Dat is het goede woord voor deze aanhoudende winter!
De hele week zie ik mensen met sombere, wit weggetrokken gezichten weggedoken onder mutsen en sjaals die wederom uit de kasten zijn getrokken. Dachten we deze ellenlange vorstperiode nu toch echt achter ons te laten en dan gaat het plots weer sneeuwen. Ongelooflijk. Hardnekkig!
Laten we hopen dat we ook zo’n hardnekkig lange zwoele zomer krijgen…
In deze aanhoudende kou denk ik niet alleen aan ons verlangen naar het voorjaar….ik denk ook vooral aan al die wijnstokken…

Wijnstokken

In maart verschijnt normaal gesproken het eerste onkruid en moet er geploegd worden. De eerste knoppen horen te verschijnen zodat in april de eerste druifjes zichtbaar worden. Zal het dit jaar ook zo gaan? Ook op veel andere plekken in Europa is het kouder dan gebruikelijk.
Zodra de knoppen en druiven verschijnen willen we liever geen nachtvorst meer zien. Geen haar op mijn hoofd die durft te voorspellen of dat dit seizoen goed gaat.
Gelukkig hebben  sommige wijnboeren manieren bedacht om de wijngaarden te beschermen tegen onverwachte kou; ze plaatsen dan kachels of ventilatoren in de wijngaard.
Kostbaar, dat wel. En dat zal u wellicht terugzien op het prijskaartje van een fles uit 2013. Laten we dus hopen op snel warmer wordend, aanhoudend lenteweer. Daar worden we niet alleen nu blij van, maar profiteren we volgend jaar ook nog van; dan drinken we de wijn van de druiven die nu heel langzaam tot ontwikkeling komen. De wijn van de oogst van 2013.

De oogst van 2012

Mocen VerdejoDeze maand kunnen de Europese wijnboeren de jonge rode wijnen  van 2012 gaan bottelen. Deze vinden we dan ook binnen nu en enkele weken in de Wijnkoperij terug. De witte wijnen van 2012 zijn al enige tijd volop verkrijgbaar.
Heerlijk een fris wit lentewijntje uit 2012! Laat het voorjaar maar komen, en koop voor het komende paasweekend deze heerlijke uit Rueda (Spanje) afkomstige Verdejo uit 2012: Bodegas Mocèn Verdejo 2012. Een mooie zuivere stijl met de geur van appeltjes en lychees, voldroog en sappig met een exotisch tintje. Heerlijk bij een witvisje, roergebakken gamba’s, oosterse maaltijden of bij de paaslunch.  Hardnekkig lekker!