Over de oogst van 2014 zijn de producenten in de Bourgogne uiteindelijk erg te spreken: voor zowel wit als rood was het gewoon een goed, tot soms uitstekend jaar. Voor sommigen lag het volume opnieuw lager dan normaal. De oorzaak daarvan was hagelschade, die ook dit jaar weer optrad, al voor het derde jaar op rij. De hagel trof echter alleen de Côte de Beaune: Meursault, Volnay, Pommard en Beaune werden op 28 juni ernstig getroffen. De Côte de Nuits bleef gespaard. Hier lagen de volumes op een normaal niveau. De geringere volumes op sommige plekken hebben hun invloed op de prijs. Hier en daar zijn deze iets gestegen.

Groeicyclus van 2014

Na de milde winter van 2013/14 startte het seizoen ongewoon vroeg. Maart was nat, maar de daaropvolgende lente bleef weer erg droog, waardoor de eerder opgebouwde waterreserves goed van pas kwamen. De bloei van de wijnstokken trad twee weken eerder dan normaal op. De planten hadden het in de hete en droge bloeitijd af en toe zwaar te verduren. Het bleef droog tot de al genoemde hagelstorm van eind juni, die tevens het eerste ‘vocht’ van het warme seizoen betekende. Juli en augustus bleven vervolgens extreem kil en nat, waardoor het rijpingsproces wat vertraagde. Op die manier konden de druiven een goede zuurgraad opbouwen.

Het natte weer had eveneens tot gevolg dat de Suzuki fruitvlieg zich in de vochtige begroeiing enorm thuis voelde en zich razendsnel vermeerderde. De wijnboeren moesten hard werken om aangetast fruit te verwijderen. September tenslotte bracht lichte, warme en noordelijke winden, warme dagen en koele nachten. Perfecte omstandigheden om de druiven het gewenste niveau van rijpheid te laten bereiken. Het oogsten kon dan ook gebeuren onder perfecte condities. Dit vond plaats vanaf 12 september.

Proefoordeel

Net als andere jaren trokken de teamsvan Henri Bloem er in februari 2016 op uit om de oogst van 2014 nog eens te proeven. Hun conclusie: 2014 is over het algemeen een topjaar voor wit, met veel sappigheid, mooie zuren, een uitstekende balans en een goede lengte. Hier en daar zijn er uitschieters naar boven. Er was zelfs een aantal producenten dat aangaf dat 2014 hun beste jaar ooit was!

Rood is verbazingwekkend open, gul en sappig. Charmant, is de jaargang ook wel genoemd. Rijk, met bescheiden maar wel aanwezige zuren. De tannines zijn veelal superrijp en de alcoholpercentages zijn niet te hoog. Deze wijnen zijn gewoon jong al erg lekker! Het is geen straf om de komende jaren eerst maar eens 2014 te gaan drinken. En wat wegleggen kan ook geen kwaad, drinkplezier is verzekerd.

Met de te verwachten run op de opvolgende jaargang 2015, die nu al overal bejubeld wordt maar waarin de volumes vaak zo’n 25% lager uitpakten, is ons advies: grijp dit jaar uw kans en breng uw bourgognevoorraad op peil met jaargang 2014. Een jaar dat u enorm veel drinkgenoegen zal opleveren.