Wie kan er beter lesgeven over smaak dan Peter Klosse, dé smaakgoeroe van Nederland.
Vandaar middagles op de Wijnacademie over smaak, proeven, wijn&spijs. Bere-interessant! Ik geef regelmatig wijn/spijscursussen en verwerk daarin ook de kijk op het combineren van wijn en spijs zoals Klosse dit in zijn boeken beschrijft.
De basissmaken die we (tegenwoordig) onderscheiden zijn: zoet, zuur, zout, bitter, umami, vetten en calcium.
Wanneer we een wijn proeven en omschrijven gebruiken we met name de termen: zuur, zoet en bitter. Soms zout als we wat ziltige tonen ervaren in een wijn afkomstig van een wijngaard dicht aan zee (denk aan een Muscadet uit de Loire bijvoorbeeld). Deze termen klinken niet iedereen positief in de oren. Is een zure, zoete of bittere wijn lekker? Wat lekker is bepaalt ieder voor zich. Dus laten we bespreken of een zure, zoete of bittere wijn goed is? Een wijn heeft zuren, suikers en bitters nodig. Simpelweg om wijn te kunnen zijn en hem even op fles te kunnen bewaren. Dus nee: de termen zuur, zoet en bitter zijn in dit geval niet negatief.
Toch zullen 99 van de 100 mensen bij de term bitter een negatief beeld krijgen. Raar eigenlijk, want we consumeren wereldwijs massaal bitter!
Denk maar aan de bitters in koffie, thee, chocolade, bier en wijn!
Deze bitters hebben we wel moeten leren consumeren. Denk maar aan uw eerste kopje koffie: was dit ook met veel melk en suiker? En werd het daarna zwarter en zwarter? Drinkt u nu wellicht het liefst espresso zonder suiker?
Als kind consumeerde ik koetjesrepen, geef me nu maar een stuk pure chocolade met 80% cacao (lees: bitters)!
Mijn manlief dronk vroeger een tapbiertje maar als je hem nu wilt verwennen kiest hij toch voor een speciaalbiertje met veel hop (lees: bitters).
En dan wijn. Wanneer u mijn blogs leest ben u ongetwijfeld een wijnliefhebber en consumeert u graag een glaasje wijn. Of u nou een beginnende wijndrinker bent of reeds gevorderd, u zult merken dat u start met wat gemakkelijk drinkbare wijnen met ronde, volle smaken en langzamerhand de meer complexere wijnen met meer smaaksensaties en elegante zuren en bitters gaat waarderen.
Ook wanneer u bij mooie wijnen mooie gerechten serveert zullen wijnen met zuren en bitters uw gerecht in 9 van de 10 gevallen beter ondersteunen.
Kies dus gerust een wijn met veel fruit, elegantie, complexiteit, zuren én bitters. Als het maar een goed glas wijn is welke past bij de gelegenheid, het moment en/of de maaltijd. En geniet!