Maandag 1 februari 2016

Na een nacht heerlijk geslapen te hebben zaten we om 8:00 uur aan het ontbijt. Vandaag staan 5 boeren op het programma.

9:00 uur – Domaine Marius Delarche

Na enkele omleidingen kwamen we aan bij bij onze eerste boer van de dag: Etienne van Domaine Marius Delarche. Hier gingen we zijn
wijnen van 2014 proeven die inmiddels gebotteld zijn. 2014 heeft een grotere oogst dan 2013, waardoor er meer wijnen beschikbaar zijn voor de verkoop. We proefden in totaal 7 wijnen. De witte wijnen zijn gerijpt op hout, eerst op nieuwe vaten gevolgd door gebruikte vaten. De rode wijnen hebben een beetje tannine, maar zijn fruitig en erg lekker! De conclusie is dat de wijnen op dit Domaine de laatste jaren steeds lekkerder worden! Wellicht omdat ze geen gebruik meer maken van een pomp om de wijn in de vaten te pompen, maar door natuurlijke valkracht door de vaten in de kelder te leggen. Dat belooft wat voor de komende jaren!10:30 uur – Domaine Patrice Rion

Vanuit Delarche gingen we door naar Domaine Patrice Rion waar we werden begroet door Patrice zelf. Hij gaf aan dat zijn wijnen 6 maanden geleden gebotteld zijn, behalve de villages en premier crus. We gingen de proefruimte in, waar we de gebottelde wijnen gingen proeven. Patrice maakte gebruik van een ‘coravin’, een apparaat waarmee je de wijn kunt proeven terwijl de fles ongeopend blijft. De biologische Bourgogne Chardonnay was zeer aangenaam en een echte aanrader! Na de proefruimte gingen we de premier crus op vat proeven, met name de Clos Saint Marc was een heerlijk complexe wijn en een heerlijk slot van dit bezoek.

Lunch

Na het bezoek aan Patrice was het bijna lunchtijd en gingen we, na een mooie tour in de omgeving, in Gevrey Chambertin lunchen bij Chez Guy. Een restaurant waar je menig Bourgogne fanaat, alsmede wijnboer tegenkomt. Hier werd onder andere de befaamde Oeufs en Meurette genuttigd! Heerlijk!

14:00 uur Domaine Geantet Pansiot

Met een volle maag gingen we onderweg naar de derde afspraak van de dag en wel naar Domaine Geantet Pansiot. We werden op hun nieuwe locatie ontvangen door Emily Geantet. Ze leidde ons de nieuwe proefkelder in waar we diverse wijnen te proeven kregen, allen gebotteld. De Domaine heeft een nieuwe wijn in het assortiment: de Marsannay. Deze witte wijn is zeer mineraal en fruitig. De conclusie bij Pansiot is: het zijn allemaal wijnen die het glas uit knallen! Na het proeven van de wijnen kregen we nog een rondleiding door het nieuwe gebouw. Grote houten vaten staan in het eerste gedeelte, gevolgd door de kleinere vaten waarin de wijnen van 2015 staan opgeslagen. De gebottelde flessen van 2014 lagen er ook nog, klaar om opgehaald te worden.

16:00 uur – Domaine Rousseau

Vanuit Pansiot reden we een rondje in de omgeving, waar we prachtige foto’s hebben gemaakt, gevolgd door een bezoek aan het zeer bekende Domaine Rousseau. Voor velen liggen de wijnen van dit Domaine in de top 5 van Bourgogne wijnen. We werden bij het hek al opgewacht door Eric Rousseau die ons voorging naar de kelders. Ondanks de grote naam en grote vraag naar hun wijnen, is de familie vrij nuchter gebleven. Dit zie je onder andere aan de kelders: geen poespas, gewoon functioneel. We begonnen met het proeven van de Gevrey Chambertin, hun basis wijn (wat heet basis!): dit was geweldig én dat was nog maar het begin! Het hoogtepunt van het proefrondje was uiteraard Le Chambertin, wat een wijn! Deze worden via menig handelaar voor hoge prijzen verkocht. Meneer Rousseau was er zelf vrij nuchter over: zelfs lokaal worden ze voor een aantal keer zo veel verkocht, dat ligt waarschijnlijk aan de hoge vrachtkosten! Grapje van Eric. Na dit bezoek zaten we even rustig in de auto. Stilte. Want hier moesten we toch wel even van bijkomen en in ons opnemen.


17:00 uur – Domaine Hubert Lignier

Na het bezoek aan Rousseau gingen we door naar de laatste afspraak van de dag: Domaine Hubert Lignier. We gingen de wijnen proeven samen met 2 andere Franse wijnhandelaren, een restaurateur en natuurlijk Laurent Lignier. Dit Domaine heeft 5 jaar geleden de overstap gemaakt om volledig biologische wijn te maken. Dit merk je meteen aan de manier waarop zij hun wijnen laten rijpen: de wijnen liggen lang op vat in koude kelders zonder dat ze de temperatuur regelen. De wijnen ontwikkelen dankzij de kou een stuk langzamer, maar ook een stuk puurder. Wijnen van dit Domaine kun je daarom ook lang laten liggen. Doordat ze op deze pure manier werken, focussen ze erg op ‘terroir’. Zo zijn veel van hun wijnen gesitueerd op kleigrond of steengrond. Ook bij deze Domaine sprong de wijn Gevrey Chambertin eruit. Hun nieuwe wijn Bourgogne Pinot Noir was zeer goed en een echte aanrader! Als afsluiter proefden we een Gevrey Chambertin uit 1994.

diner

Na de laatste proefronde reden we terug naar het hotel om met collega’s Edwin van Henri Bloem Utrecht en Paul van Hart’s Amsterdam een hapje te gaan eten bij restaurant Ma Cuisine. Dit is een vaste eetplek van zowel lokale bevolking als toeristen en wijnhandelaren. Ze staan bekend om hun zeer uitgebreide wijnkaart met zowel betaalbare als luxe wijnen. We hebben hier heerlijk genoten van o.a. coquilles en duif. Al met al een heerlijke afsluiting van een geweldige dag! Op naar dag 3!

Tjeska Hartman
Henri Bloem Zwolle

 

Voor het verslag van Bloem in de Bourgogne dag 1: klik hier. 

Voor het verslag van Bloem in de Bourgogne dag 3: klik hier.