De parels van 2015

12 t/m 15 februari 2017


Dag 3: dinsdag 14 februari 2017

Valentijnsdag

’s Ochtends zaten we allemaal rond 8:00 uur weer aan het ontbijt want er staan weer een heleboel boeren op het programma. Maar eerst moest iedereen natuurlijk nog even naar het thuisfront bellen, appen en smsen om te zeggen dat ze aan hen dachten op Valentijnsdag! De een gewoon een lief berichtje en de ander maakt een foto van een bos bloemen en stuurt het door. Zo zijn we de dag in ieder geval goed begonnen en komt niemand in de problemen bij thuiskomst. De dag kan beginnen!

Domaine Hubert Lignier

De eerste afspraak van de dag was bij Domaine Hubert Lignier in Morey St. Denis waar we werden ontvangen door Laurent Lignier, een vriendelijke en vrolijke man die altijd graag vertelt. Dit domaine bestaat uit ongeveer 9 ha waar in totaal 6 personen werkzaam zijn. Sinds 2009 zijn ze 100% BIO en ze hebben sinds kort het BIO logo op hun etiket staan, met uitzondering van de aangekochte druiven voor de Morey St. Denis Très Girard en Premier Cru Les Blanchards.
Bij aankomst gingen we direct de cave in en proefden eerst de Bourgogne Rouge van 2016, een wijn met zachte tannines en veel fruit – top wijn om de dag mee te beginnen. Laurent vertelt dat de oogst van 2015 en 2016 vrijwel gelijk is gebleven, ongeveer 5 tot 10% verschil. Hier hebben ze geen last gehad van de hagel in April en vorst in Juni. Daarna volgden zijn top wijnen van de Pommard Premier Cru tot Gevrey Chambertin en de topper Clos de la Roche. Vol, stevig, fruit met frisheid. Een domaine om zoveel mogelijk van te kopen. Een aanrader dus.
Laurent is een man die uitvoerig vertelt over de manier waarop hij de grond bewerkt, waar de verschillende wijngaarden zich bevinden en hoe de wijn tot stand is gekomen, erg interessant! Zo vertelde hij dat hij de wijnstokken van de Pommard Premier Cru opnieuw heeft aangeplant. Deze stokken waren 90 jaar oud en gaven bijna geen volgroeide druiven, ze waren ziek. Daarom heeft hij vorig jaar winter besloten deze wijngaard opnieuw te beplanten, waardoor deze wijn niet is gemaakt in 2016.
Na het proeven van zijn courante wijnen kregen we nog een halfje oude wijn te proeven uit zijn kelder waarbij we moesten raden uit welk jaar het kwam. We gokten eerst op rond 2000, maar het bleek om Morey St. Denis Premier Cru Chaffots 1990 te gaan, mijn (Tjeska) geboortejaar! Alsof hij het wist. Wat een wijn. Ik kreeg daarna zelfs nog een flesje mee om thuis te bewaren (of op te drinken)! We liepen na het proeven terug naar boven en zagen een krat staan met nog meer oude halfjes waar ook het jaar van Carine, mijn zusje, in lag: 1994, Clos de la Roche. Ook deze mochten we meenemen. Die bewaren we, als aandenken!
Na afloop van het proeven vroeg hij of we een tour wilden door de wijngaard, dat sloegen we niet af! We reden langs al zijn wijngaarden en hij gaf kort uitleg over de grond, wijnstokken en bewerking. Heel interessant!
Al met al een zeer geslaagde eerste bezoek van de 2e bezoekdag aan de Bourgogne.

Na het bezoek aan Domaine Hubert Lignier reden we terug naar Beaune. Ons eerstvolgende bezoek was namelijk pas om 14:00 uur dus we hadden nog ruim de tijd om even door Beaune te lopen en naar dé boekhandel Athenaeum te gaan. Deze boekhandel heeft een enorm assortiment wijnboeken, accessoires etc. Huub sloeg meteen zijn slag en vulde zijn bibliotheek thuis aan met 2 boeken over de Bourgogne en 1 over Spanje. Na deze nuttige aankopen gingen we lunchen bij La P’tit Paradis, een prima restaurant om even te lunchen. Na de lunch was het snel door naar Vosne Romanée voor onze afspraak bij Michel Gros.

Domaine Michel Gros

Het contact met Domaine Gros dateert nog van de voorganger van Co in Zwolle. Co heeft zelf nog met Madame Gros geproefd, de moeder van Michel. Vandaag werden we ontvangen door Juliette, de secretaresse – maar laat jij je daar niet door misleiden, ze weet alles van het proces af! Ook hier was de opbrengst van 2015 iets minder dan 2014 en 2016 weer iets minder dan 2015. De wijnen uit Vosne Romanée hadden geen last van de hagel en kou, maar de wijnen uit Nuits-Saint-Georges, Morey St. Denis en Chambolle Musigny wel.
Alle wijnen die we proefden zaten nog op vat en zullen over 2 maanden worden gebotteld. We proefden allereerst de wijnen Hautes Cotes de Nuits – rouge en Le Fontaine. Beide wijnen open en lekker met zachte tannines en veel fruit. Daarna liepen we naar de andere cave waar de villages, premier crus en grand crus lagen, zowel 2015 als 2016. Alle villages, vier in totaal, waren van zeer hoge kwaliteit en met een hoog ‘lekker’ gehalte en toegankelijkheid. De Premier Crus, Clos de Réas en Clos Vougeot waren van hoog niveau! In de cave hing een kaart van het gebied zodat je precies kon zien waar de wijngaard lag van de wijn die je proefde. Zo liet Juliette zien dat Clos de Réas aan de rand van het dorp van Vosne Romanée ligt met een muur er omheen (aan twee kanten), hierdoor is het goed beschermd tegen slecht weer en ontstaat er een soort microklimaat, perfect voor de wijnstokken! Na alle wijnen geproefd te hebben, bespraken we nog even de witte wijn – Hautes Cotes de Nuits blanc La Fontaine. Deze proefden we ook. We waren allen blij verrast, wat een heerlijk glas wijn! Zeer goed om jong te drinken, lekker vol en sappig. Een wijn om te onthouden.
Met de witte wijn als afsluiting namen we afscheid van Juliette en gingen we op weg naar Mercurey, naar Domaine Michel Juillot, 45 minuten ten zuiden van Vosne Romanée.

Domaine Michel Juillot

We werden begroet door Laurent Juillot, die de leiding heeft over het bedrijf. We vroegen naar de jaren 2015 en 2016, de kwaliteit en de hoeveelheid. In 2015 zijn met name de druiven voor de witte wijnen minder geoogst. Hetzelfde geldt voor 2016, waar hij van sommige percelen helemaal niets heeft geoogst. Ook hier een grote catastrofe.
We proefden zijn drie witte wijnen – de bourgogne blanc, de Maillonges en Clos des Barraults. Wauw wat een topwijnen, jammer dat er zo weinig van is gemaakt. Vol, rijk met voldoende frisheid. Bij de rode wijnen sprong de Clos du Roi eruit. Ook van de rode wijnen kunnen we helaas maar weinig krijgen.
Als alternatief voor de witte wijnen liet Laurent ons nog een gewone Mercurey proeven, die wij normaal gesproken niet kopen. Hiermee zouden we gedeeltelijk aan de vraag van klanten kunnen voldoen. Een volle, mooie, rijke wijn die iets minder frisheid heeft dan de Maillonges, maar zeer goed jong te drinken is.
Tot slot mochten we kiezen (!) wat we nog extra wilden proeven. Co gaf aan dat zijn favoriet de Clos du Roi is en Laurent coravineerde een magnum uit 2007. Wauw! Een wijn die het glas uit springt en die zelfs nog even mag liggen. Ook hiervan kunnen we nog enkele flessen kopen. Interessant!
Na de proeverij hebben we nog even na staan praten, de laatste foto genomen en gingen we weer op pad naar ons volgende bezoek. Juillot is in ieder geval een boer om te onthouden, met betaalbare smaakvolle wijnen die velen zullen aanspreken. In de auto zeiden we het nogmaals tegen mekaar: Hier worden wij heel blij van!

Domaine Courcel

Vanuit Mercurey reden we terug naar het noorden naar Pommard voor ons laatste bezoek van de dag: domaine Courcel. Pierre Yves Confuron is hier de ingehuurde keldermeester die met ons de wijnen zou proeven. We waren vrij vroeg waardoor we even moesten wachten. Bij zijn aankomst ging Pierre ons voor naar de proefruimte, lekker warm! Bij dit Domaine hadden ze in 2015 juist meer geoogst dan in voorgaande jaren. Dat was omdat ze in 2013 en 2014 last hadden van hagel waardoor hun oogst minimaal was. Ze zijn daarom erg blij met dit jaar!
We proefden zes wijnen van 2015 de Pommard Villages en de Premier Crus. Krachtige wijnen met fijne tannines en veel fruit. Ook hier wordt gezegd dat 2015 een zeer goed jaar is, vergelijkbaar met 2010 en 2007 maar zachter met fijnere tannines. Op dit moment is 2011 goed drinkbaar, nog wel jong maar zeker niet streng. We proefden daarom als afsluiter nog 2011 Premier Cru Les Épenots. Een mooi glas dat zeker nog even kan liggen maar zeer veel te bieden heeft.
Aan het eind van de proeverij kregen we meteen de flessen mee van een eerdere voorverkoop, wat we meteen hebben ingeladen waarna we weer teruggingen naar Beaune voor het avondeten.

Voor het avondeten was het vrij lastig om een restaurant te boeken: het is namelijk Valentijnsdag en heel erg veel restaurants waren al vol! Waren we helemaal vergeten! Gelukkig was er vlak in de buurt van het hotel nog een restaurant vrij waar we uiteindelijk superlekker hebben gegeten. Een top afsluiting van de dag. Morgenochtend, woensdag 15 februari, hebben we de laatste bezoeken ingepland waarna we weer teruggaan naar Nederland. Nu eerst lekker slapen.

Michel JuillotBij Hubert Lignier

bij Michel Juillot                                                                       bij Hubert Lignier

Tjeska Hartman

Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle