Wijnkoperij Henri Bloem Amersfoort

Wijn drinken moet een feestje zijn

Als wijn drinken een feestje is, en dat zou het voor iedereen moeten zijn, dan gaat dat evenzeer op voor wijn kopen. En dat realiseren we ons in Amersfoort maar al te goed. Een mooie, gezellige winkel, waar je met plezier binnenstapt, omdat ons hele team zijn best zal doen om uw wijnwensen te vervullen, ook als u nog geen Cabernet Sauvignon van een Chardonnay kunt onderscheiden.

Huub Havik en Wim de Jong

Wijnproeverijen/cursussen

Op de achterzolder is een sfeervol proeflokaal ingericht, dat bovendien wordt gebruikt als cursusruimte. Graag delen wij onze kennis en ervaring op het gebied van wijn door wijncursussen op verschillende niveaus aan te bieden. Voor meer informatie zie de

Wijnopslag

Achter het pand bevindt zich een beveiligde wijnopslag. Onder prima omstandigheden kunt u daar de bij ons aangekochte bewaarwijnen opslaan. Wij informeren u graag naar de mogelijkheden.

Relatiegeschenken

Een relatiegeschenk is niet zomaar een geschenk. Het is hét middel om de band met uw relaties aan te halen en uw waardering uit te spreken. Wij stellen de pakketten samen op basis van onze diepgaande kennis van wijn en jarenlange ervaring. Alhoewel versch

Wijn proeven

Elke zaterdag staan er bij ons diverse wijnen op de proeftafel. Ook organiseren wij regelmatig themaproeverijen

Waarom kiest u voor Henri Bloem

  • Snelle levering dankzij de landelijke spreiding
  • Scherpe prijzen door directe import bij producent
  • In elke vinotheek is een Vinoloog werkzaam
  • Relatiegeschenken op maat
  • Vanaf € 50,- gratis bezorging in heel Nederland

Agenda | Evenementen

    Meer evenementen

    December komt eraan

      December komt eraan. Voor ons betekent dat de drukste periode van het jaar. De bestellingen van de najaarsproeverijen worden uitgezocht en bezorgd, de bestellingen voor relatiegeschenken beginnen binnen te komen, in de winkel wordt het drukker. Het wordt dus rennen, vliegen, hollen, maar wat ís het een leuke tijd! U bent ook vast druk zo aan het einde van het jaar. Wilt u een lekkere wijn voor bij het familiediner met Kerst? Zoekt u een speciaal cadeau voor die ene bijzondere persoon? Wilt u gewoon iemand verrassen met een lekkere fles wijn? We willen u daar graag bij helpen. Ook kunnen we met u meedenken om er niet alleen een wijnpakket van te maken: we kunnen de wijn laten vergezellen door onze mooie kristallen glazen van Spiegelau of een delicatesse zoals kaas, noten of chocolade.  We zien u graag in de winkel! U kunt uiteraard ook telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen.   Tekst: Henri Bloem Amersfoort
    Lees meer

    Passie-voor-wijn-pas Henri Bloem Amersfoort

    Deze pas is uitsluitend geldig bij Wijnkoperij Henri Bloem Amersfoort! Maak van onze passie ook uw PAS(sie) U koopt uw wijnen met enige regelmaat bij Henri Bloem in Amersfoort en vaak gebeurt het dat u na een tijdje niet meer weet welke wijn het was en waar hij zo goed bij smaakte. Dat soort problemen behoren met de invoering van deze wijnpas definitief tot het verleden. Op uw persoonlijke pagina van onze website kunt u voortaan altijd zien welke wijn u heeft gedronken en wanneer. Ook kunt u er een proefnotitie aan toevoegen. Dit kan vanaf uw pc, tablet of smartphone. Ook de barcode, die op de pas staat, kunt u gemakkelijk op uw mobiel zetten, zodat u geen extra pas mee hoeft te nemen. Hoe dat in zijn werk gaat, leest u verderop. Wij organiseren ook aparte avonden voor Pashouders en er zijn speciale aanbiedingen voor mensen met onze Pas(sie). En gaat u op reis, dan leggen wij graag contact met een wijnboer om een bezoek voor u te regelen. Is uw pas(sie) ook geld waard? Jazeker! Want u krijgt: Alle wijnen uit de folder altijd voor de dozijnprijs, ook als u er minder dan 12 koopt.Korting op toegang tot workshops en proeverijen.Korting op wijntijdschriften.15% Korting op alle kristallen glazen en karaffen van het door ons geïmporteerde merk Spiegelau. Hoe werkt het? Nadat u het formulier heeft ingevuld en bij ons heeft ingeleverd, zorgen wij ervoor dat alle informatie op uw deel van de website komt te staan. De volgende dag is die informatie ook voor u al te raadplegen. U logt in met uw klantnummer (staat onder de barcode) en uw postcode. U wilt niet nog een pasje in uw portemonnee? Wilt u liever niet nóg een plastic pasje in uw portemonnee, dan kunt u hem heel makkelijk op uw smartphone zetten. Ga naar de app-store en download de app PasNL. Volg de instructie en neem een foto van de voor- en achterkant van uw pas. Als de Passie-voor-Wijn-pas in de lijst van passen verschijnt, kunt u hem bovenaan plaatsen door het sterretje naast de pas aan te klikken. Zo zet u hem in uw favorieten. De voordelen op een rij: Gratis pas. Persoonlijke pagina op onze website, Onthoud uw favoriete wijn. Toevoegen van uw eigen proefnotities. Mogelijkheid tot delen (Facebook/Twitter). Wijnrecensie plaatsen. Korting op kristal van Spiegelau. Korting op proeverijen en workshops. Bemiddeling bezoek wijnboeren. Korting op abonnement wijntijdschriften. Maximale korting bij folderaanbiedingen. Speciale Pas(sie)-avonden. Exclusieve acties voor Pashouders. Ja! U wilt ook een Passie-voor-wijn-pas? Stuur ons een e-mail en wij regelen het voor u. Wijnkoperij Henri Bloem Amersfoort

     
    Lees meer

    Eet knoflook, drink rode wijn

    De Fransen zeggen dat de vervelende geur die vrijkomt na het eten van een knoflookrijk maal te bestrijden is met rode wijn. Is niet bewezen, maar komt mij wel goed uit! Want om nou na een heerlijke maaltijd op een takje peterselie of wat koffieboontjes te gaan kauwen,Wat ook als remedie tegen knoflookgeur wordt genoemd, vind ik zonde van de lekkere (na)smaak. Een glaasje rood als afsluiter daarentegen maakt het plaatje juist compleet.

    Er komt nauwelijks een dag voor dat ik geen knoflook in het eten gebruik. Het lijkt vandaag al wel een beetje voorjaar maar ik heb nog steeds wel de neiging naar een glaasje rood bij een wat rijker, voller, pittiger gerecht. Een Frans getint gerecht bijvoorbeeld. 
    Echte Franse knoflookgerechten zijn: Aardappelgratin: flinterdunne aardappelplakjes in laagjes met veel knoflook en gruyère, in een ovenschaal met een scheut bouillon, gaar laten worden. Knoflooksoep: fruit ui en veel knoflook, voeg bouillon toe met een bindmiddel zoals blokjes aardappel, laat gaarkoken en pureer. Kip met gepofte knoflook uit de oven: in een braadslee heel veel ongepelde tenen knoflook leggen. Kip kort aanbakken in flink wat olie en in ovenschaal leggen. Olie erbij gieten met een flinke scheut witte wijn en peper en zout. Kip garen in oven en eventueel tussentijds vocht toevoegen. Mijn favoriete voor- of bijgerecht blijft: Knoflookchampignons met peterselie Maak de champignons schoon (ik vind kastanjechampignons het lekkerst) en halveer ze. Hak een aantal tenen knoflook fijn en roerbak de champignons met de knoflook in flink wat olie. Voeg een scheut witte wijn toe en laat grotendeels verdampen. Als laatste een flinke hand vers gehakte peterselie. Serveren op een grote schaal en iedereen een vorkje geven. Prikken maar! Fijne bijkomstigheid: Iedereen ademt daarna knoflook uit. Dus niemand heeft er last van. Peterselie in het gerecht doet ook zijn werk.  Toch bang voor klagende collega’s? Neem dan een lekker glaasje rode wijn.
    Heerlijk bij een maaltijd met deze champignons, een aardappelgratin en stukje kip uit de oven is een rode Gigondas. Gigondas Gigondas ligt in de Zuid-Franse Vaucluse. Een kwaliteitsgebied voor met name rode wijn. De rode wijnen worden gemaakt van de rassen grenache (vaak tot 80%) en aangevuld met syrah en mourvèdre of andere Rhônerassen. Het gebied kent strenge kwaliteitseisen, waardoor alleen de beste druiven worden geselecteerd om wijn van te maken. Resultaat is een wijn met complexiteit, kracht, in zijn jeugd tannineus, maar na jaren rijpen zacht, vol rood fruit en onweerstaanbaar lekker! Probeert u bij Wijnkoperij Henri Bloem eens de Gigondas van Domaine Raspail-Ay. Een dijk van een Gigondas, voor slechts € 17,95! Tekst: Wijnkoperij Henri Bloem Amersfoort
    Lees meer

