Voorverkoop Bourgogne 2011

do 1 januari 1970
Henri Bloem

Bourgogne 2011

Begin van dit jaar reisden wij af naar de Bourgogne om daar de wijnen van oogst 2011 voor de tweede keer kritisch tegen het licht te houden. Het jaar daarvoor hadden we al kennis kunnen maken met de piepjonge wijnen van dit opmerkelijke jaar. Gedurende ruim een week worden door ons team een kleine 250 wijnen geproefd om te kijken hoe ze er nu bij staan. De Bourgogne is een relatief klein wijngebied en de wereldwijde vraag is enorm.

De aan ons toegewezen hoeveelheid van de oogst uit 2011 is alleszins redelijk, wel verwachten wij door de kleine volumes in 2012 en 2013 hier en daar liefhebbers te moeten teleurstellen. Daarbij komt nog dat de mondiale vraag naar Bourgogne blijft stijgen. Er komen aanvragen uit het Oostblok en het verre oosten bij de prodfucenten binnen die zij niet kunnen honoreren. Samengevat zal de situatie worden; Bourgogne wordt nog shcaarser in de toekomst, prijsstijgingen kunnen uit de hand lopen. Is de oogst van 2011 de laatste die wij tegen deze prijzen kunnen aanbieden?

De groeicyclus van de oogst 2011

De groeicyclus van de oogst uit 2011 kunnen we kort en bondig omschrijven als: zomer in de lente en herst in de zomer. Vroeg in april waren er al dagen van 30 graden Celsius en tot einde juni is er nauwelijks regen gevallen. Eind mei vond de bleoi plaats in een week met prachtig weer, dat aanhield tot eind juni. Begin juli veranderde het weer en de regen kwam. Hierdoor konden de druiven het water opnemen hetgeen ook wel nodig was. Dankzij een vrij koude juli maand was er slechts sporadisch rot. In de derde week van augustus begon het weer warmer te worden en viel er twee dagen regen. De twee volle weken voor de oogst waren weer zonovergoten en droog. Begin september hadden de ruiven hun optimalen rijpheid bereikt en begon de oogst, die zo'n twee weken duurde. De oogst was vrij vroeg, verglijkbaar met 2003 en 2007.

De oogst van de Pinot Noir 2011

Voor de oogst van de Pinot Noir is ook dit jaar weer belangrijk gebleken dat trossen van oudere stokken met een losse structuur in de tros in het voordeel zijn ten opzichte van nieuwere klonen waarbij de trossen meer een compacte structuur hebben. De nieuwere compactere klonen zijn, na een periode van regen, veel gevoeliger voor rot omdat de wind minder goed in staat is tuyssen de druiven door te blazen en onderling te drogen. Hoe sneller droog, des te minder rot. De wijnen kunnen we het beste vergelijken met de wijnen van oogst 2003. In vergelijking met 2007 hebben ze iets meer materie, zijn compacter en hebben hetzelfde spontane fruit. We hebben veel klanten enkele maanden na de uitlevering van de wijnen van oogst 2007 terug gehad met de vraag of we nog meer voorraad uit 2007 hadden. Dit is de essentie ven een jaar als 2011! Veel expressie en een gulle smaak. Dit is echt Bourgogne!

De witte wijnen van 2011


De witte wijnen van 2011
hebben veel fruit en een uitstekende balans, onderbouwd met een uitstekende zuurgraad. De wijnen presenteren zich zeer open en toegankelijk. Enkele boeren waren zo tevreden dat ze 2011 zelfs boven 2010 plaatsen. We zijn ook dit jaar weer zeer tevreden over onze selectie. Ook 2011 is een voorbeeld van de nieuwe stijl Chardonnay, welke de laatste tiental jaren in zwang is bij producten in de Bourgogne. De door ons geselecteerde wijnen bezitten mineraliteit, citrustonen, zijn smaakvol en hebben een aangenaam "vetje", zonder log te zijn.

Het lage alcoholpercentage past heel mooi bij deze toegankelijke en expressieve stijl. Hier maakt men nog nauwelijks logge, zware Chardonnay's met een flinke dosis hout en laag in zuren. "Andere landen kunnen dat veel beter" moet men hier gedacht hebben, "wij zoeken het in minderaliteit en elegantie". Qua bewaarpotentie zijn het wijnen voor de korte tot middellange termijn. Streeklappellations en Villages-wijnen zijn vanaf najaar 2013 tot 2017 perfect. En de Premier Cru's en Grand Cru's vanaf 2014 tot 2018.

De rode Bourgognes 2011 

De rode Bourgognes bezitten een intense rode kleur, zijn open en expressief fruitig en hebben dankzij een geweldige rijpheid van de druiven een gevulde smaak. Ze hebben een perfecte balans tussen de zijdezachte tannines, een uitstekende fraîcheur en fruit gedragen concentratie. De wijnen dragen zeer goed het karakter van hun eigen terroir en worden niet gemaskeerd door een overdosis van hout. Het bescheiden alcoholgehalte is zeer welkom. De wijnen bezitten schoon en knisperend fruit. Ze zijn in hun jeugd al zeer toegankelijk en zeer verleidelijk en zullen dat naar onze schattig nog een aardige tijd vasthouden. De lagere appellation en Villages-wijnen kunt u drinken vanaf najaar 2013 tot circa 2018. Voor een Premier Cru geldt min of meer het zelfde maar circa 3 jaar langer liggen. De allergrootste wijnen, Grand Cru's kunnen zeker 15 jaar mee.

De wijnen van Henri Bloem's selectie uit 2011


De wijnen van onze selectie uit
2011 zijn van een niveau dat u ongetwijfeld zal aanspreken. Gezien de kleine oogsten van 2012 en 2013 en de daarbij verwachte prijsstijgingen adviseren wij u om extra aandacht aan uw keuze te besteden. De wijnen worden gepresenteerd, met uitzondering van Chablis, per producent vanuit het zuiden naar het noorden, en oplopend in prijs. Rode en witte wijnen kunnen per producten door elkaar staan.