Het is zomer! Eindelijk! Meerdere dagen zon en stijgende temperaturen op diverse weervoorspellingsmedia. Direct staat mijn agenda propvol afspraakjes met vrienden en familie in tuinen en parken want de zomer brengt: Borrelnood!!
Wanneer de zonnestralen uitbundiger en langer gaan schijnen en we uren achter elkaar naar buiten kunnen ontpopt bij mij de noodzaak te gaan borrelen. Op het terras, bij vrienden in de tuin, met familie en de BBQ aan of gewoon met op een kleedje in het park.
Ineens komt iedereen zijn huis weer uit en lacht de buitenwereld toe. Zou dit ook een stimulans zijn voor de economie? Zonneschijn, vrolijkheid, een vitamine D boost, positiviteit!
Dat is wat we nodig hebben en dat brengt de zomer gratis en voor niets met zich mee.
Ik ga het in elk geval vieren; de zomer, buiten, mijn lieve vrienden en familie…het is noodzaak de economie weer een positieve stimulans te geven. Ik hoop dat meerderen met mij het ‘borrelnood’ gevoel voelen en proosten op een lange zomer.
Ondertussen vraagt de wijnwereld zich af wat voor een zomer het wordt: meer wit, juist weer eens rosé of neemt toch de mousserende wijn een voorsprong?
Deze voorspellingen zijn volgens mij net zo min betrouwbaar als de voorspellingen omtrent het economisch ‘slechte weer’. Ik start eens met een (voor mij ‘onvoorspelbaar’) glaasje rosé. Niet zomaar een rosétje maar eentje met een luxe uitstraling, deels opgevoed op hout, superzacht met subtiele rode vruchtjes. Eentje die je niet te koud moet drinken dus lekker lang in deze zonneschijn kan blijven staan. Geniet van:
Domaine Montrose Balade des Lézards, rosé
Een uit de Languedoc (Pézenas) afkomstige rosé gemaakt van 70% Grenache (van oude stokken) 25% Rolle en 5% Syrah.

De ultieme borrelnood rosé!
Voel je je na de borrel ‘genoodzaakt’ een hapje te eten (ik vaak wel ;))?
Deze rosé smaakt subliem bij gegrilde rode mul. Eventueel op de BBQ en dan met een sausje van spinazie, bosuitjes, crème fraîche, beetje visbouillon en citroen, peper en zout (spinazie en ui even laten slinken in bodempje bouillon en met crème fraîche, peper, zout en citroen pureren tot saus).

Tekst: Eline Jaarsma