Le Cecche

Le Cecche, de droom van Jan de Bruyne

Halverwege de heuvel richting Diano d’Alba ligt wijngoed Le Cecche. Een mooi wijnhuis opgezet door Belg Jan de Bruyne. Oorspronkelijk was Jan revalidatiearts, maar toen hij over zijn pensioen moest nadenken, besloot hij dat het tijd werd voor zijn eigen wijndomein in Piemont. Een logische keuze gezien de herkomst van zijn Italiaanse vrouw, die hij ooit ontmoette tijdens zijn vakanties in Toscane waar hij een huis had. Toen Jan via via hoorde dat het huidige domein te koop stond zag hij zijn kans schoon. Na de verkoop van zijn huis in Belgie en Toscane kon hij beginnen met de realisatie van zijn tweede leven. Er moest een gloednieuwe kelder gebouwd worden en ook het huis kon een meer dan ferme opknapbeurt gebruiken en met resultaat. Het huidige pand is in originele staat gebleven en sfeervol ingericht met een aantal kamers om te verblijven. Dit is een plek om tot rust te komen en te genieten van het goede Piemontese keuken (nog beter dan de Toscaanse, volgens Jan).

Goede wijn komt niet vanzelf

Het maken van wijn beschouwd Jan als een exacte wetenschap. Uiteraard bepaalt het weer en de wijngaard de kwaliteit van de druiven, maar zelfs in de wijngaard kun je al veel doen om de druif optimaal te krijgen. In de kelder gaat dat werk door. Hij kan zich opwinden over wijnbouwers die zeggen dat de natuur zijn werk moet doen. “Goede wijn komt niet vanzelf he,” aldus Jan. Als man van de wetenschap kan hij ook niet anders dan de wijn zo optimaal mogelijk te begeleiden met behulp van alle technieken die voorhanden zijn. “Niet dat het gekunstelde wijnen zijn, zeker niet, maar ik laat niks aan het toeval over.” 

Inheemse Arneisdruif

We krijgen de hele range te proeven en beginnen met de enige witte wijn, gemaakt van de inheemse Arneisdruif. Een zeer geslaagde frisse wijn voor op het terras. Dan proeven we oa nog de Diano d’Alba docg, de Barbera d’Alba doc, de Nebbiolo d’Alba doc,  en last, but not least de Barolo. Stuk voor stuk mooie wijnen die voor een redelijke prijs te koop zijn. 
Als we weggaan worden we nog uitgezwaaid door Jan en zijn hartelijke vrouw. De volgende keer als we een bezoek brengen aan Piemont weten we het wel, dan boeken we een kamer bij Le Cecche!

Martijn Rademakers, Best Wineroutes

www.bestwineroutes.com