Harm en Mariska in Rueda, Spanje
26 t/m 29 September 2022


In samenwerking met TOT PR, werden Harm en Mariska uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in Rueda. Rueda is een Spaans wijngebied wat zich ten noorden van Madrid bevindt. Dit wijngebied, wat zich inmiddels volledig focust op het maken van witte wijnen van de Verdejo druif, ligt op een hoogvlakte wat zorgt voor een bijzonder klimaat en dé ideale omstandigheden voor het maken van de bekende Spaanse witte Verdejo.

Deze 4-daagse reis stond helemaal in het teken van de herkenbaarheid en promotie van dit gebied. Zo bezochten we deze 4 dagen een 11-tal wijnhuizen, die in Spanje Bodegas worden genoemd. De meeste Bodegas die wij bezochten waren voor ons onbekend maar daarom niet minder interessant.

Harm en Mariska in Rueda 

Samen met het hoofdkantoor van de DO Rueda gingen wij dagelijks op stap om deze Bodegas te bezoeken. Van immens grote ‘’wijnfabrieken’’ tot kleinere wijnboeren die "slechts" 100.000 flessen wijn op jaarbasis produceren.

BodegasKleine wijnboer Rueda


Doordat Rueda op een hoogvlakte ligt van zo’n 750-800 meter boven zeeniveau, is er ondanks het hete Spaanse klimaat zeer goed mogelijk witte wijnen te maken. Dit mede door het grote verschil in temperatuur tussen dag en nacht. Door de afkoeling van de wijngaard in de nacht en de warmte van de dag rijpt de Verdejo hier uitstekend en resulteert in een fris maar aromatische witte wijn. Een andere positieve bijkomstigheid van de hoogvlakte ten noorden van Madrid is dat dit wijngebied relatief vlak is. Hierdoor is het heel eenvoudig om  machinaal te oogsten: iets wat vrijwel alle wijnmakers in dit gebied doen. Een bijzonder moment van onze reis door Rueda was de nachtelijke oogst die wij mochten meemaken.  Door in de nacht te oogsten blijven de druiven op een lagere temperatuur wat oxidatie en verlies van kleur en smaak voorkomt. Een bijzonder gezicht om de oogst op deze manier mee te maken en daarnaast ontzettend leerzaam. 

NachtoogstNachtoogst2

 

Rueda is niet altijd een wijngebied geweest waar Verdejo als druivenras de hoofdrol speelde. Voordat Rueda een beschermde oorsprongsbenaming krijgt in de jaren 80, stond in dit gebied, naast stokoude Verdejo, voornamelijk Palomino Fino aangeplant. Dit druivenras, die we vandaag de dag voornamelijk kennen uit het zuiden van Spanje, wordt veelal gebruikt voor het maken van Sherry. Palomino Fino kent een enkelvoudig aroma van citrus en een bijzonder hoge zuurgraad. Iets waarvan je niet hele smaakvolle droge, onversterkte wijn kunt maken. Maar daar hebben ze iets op gevonden. Een ander bijzonder oud gebruik in dit gebied is het laten rijpen van wijn in glazen flessen in de buitenlucht. Deze glazen flessen, damajuanas, worden tot de helft gevuld nadat de wijn van de Palomino Fino of Verdejo is verstrekt. Door deze rijping in glazen flessen van zo’n 18 maanden in de buitenlucht, dus ook in de volle zon, krijgt de versterkte wijn een bijzondere en geoxideerde smaak wat doet denken aan Sherry. Dit fenomeen uit Rueda is vrijwel onbekend buiten Spanje en is een specialiteit van elke Bodega, waar ze stiekem ontzettend trots op zijn. Deze versterkte wijnen uit de glazen bolflessen noemt men hier Dorado.

Dorado

 

Een ander specialisme waar men hier ontzettend trots op is, zijn de stokoude wijnstokken van de Verdejo. In tegenstelling tot de jonge stokken, die in lange rijen aangeplant staan waardoor machinaal oogsten mogelijk is, zijn deze oude stokken als gobelet aangeplant, dus als wijnstruik. Ze staan vaak nog op hun eigen wortelsysteem, iets wat ook bijzonder is en vaak maar weinig druiven oplevert, waar wel druiven met een hoge concentratie.


Wat nieuw was voor ons is de deels vernieuwde wijnwetgeving in Rueda. Elke fles Rueda kent zijn eigen kleur label om herkenbaarheid voor de consument te creëren. Zo kent een fles met een groen Rueda-label stille wijn in de fles, een geel label bevat versterkte wijn en een blauw label staat voor mousserende wijnen. Een volledig nieuwe toevoeging aan de Rueda-wetgeving is de Gran Vino Rueda die we in Nederland nog vrijwel nergens tegenkomen. Deze benaming staat voor de hoogst haalbare kwaliteit binnen Rueda: de gebruikte druiven voor deze wijn moeten verplicht van oudere druivenplanten komen (tenminste 30 jaar oud). Het zegt verder niets over de opvoeding van de wijn, maar je merkt qua smaak dat deze wijnen net even dat extra hebben en zijn vaak de paradepaardjes van de Bodegas.

ValladolidTapas

 

Vrijwel elk wijngebied in Europa kent een belangrijke hoofdstad waar de horeca mee profiteert van de bekendheid van het gebied. Zo is de belangrijkste stad rondom Rueda niet het historische Medina del Campo maar de universiteitsstad Valladolid. Deze prachtige stad kent vele wijnbarretjes, tapasrestaurants en goede winkels waar ze lokale producten verkopen met als belangrijkste verkoopproduct natuurlijk de Rueda Verdejo’s. Ook wij hebben hier 3 avonden genoten van fantastisch eten, bijzondere tapas en verrassende wijnen. De stad Valladolid is zeker een aanrader als je een 3-tal dagen culinair wilt combineren samen met wijn en cultuur.


Wij hebben genoten van deze 4 dagen in Rueda waar we opnieuw veel hebben geleerd en het geweldig is om de wijnbouw met de volledige filosofie van wijnmakers en producenten van dichtbij te zien. Wij zijn opnieuw fan geworden van de veelzijdigheid van het gebied Rueda met de druif Verdejo als specialiteit.


Harm en Mariska
september 2022

Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem
Amsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem

arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem 

 | 026-4455220 | Whatsapp (06) 21 81 61 29