• 1 el boter of olijfolie
  • 125 g magere spekreepjes 
  • 1 koolrabi (ca. 600 g)
  • 1 zakje winterpeen (plakken)
  • 1 pakje aardappelschijfjes (duopak) of 700 g aardappelen

Voor de kaassaus:

  • 500 ml melk
  • 55 g boter
  • 65 g bloem
  • 1 zakje geraspte pittige kaas (175 g)
  • ovenschotel (ca. 2,5 ltr.)

 

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de ovenschaal in met boter of olijfolie. Bak de spekreepjes in hun eigen vet zachtjes uit.

Snijd de koolrabi in dunne plakken, schil ze en snijd de plakken in reepjes. Kook de koolrabireepjes en de wortelplakjes in 5 min. beetgaar. Bij gebruik van aardappelen: schil de aardappelen en kook ze in 5 min. beetgaar. Meng de koolrabi met de winterpeenplakken en de uitgebakken spekreepjes.

Bereid de bechamelsaus: Smelt de boter in een steelpan met antiaanbaklaag. De boter mag niet bruin worden. Voeg de bloem toe en bak ong. 1 min.. Voeg de melk in porties toe tot een saus ontstaat en roer de kaas erdoor.

Schep de helft van het groentemengsel in de ovenschaal, verdeel de in plakjes gesneden aardappel erover en verdeel de helft van de kaassaus erover. Schep de rest van het groentemengsel erop en verdeel hierover de rest van de plakjes aardappel en de kaassaus. Schuif de schaal in de oven en bak het gerecht in 45 minuten goudbruin en gaar.