David HerdJe kan er eigenlijk niet meer om heen, wijn uit Nieuw Zeeland. Sauvignon blanc, chardonnay, pinot gris en natuurlijk de pinot noir. Wat maakt deze wijnen nu zo speciaal. Tijd om hier eens in te duiken.

Wijnbouw sinds 1851

Hoewel er al sinds 1851 wijnbouw gedreven wordt, is Nieuw Zeeland een relatief jong wijnland. Pas  sinds een jaar of dertig vindt er op grotere schaal wijnbouw plaats. Velen ontdekten toen dat het koele maritieme klimaat uitstekend geschikt is om wijnen van een hoge kwaliteit te produceren. Toch blijft de productie, ondanks de opkomst van diverse nieuwe wijnproducenten, nog steeds klein.

Nieuw Zeeland kent een tiental wijngebieden, waarvan Marlborough en Hawkes Bay de beroemdste zijn. De sauvignon blanc, de meest aangeplante druif, de chardonnay en de pinot noir gedeien perfect op de zilte klei/gravelbodems van Marlborough, terwijl de wijngaarden op Hawkes Bay meer met rode varianten (cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot) beplant zijn. Internationale bekendheid heeft Nieuw Zeeland gekregen met zijn sauvignon blanc. Deze wijnen zijn een explosie van fruit. Ze zijn zeer aromatisch en combineren tropisch fruit met kruidige aroma´s van met name kruisbessen.

Auntsfield Estate één van de oudste

auntsfield original label by Henri Bloem

Een van de oudste Estates van Nieuw Zeeland is Auntsfield Estate (1873) uit Marlborough gerund door de broers Luc en Ben Cowley. De wijnen van dit huis behoren al jaren tot de top van Nieuw Zeeland. Zo is de sauvignon blanc een heerlijke loepzuivere droge witte wijn, met het kenmerkende fruit van kruisbessen, citrus en tropisch fruit. Maar ook de chardonnay is al jaren een topper. De druiven voor deze wijn worden streng geselecteerd, waardoor er een fantastische concentratie van fruit ontstaat. In het Nederlandse wijntijdschrift Perswijn ontving deze wijn maar liefst 4 sterren in de categorie Nieuwe Wereld tot € 12,50. Volgens Perswijn valt de wijn te omschrijven als `een krachtige frisse wijn vol meloen, peer en perzik fruit gecombineerd met citrus en amandeltonen´.  Zowel de sauvignon blanc als de chardonnay zijn overigens heerlijk te combineren met visgerechten. Bij de sauvignon Bbanc denk ik gelijk aan een heerlijk stukje rogvleugel. De chardonnay kan weer prima bij een mooie Dorade.  

Ben and Luc Cowley, Auntsfield Estate

Ook op rode wijn gebied behoort Autsfield Estate tot de top. Zo werd de 2007 pinot noir Hawk Hill  door het beroemde wijntijdschrift Decanter opgenomen in de Top 50 van de beste pinot noirs van de wereld. De wijn kenmerkt zich door zijn geconcentreerde smaak van zwarte bessen, rijpe pruimen, drop en laurier. Hij is perfect in balans, heeft mooie zachte tannines en een lange afdronk. Na het drinken van deze pinot noir denk je dat dit de topwijn van Auntsfield is. Maar nee, de ultieme verrassing komt nog: de 2007 Heritage pinot noir. Een wijn die alleen in uitzonderlijk goede jaren wordt gemaakt en een eerbetoon is aan de oprichter van Auntsfield: David Herd. Naast de intens geconcentreerde smaak van rijp fruit, donkere kersen, specerijen, vanille, mokka  en romige tonen is het bijzondere aan deze wijn dat er een druppel van de meer dan honderd jaar oude en enige resterende fles wijn van David Herd wordt toegevoegd. Samen met de prachtige uitmonstering zorgt dit wel voor een hele speciale wijn!

Na het proeven van de wijnen van Auntsfield Estate kan ik alleen maar concluderen dat Nieuw Zeelandse wijnen inderdaad speciaal zijn. Explosief in het fruit, veel frisheid, maar ook veel lengte.

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde, register vinoloog

Nieuw-Zeelandse wijnen van Henri Bloem

  • Auntsfield sauvignon
  • Auntsfield Orchard Hill chardonnay
  • Auntsfield Hawk Hill pinot noir
  • Auntsfield Heritage pinot noir
  • Goldwater sauvignon
  • Goldwater pinot noir