Mooi weer! Mensen kruipen uit hun huizen en stappen glimlachend op hun fiets. Wat kan een beetje zon een hoop veranderen. Zo ook onze voorkeur in wijn….het is weer rosé weer!
Het leuke aan rosé is dat het zo goed te combineren is bij talloze voorgerechten.
Dus als je eind van de middag al een glaasje rosé aan je gasten schenkt, kun je hem vaak bij de eerste gang nog even doordrinken.
Laatst kreeg ik gasten die ik bij een lekker glas rosé op een mooi voorgerechtje wilde trakteren. Een echt lentevoorgerechtje nog wel. Ik had in de planning: gegrilde groene aspergetips opgerold in rosbief met peper en zout en olijfolie….Heerlijk! Als je tenminste aan die aspergetips kan komen…na vijf winkels heb ik het opgegeven. Maar had ik al wel 200 gram vers gesneden rosbief bij de beste slager gehaald. Hmmm….Ik wist nog wel een ander lekker gerechtje bij rosé; de bekende Italiaanse Vitello Tonato. Altijd goed maar hoort natuurlijk met kalfsfricandeau.
Ik vind het altijd wel leuk om te experimenteren en mijn eigen twist aan gerechtjes te geven. Normaal gesproken presenteer ik zo’n experiment niet meteen aan gasten maar eerst aan mijn lief. Maar met de mooie rosbief in mijn boodschappentas durfde ik het dit keer toch aan. En het pakte fantastisch uit! Het recept:

Rosbiffo Tonato

Ingrediënten voor 4 personen:

-          1 zakje rucola
-          200 gram vers gesneden rosbief
-          1 blikje tonijnmoot op water
-          5 eetlepels kookyoghurt
-          Peper en zout
-          Goede olijfolie
-          Grote kappertjes

Bereiden:
Pureer de tonijn met de kookyoghurt en flink wat peper en zout met een staafmixer. Schenk er een klein beetje water bij zodat de saus iets minder dik is.
Leg een handje rucola op een bord en schenk er een klein scheutje olijfolie over.
Drapeer de plakjes rosbief mooi over de rucola zodat al het groen bedekt is.
Schenk of schep de tonijnsaus over de rosbief en versier het bord met kappertjes.

Een glas rosé erbij en genieten.
Met lekker vers boerenbrood en een kaasplateautje maak je er een complete voorjaarsmaaltijd van!

Ik vertelde in mijn laatste SWEN 1 cursus aan de cursisten over dit gerechtje en inmiddels heeft het meerdere successen gekend. Vorig weekend op PROEF Amersfoort kwamen deze (inmiddels vaste klanten van Bloem) mij vertellen hoe goed het gerechtje in de smaak was gevallen en kreeg ik de volgende foto te zien (genaamd Rosbiffo Tonato):

Wat heb ik toch een leuk werk!

Tekst: Eline Jaarsma