De afgelopen weken brachten mij nog niet echt in een ‘lentestemming’. Maar dit weekend en de komende voorspellingen zeggen: hij komt er aan! Tijd voor een lentebord!
En bij lente hoort kleur: het oog wil ook wat!
Als ik wijn proef kijk ik als eerste naar de kleur van de wijn. En kom ik vaak tot de conclusie: lichtgeel, geel, goudgeel, bleekgeel, paarsrood, rood, bruinrood, dieprood, lichtrood en afleidingen van dit soort termen. Prachtige kleuren, heerlijke geuren! En dat hoort ook bij dit jaargetij: de lente!

Een gerecht op mijn bord beoordeel ik ook eerst op kleur en geur. Niets fijner als een gerecht lekker ruikt en er mooi uitziet met diverse kleuren.
In de lente tover ik zo vaak mogelijk lentekleuren en geuren op mijn bord.

Eén van mijn creaties:

Penne met brocolli/zwarte olijvensaus met een nestje van groene asperges en gerookte zalm

Voor 4 personen

Ingrediënten:

-          400 gram Penne of andere pasta naar smaak
-          1 grote broccoli
-          3 tenen knoflook
-          Half potje zwarte olijven
-          6 groene asperges
-          200 gram gerookte zalm
-          Goede olijfolie
-           Peper en zout

Bereiden:

Kook de brocolliroosjes goed gaar en giet ze af maar laat een klein beetje water in de pan. Voeg gesneden knoflook en peper en zout toe. Pureer de brocolliroosjes tot een gladde saus. Voeg eventueel nog wat water toe (het moet een dikke saus worden).
Kook de pasta gaar. Snij de groene asperges in drieën en kook deze de laatste vier minuten mee.
Snij de gerookte zalm in snippers. Snij de zwarte olijven in plakjes en voeg deze aan de broccolisaus toe. Verwarm de saus nog even goed. Giet de pasta af en voeg een grote scheut olijfolie aan de pasta toe. Schep de pasta op een bord met een flinke hoeveelheid broccoli/olijvensaus erop. Maak met de groene asperges een soort vierkant nestje op de saus en vul deze met de gerookte zalmsnippers. Nog wat verse peper en zout erop en genieten!

Wijnadvies: Een medium Chardonnay – type (niet te fris en niet te vol). Denk aan een mooie Bourgogne Chardonnay bijvoorbeeld. Of gewoon uw favoriete Chardonnay!

Tekst: Eline Jaarsma