Trouvailles 2015-2016

Woensdag 12 april 2017


Découvertes

Na weer een nachtje bij Azalées te hebben geslapen, pakten we vanochtend onze koffers en gingen we op naar Mauves voor de Découvertes. Dit is DE beurs waar alle producenten uit de Rhône hun wijnen laten proeven aan iedereen die ze maar wil proeven. Van winkeleigenaren uit eigen land tot importeurs (wij) en restauranteigenaren. Deze beurs wordt op verschillende locaties door heel de Rhône heen gehouden, georganiseerd per appellatie, op verschillende dagen. Dus een boer met wijnen uit Condrieu, Saint Joseph en Cornas laat zijn Saint Joseph en Cornas op woensdag proeven in Mauves en zijn Condrieu proeven op donderdag in Ampuis. Als een ‘klant’ dus op zoek is naar een Cornas, hoeft hij in feite maar 1 dag naar de Découvertes, waar hij van alle boeren die aanwezig zijn deze wijnen kan proeven. Handig!

Vandaag waren wij allereerst in Mauves, de locatie van Saint-Péray, Saint Joseph en Cornas. Hier bezochten wij nogmaals onze boeren die we de afgelopen dagen ook hadden bezocht, om nogmaals een hand te schudden. Erg leuk om ze weer te zien! Uiteraard proefden we ook een aantal andere boeren, met name ook degene die onlangs in Decanter stonden. Heel interessant om boeren en wijnen/stijlen te vergelijken. Verder hebben we momenteel geen aanvulling nodig op ons assortiment waardoor we geen concrete afspraken hebben gemaakt, maar vergelijken kan altijd.

Na het begroeten van onze eigen boeren gingen we door naar Tain l’Hermitage om Crozes-Hermitage en Hermitage te proeven. Hier begroetten we uiteraard Domaine Belle en hebben we van een aantal andere boeren hun wijnen geproefd. Dat was met name erg interessant om te vergelijken, met name het verschil in stijl! Soms waren we er niet echt van gecharmeerd maar in een enkele geval wel! Wie weet voor de toekomst!

Bloem in de Rhone

Na het proeven in Tain reden we nog even langs Chapoutier in dezelfde plaats om wijn op te halen voor we richting de Elzas gingen. Aangezien we zo vroeg klaar waren in de Rhône en we nog tijd over hadden, hadden we het idee om nog even langs één of misschien twee boeren te gaan in de Elzas: het is immers (bijna) aspergetijd!

In de auto evalueerden we nog even de wijnen die we vanochtend geproefd hebben en kwamen tot de conclusie dat we heel erg blij zijn met de accounts die we hebben. Met domaines als Montez, Coursodon, Ogier, Du Tunnel en Belle hebben we toch wel de toppers uit de regio te pakken!! Blij reden we naar het noorden.

Vanmiddag rond 18:00 uur kwamen we aan in Kientzheim in de Elzas. Na een heerlijk biertje hebben we een rondje gelopen door het dorpje en foto’s gemaakt voor de komende folder en voor komende aspergetijd. Elzas-wijnen zijn bij uitstek DE wijnen voor bij asperges! Perfect voor komende tijd. Na gegeten te hebben bij het enige restaurant in het dorp dat open was, lagen we er op tijd in zodat we klaar waren voor de laatste dag van onze reis!

Tjeska Hartman

Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle