Er is goed nieuws en slecht nieuws over de Bourgognes van 2016. Het goede nieuws: ze zijn geweldig! De wijnen, zowel rood als wit, zijn jong al drinkbaar, delicaat en verfijnd. ‘Kwieke fijne wijnen, très Bourgogne!’, zoals een van onze Bourgogne-specialisten het uitdrukte tijdens onze jaarlijkse inkoop- en verkenningsreis in februari. En zeker van de rode zijn we overtuigd van het bewaarpotentieel.
Maar het slechte nieuws is, er is ontzettend weinig Bourgogne van 2016 beschikbaar. De geproduceerde hoeveelheden zijn over het algemeen zeer laag, als gevolg van diverse plagen aan het begin van het seizoen 2016: hagel, vorst, meeldauw. De vochtige lente had aanvallen van meeldauwbesmetting tot gevolg. Maar het hardst sloeg daarna de nachtvorst toe. Zo heftig was die al een generatie lang niet voorgekomen. Het gevolg was uiteindelijk voor bijna alle producenten wel verlies in volumes, al was de verdeling over percelen en regio’s erg ongelijkmatig. In het hart van de Bourgogne kwam het regelmatig voor dat het ene perceel wel getroffen was door vorst, het andere veel minder of niet. Verliezen van 50% tot 100% in een aantal bekende appellaties zijn voorgekomen.
De kwaliteit van de oogst werd gelukkig bepaald in juli, augustus en september. Het weer was in die maanden warm, droog en zonnig. Wat lichte regen in september zorgde bovendien voor het benodigde hemelwater. Toen begin oktober de regenval heftiger begon te worden, hadden de meeste producenten hun druiven al binnen.

De wijnen van 2016
Zoals gezegd, de kwaliteit van 2016 is over het algemeen uitstekend. Toch is het ook een complex jaar, aangezien diverse producenten opmerkelijke beslissingen hebben genomen. Was er van een perceel te weinig wijn om een vat te vullen, heeft mening wijnboer besloten een blend te maken met wijnen van andere percelen. Het kan met de jaargang 2016 dan ook zomaar voorkomen dat wijnen die anders geclassificeerd zouden zijn geweest als hoogste cru, nu terecht zijn gekomen in simpeler village-wijnen. Er zitten dus pareltjes onder de wijnen, maar dat moet je wel weten! Ons advies is dan ook zich goed te laten adviseren als u Bourgogne van 2016 wilt kopen in de voorverkoop.
Tijdens onze jaarlijkse reis naar de Bourgogne proefden we overigens ook de jaargang 2017. Deze kunnen we nog niet leveren, maar we verklappen al wel vast dat deze zeer veelbelovend wordt.