waar Kellereien bekend staand om hun massa en mindere goede wijnen, kent Südtirol Kellereien die kwalitatief gezien tot de top van Südtirol, maar misschien ook wel tot de top van Italië behoren. Vele boeren bezitten in Südtirol maar kleine wijngaarden en leven daarnaast ook van de fruitteelt en het toerisme. Deze boeren kiezen er voor om in Coöperatieverband te werken en dus hun druiven te verkopen aan de Kellerei. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Kellereien dus een belangrijke rol spelen. 

Enkele bekende namen zijn Kellerei Tramin, Kellerei Kaltern, Kellerei Kurtatsch en de topkellerei  Kellerei (Cantina) Terlan. Vele jaren geleden zijn wij begonnen met het importeren van de wijnen van Kellerei Terlan. Aanvankelijk kleinschalig, aangezien Südtirol nog een grote onbekende was. Inmiddels weten steeds meer mensen deze wijnen te  waarderen. De witte wijnen zoals de Sauvignon Blanc en de Pinot Grigio staan bekend om hun zeer zuivere, volle, mineralige smaak en combineren uitstekend met diverse visgerechten. Opvallend vond ik echter de Gewürztraminer, vanwege zijn mooie droge tonen in de afdronk. Een absolute topper is de Sauvignon “Quarz”… wat een explosie in de mond en wat een finale! Qua rood is de Lagrein een heerlijke fruitige, kruidige wijn voor alledag. De Lagrein Gries Riserva is met zijn krachtige donkere fruit al veel zwaarder. 

Inmiddels is de vraag naar Südtiroler wijnen dusdanig groot dat we afgelopen vakantie op speurtocht zijn gegaan naar een nieuwe parel naast Terlan. Daarbij zijn we terecht gekomen bij Kellerei Kuratsch uit het gelijknamige dorpje. Een andere stijl dan Terlan: overwegend wat voller en dikker. Maar wat een fantastische wijnen. We verwachten deze wijnen binnenkort aan ons assortiment toe te voegen. 

Tot slot kan ik iedereen adviseren om eens Südtirol te gaan ontdekken. Niet alleen qua wijn, maar ook als vakantiegebied. Je zult versteld staan van de prachtige omgeving, de heerlijke lekkernijen en de uitstekende kwaliteit van de wijnen. Dat wordt genieten! 

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde , vinoloog