Kosie Möller, Kleine ParysDe wijnen van Henri Bloem zijn gemaakt met passie, kennis en hard werken. Achter elke wijn schuilt het verhaal van de wijnmaker of wijnmaakster. Om eens in het hoofd van deze bevlogen vakmensen te kijken, gaan wij in deze rubriek in gesprek met hen.

In deze aflevering een gesprek met Kosie Möller van Kleine Parys

Interviewer (IV): Waar heeft u het vak geleerd?

Wijnmaker (WM): Ik ben 10 jaar hoofd-keldermeester geweest bij KWV South Africa, de grootste coöperatie van het land. Ik heb Oenologie, Viticulture en Scheikunde gestudeerd aan de universiteit van Stellenbosch en heb reizen gemaakt naar alle grote wijngebieden van de wereld.

IV: Wat is uw stijl van wijn maken, of wat is uw filosofie?

WM: “Wijn is alleen gemaakt om je beter te voelen als je het drinkt”, is een van mijn credo’s. Mijn wijnen zijn elegant, maar met de kracht, fruit en levendigheid van Nieuwe Wereld wijnen. Ik geloof dat jonge wijnen, vooral rode, erg elegant kunnen zijn, maar tegelijkertijd hun potentieel voor ouderen kunnen laten zien. Blending is het meest belangrijke aspect van wijn maken en wijnmakers die de kunts van het blenden verstaan zijn beter uitgerust dan wijnmakers die alleen vertrouwen op specifiek terroir en single vineyards.

IV: Welke wijn of wijnmaker heft uw stijl van wijn maken het meest beïnvloed?

WM: I vind dat een goede wijnmaker een individu is, die vermogend is zijn of haar eigen stijl te creëren, onderwijl luisterend naar de wensen van de consument. De uitdaging ligt vooral in het maken van wijnen met rijpingspotentieel, karakter en de kenmerken van een grote wijn, terwijl de wijn ook toegankelijk en drinkbaar moet zijn op een relatief jonger moment.

IV: Hoe lang maakt u al wijn?

WM: Ik zit al weer 22 jaar in het vak.

IV: Voor wie zijn uw wijnen bedoeld?

WM: I maak mijn wijnen voor mensen die genieten van een lekker glas wijn door op een ontspannen manier de kwaliteit van wat er in hun glas zit te waarderen.

IV: Welke raad kunt u meegeven aan iemand die overweegt uw vak te gaan uitoefenen?

WM: Wijnmaker is een lifestyle en niet zomaar een baan. Je kunt alleen goede wijnen maken als je je 24/7 committeert aan de wijn.

IV: Wat is uw favoriete wijn/spijs combinatie?

WM: Ach, Ik houd van al onze wijnen, afhankelijk van de situatie. Op een warme zomerdag, met 35º Celsius, is een koude Kleine Parys Sauvignon Blanc met asperges fabuleus! Maar als het regent in de iwnter kan ik enorm genieten van een Kleine Parys cabernet sauvignon of shiraz. Die wijnen gaan uitstekend samen met rood vlees of Aziatische gerechten.

IV: Hoe vindt u dat mensen uw wijnen het best kunnen benaderen?

WM: Vandaag de dag gaan wijnen onder een bepaald prijsniveau stedds meer op elkaar lijken. Het meest belangrijke is dat men een wijn uitkiest waarvan ze kunnen genieten en waarbij je je prettig voelt om de fles leeg te drinken. Niets is erger dan een fles wijn te openen om er vervolgens achter te komen dat de wijn te moeilijk of te zwaar is om te drinken. Ik focus me op het maken van wijnen waarbij de stijl altijd zacht, vriendelijk en toegankelijk is. Wil je een wat robuustere en serieuzere wijn, dan is de Family Collection een uitstekende keus. De wijnen zijn wat gewichtiger en dikker in fruit, maar nog steeds toegankelijk.

IV: Wat maakt uw region zo special?

WM: Onze zomers zijn warm overdag en koel in de nacht, hetgeen resulteert in een uitstekende smaakontwikkeling, vooral in de witte wijnen. De bodem is hier lichter, wat zorgt voor wijnen met body en veel fruit, maar zonder harde tannines.

IV: Waar spendeert u momenteel veel tijd aan?

WM:  De uitdaging ligt in het produceren van wijn welke ook een jongere generatie aanspreekt. Ik experimenteer met nieuwe productie methoden en innovatieve nieuwe blends.

IV: Heel hartelijk dank voor uw tijd, het geeft ons een goed beeld van u en uw prachtige bedrijf.

WM: Ik hoop dat jullie veel plezier beleven aan mijn wijnen en zie jullie graag eens op bezoek komen in mijn prachtige land.