Donderdag 13 april 2017.

Au revoir!

De laatste dag van deze Bloemsreis is aangebroken! Een reis waarin we van alle markten thuis waren en wel drie verschillende gebieden hebben bezocht: Bourgogne, Rhône en de Elzas. De laatste producent die we bezoeken is Bott Geyl in Beblenheim, een topper!

Elzas Bott Geyl

Domaine Bott Geyl

Op het domaine worden we begroet door Hélène, de exportmanager die ons meeneemt naar de proefruimte. Jean-Christophe Bott (de wijnmaker en eigenaar) komt erbij en we geven aan wat we komen doen. In de maand doen wij mee met een ‘competitie’ om dè ambassadeur van Elzas wijnen in Nederland te worden. Aangezien het een aantal jaren geleden is dat we een of meerdere producenten in de Elzas hebben bezocht, was dit de uitgelezen kans om de wijnen te proeven zodat we dit kunnen gebruiken in de promotie de komende maanden.

Domaine Bott Geyl werkt volledig biologisch. Ze bezitten een aantal wijngaarden, de druiven hiervan gebruiken ze voor hun grand crus. De druiven die ze hier niet voor gebruiken, gebruiken ze in de lijn ‘Les Élements’. Tot slot hebben ze nog de wijnen van ‘Jules Geyl’, die gedeeltelijk ook bestaan uit gekocht fruit (ook biologisch) en de Métiss lijn – blends van diverse druivenrassen.

Elzas Jean Christophe Bott GeylWe proefden de nieuwe jaargangen van wijnen die we normaal gesproken ook hebben en hun nieuwe wijn Point Cardinaux Métiss, een gevulde, frisse mix van 4 pinot druiven. Daarnaast proefden we de lijn ‘les Élements’: pinot gris, riesling en gewürztaminer. Wauw! Wijnen die voldoende frisheid hebben, maar ook veel fruit bevatten. Ook proefden we de grand crus. Deze wijnen worden gemaakt op een manier dat er veel restsuiker in de wijn aanwezig is en daardoor ‘zoet’ proeft. Jean-Christophe gaf aan dat ze niet gewoon ‘zoet’ zijn, maar veel complexiteit en frisheid hebben maar ook veel rijp fruit bevatten. Hierdoor zijn het perfecte wijnen voor bij kaas en aziatisch eten. Tot slot kregen we een beetje te proeven van de grand cru lijn ‘vendange tardives’ en ‘grain nobles’. Dit betekent dat de druiven (veel) later worden geoogst dan de druiven voor de gewone wijn, waardoor je edele rotting krijgt en het suikergehalte in de druiven stijgt wat de zoetheid in de wijn geeft. De kunst is dan om het niet alleen maar zoet te maken, maar ook frisheid en mineraliteit te bewaren, er is daardoor een groot verschil tussen ‘zoete’ witte wijn en deze grand crus. Heel interessant en super om te proeven!

Elzas promotieNa alle wijnen geproefd te hebben en afspraken te hebben gemaakt over welke wijnen we zouden willen gebruiken voor onze Elzas promotie, gingen we weer op weg. We wilden namelijk nog enkele souvenirs scoren voor we terug naar Nederland gingen. Perfect om te gebruiken bij de promotie. Dit haalden we in het pittoreske dorpje Riquewihr. Daarna moesten we snel door want Michel moest vanavond nog een cursus geven en het was nog 6 uur rijden. Uiteindelijk, na veel ‘stau’ en drukte kwam Michel net op tijd aan en gingen Co en Tjeska op weg naar huis.

Weer thuis

Zo, weer thuis. Van een trip die anders is dan andere trips. Eentje waarbij we niet alleen de Rhône hebben aangedaan, maar ook even kort de Bourgogne en met name ook de Elzas. Een trip waarop we hebben geleerd dat bijna elke boer in Noord-Rhône Stéphane heet en iedereen elkaar kent. Er enorm veel verschillende stijlen Rhône zijn. We fan zijn van zowel de moderne stijl van wijn maken als de klassieke variant. En misschien nog wel het belangrijkst: dat we in onze handjes mogen knijpen met de boeren die we hebben! Dit geldt niet alleen voor de Rhône maar ook voor de Elzas.

2015 en 2016 zijn heel verschillende jaren. Waarbij 2015 wordt bestempeld als een ‘makkelijk’ jaar in de wijnbouw. Een goed jaar voor rode wijn, alhoewel het geen klassiek bewaarjaar is. Een jaar dat lastig is voor witte wijnen, vanwege de warmte waardoor de frisheid soms achter blijft. Een jaar waarin de goede wijnboer zich onderscheidt. 2016 aan de andere kant was een stuk lastiger qua wijnbouw, maar een jaar met enorme potentie! Waar in de Bourgogne minder is geoogst geldt dat niet voor de Rhône waardoor wij zeggen: verdiep je eens in de Rhône! Het gebied met dynamische wijnen, zowel rood als wit. Van wijnen die lang bewaard moeten worden tot modernere wijnen die jong goed kunnen worden gedronken. Wij zijn fan! Halverwege dit jaar volgt weer een Rhône Voorverkoop waar je kunt aangeven op welke wijnen je wilt intekenen en wij zeggen: DOEN! Kom gerust eens langs bij de Henri Bloem bij jou in de buurt, dan zoeken we samen de wijn voor jou uit.

Voor nu zitten de wijnreizen er weer op. Tot de volgende keer! 

Tjeska Hartman

Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle