Vrolijk Pasen!

Ik hou wel van Pasen: een lang weekend vrij én reden om wat extra’s uit te geven aan eten en drinken. En dat laatste betekent voor mij: een mooie maaltijd en een minstens zo mooie fles wijn.
Maar Pasen is om nóg één ding zo geweldig: de eerste asperges zijn uit de grond!
Ik hou de website van de dichtstbijzijnde aspergeboer nauwlettend in de gaten en sta de eerste openingsdag te trappelen voor de schuur: de 'koningin der groente', het 'witte goud', 'points d'amour', oftewel de 'parels van het land’ zijn er weer! Drie maanden lang genieten.
Ik eet ze in diverse variaties: aspergetaartje in bladerdeeg, aspergesoep, asperges in stukjes door de pasta met room en zalmsnippers, met aardappeltjes en zalm uit de oven, met een tonijnsausje erover (een soort vitello maar dan over de asperges i.p.v. over de kalfsfricandeau), maar het liefst lekker traditioneel: asperges met ham of gerookte zalm, eitje en aardappeltjes. Smullen!
Het plaatje is nog niet compleet, want wat drinken we erbij? Laat ik dit keer nou niet van de meest traditionele combinatie houden. Traditioneel is Pinot Blanc, Weissburgunder of Pinot Bianco (wijst op hetzelfde ras uit opeenvolgend Frankrijk, Duitsland en Italië). De laatste jaren mogen de Rieslings en de Grüner Veltliners ook meedoen bij een maaltijd met asperges. Alle drie fantastische wijn/spijs combinaties! Toch ben ik dit jaar op zoek naar wat nieuws. En weet u: ik heb het gevonden!
Wijnen en spijzen moeten in evenwicht zijn. Het één mag het ander niet overtreffen; want dan verbleekt óf de wijn óf het gerecht. Nee, het kwaliteitsniveau moet van hetzelfde kaliber zijn.
Dus bij deze goddelijke groenten hoort een goddelijke wijn!
Ik presenteer u met liefde de BOLO 2011 van Rafael Palacios! Gemaakt van 100% Godello druiven afkomstig uit Noord-West Spanje (Valdeorras). U ervaart enorm veel fruit in uw glas: sappige perziken en frisse meloen, een tikje citroen en wat kruidige honing.
De wijn heeft veel geur (evenals de asperges) en heeft een prachtige balans tussen vol- en frisheid wat aansluit bij de volheid van de ham, ei en saus maar tegelijkertijd de fris(en vers!)heid van de asperges. De smaak van zowel de asperges als de wijn blijft nog minutenlang in uw mond hangen.
De BOLO is te koop bij Henri Bloem Amersfoort aan de Leusderweg 161 en kost € 9,95 per fles. Ik verzeker u: dat is de wijn dubbel en dwars waard.

Tekst: Eline Jaarsma