Afgelopen week ben ik naar het concert van Christina Branco geweest. Samen met mijn vader, annex Portugalliefhebber.
Christina Branco is een van de grote fadozangeressen van dit prachtige land, dat samen met Spanje deel uitmaakt van het Iberisch Schiereiland.
Fantastische muziek waar elke emotie in te beluisteren valt. De Portugese gitarist maakt de muziek nog unieker dan hij al is. Oftewel: aanrader!
Een van mijn favoriete fadoliedjes blijft toch altijd die met de titel: Primavera.
Oftewel: Lente! En dat is het buiten. Heerlijk.
Zodra dit seizoen zijn intrede heeft gedaan, stijgt de verkoop van witte wijnen en rosé. We krijgen behoefte aan lentegerechten en verheugen ons op de geboekte vakantie.
Voor mij is het seizoen echt ‘geopend’ zodra de eerste visjes op de grill liggen.
En hoe kun je je beter voorbereiden op het concert van Christina Branco dan te starten met heuse sardientjes van de grill?
Als u Portugal wel eens bezocht heeft, weet u dat u overal langs de kust die heerlijke geur van gegrilde sardientjes opsnuift. Talloze BBQ’s bereiden deze Portugese specialiteit.
Gelukkig hebben de meeste visboeren in Nederland deze superbe visjes ook vers in huis. Even vragen of zij ze vast fileren (tenzij u daar zelf voorkeur aan geeft) en zet de grill of BBQ maar aan!
Het enige wat u dan nog hoeft te doen is een grote salade te maken van tomaten, artisjokharten en bonen, vers brood te snijden én een salsa verde te bereiden:
Kook 6 tenen knoflook een kwartier in 3 dl witte wijn. Haal de knoflooktenen uit het vocht en pureer ze met 30 gram platte peterselie, 20 gram basilicum, twee eetlepels grote kappertjes en 3 dl olijfolie. Proef en breng op smaak met peper en zout. Leng eventueel aan met nog wat kookvocht van de knoflook als de saus te dik wordt.
Bestrijk de sardines met olie en zout en gril ze drie tot vier minuten per kant (afhankelijk van de dikte van de visjes).
Serveer de sardines met deze heerlijke salsa verde. Dip ook het brood in deze groene vreugde, draai op de achtergrond ‘Primavera’ en schenk uzelf een groot glas Vinho Verde. Lang leve de lente!

De Vinho Verde is een wijnstreek in het noorden van Portugal.
De Atlantische Oceaan zorgt er voor een gematigd klimaat met overvloedige regenval en daardoor is het een perfect gebied om witte wijn te produceren.
Na Port is het de meest bekende wijn van Portugal.
De naam Vinho Verde verwijst níét naar ‘groene wijn’ , maar naar het feit dat de druivenoogst vroeg in de zomer plaatsvindt en dat de wijnen jong op de markt worden gebracht. Het levert hele frisse wijnen op met een mooie zuurgraad en een laag alcoholpercentage.


Niet alleen een echte lentewijn maar dé ultieme combinatie met gegrilde sardientjes.

Mocht het weer toch weer even tegenzitten (april doet nou eenmaal wat het wil), zet dan die BBQ of grillplaat gewoon onder uw afdak en ga zelf binnen zitten. Blijft uw keuken schoon van visluchtjes en krijgen de sardientjes toch de buitenlucht die ze in Portugal gewend zijn. 

Tekst: Eline Jaarsma