Rode WijnEen glaasje wijn bij het eten, een glas wijn voor het slapengaan; 50-plussers in Nederland drinken steeds vaker een glaasje wijn. Maar niet alleen wijn, ook het nuttigen van andere alcoholische versnaperingen neemt toe. Dit blijkt uit een online enquête van Plus Magazine, een magazine voor 50-plussers.

Dagelijks een glaasje wijn

Uit de enquête van Plus Magazine blijkt dat 50-plussers steeds meer alcohol zijn gaan drinken. Werd er vijfttien jaar geleden nog door 55 procent dagelijks één of twee glazen alcohol gedronken, nu doet 63 procent dat. 40 procent van de deelnemende 50-plussers, die aan de enquête meededen en aangaven alcohol te drinken, geeft aan vier of meer keer per week een alcoholische versnapering te nemen.11 procent van hen nuttigt dagelijks minimaal één glaasje bij het eten en 17 procent neemt iedere dag een slaapmutsje. Wijn is overigens de favoriet. 61 procent van de deelnemers geeft aan dat wijn de favoriete borrel is.

Elke dag een glas wijn, erg?

Heeft het dagelijks drinken van een lekker glaasje, of twee, gevolgen voor je gezondheid? Met grote regelmaat lees je in de media dat er weer een onderzoek is gedaan naar de relatie tussen wijn en gezondheid. Uit het ene onderzoek blijkt weer dat het een positief effect op de gezondheid heeft, uit het andere onderzoek blijkt het tegenovergestelde en is het weer heel, heel, heel slecht voor je.

Uit verschillende onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat het drinken van een glas wijn kan helpen tegen depressie, goed is voor het immuunsysteem, het goed is voor de lijn, een remmende werking heeft op de groei van longkankercellen en je er ook nog eens langer door leeft. Maar ja, we weten ook dat alcohol veel meer kapot maakt dan je lief is.

Een eenduidig antwoord is er dus niet en gelet op de uitkomsten van de verschillende onderzoeken kun je gewoon niet zeggen of wijn altijd en voor iedereen goed of slecht is. Duidelijk is natuurlijk wel dat heel veel wijn drinken niet echt gezond is. Sowieso is het gebruik van veel alcohol slecht voor je gezondheid. De positieve gevolgen, die het drinken van wijn op je gezondheid kunnen hebben, gaan alleen op bij het matig gebruik. Onder matig gebruik wordt meestal verstaan: volwassen vrouwen maximaal 1 à 2 glazen per dag en een volwassen mannen maximaal 2 à 3 glazen per dag.

Kortom, rode wijn schaadt dus niet de gezondheid. Het is de hoeveelheid die dat doet. Geniet en drink met mate…

(Bron: Wijnbloggers.nl)