    Kook met uw wijn

    In de huidige tijd gaan we bewuster met ons eten om.  We denken na over wat we binnen krijgen, waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd is. Steeds vaker ontdekken we ingrediënten in inmiddels jaren geconsumeerde producten waarvan we het bestaan niet eens afwisten. We staan daarnaast ook stil bijvoedselverspilling. We kopen zuiniger in en bewaren meer. Iets wat ik vanaf jongs af aan al van mijn moeder heb geleerd. Als het maar even kan bewaar ik alles. Zelfs een halve ui (want zo’n enorme is soms net té voor één of twee personen) bewaar ik nog. En ik ben er trots op. Grote media aandacht voor voedselverspilling Ik ben dan ook blij met de huidige inzichten en grote aandacht in de media tegen voedselverspilling. Daarnaast ben ik ook tegenstander van het verspillen van wijn. Dit weekend sta ik op een proeverij te schenken en blijven er hoe dan ook minimaal 80 halve flessen over. Deze flessen zijn maximaal nog een dag of drie te bewaren want hebben inmiddels al een hele dag open in de warmte gestaan. De oplossing hiervoor is de flessen uitschenken bij het aangrenzende diner. Opgelost.  Wijn geeft een eenvoudig gerecht iets extra's Thuis werkt dat anders. Niet zelden heb ik nog een restje over. Wellicht een paar dagen niet gedronken, niet thuis geweest, vergeten bodempje in de koelkast….u kent het wel. De oplossing is vrij simpel: kook met uw wijn!
    Het gebruik van wijn in de keuken is zo oud als wijn zelf. In landen als Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal e.d. wordt er veel wijn gebruikt in de keuken. Gelukkig  wordt ook dit gebruik steeds meer bij ons bekend. Wijn kan het eenvoudigste gerecht juist dat extraatje geven waardoor het  uitzonderlijk lekker wordt. Kook met krachtige wijn Vaak komen mensen naar de winkel met de vraag naar een kookwijntje. Dat klinkt negatief, goedkoop en eenvoudig. Logisch ook wel….de wijn gaat door het eten, de alcohol is na 10 minuten koken verdwenen, dus waarom zou u daar veel geld aan uitgeven? Dat hoeft ook niet. Maar een niet te drinken wijn is niet aan te bevelen. Een gerecht wordt zo goed als zijn ingrediënten zijn. Dus gebruik een betaalbare goede wijn (die zijn er immers in overvloed)! U kunt het best koken met jonge krachtige wijnen. De alcohol verdwijnt maar de wijnsmaak blijft. Bij typisch Italiaanse gerechten kiest u voor een Italiaanse wijn, bij Franse Frans etc. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met uw voedsel door toevoeging van wijn? Bijvoorbeeld vlees wordt door marineren, koken of stoven in wijn zachter en malser. Als u wijn toevoegt aan warme gerechten warm de wijn dan wel eerst voor om het schrikeffect te verkleinen. Het is vaak erg lekker op het laatst de wijn toe te voegen om hem in al zijn kracht naar voren te laten komen in het gerecht. Een scheutje rood door de pastasaus of gaar je witvisje in wat witte wijn met bouillon. Maak een witte of rode wijnsaus of eventueel een sausje van port over je paddenstoelen! Drink de wijn waarmee u kookt Het is lekker om de wijn waarmee u kookt ook erbij te drinken. Dan is het plaatje compleet. Dat kan ook prima een wijn uit dezelfde streek zijn maar van een net iets hoger kwaliteitsniveau bijvoorbeeld. Zo heeft u toch nog onderscheid tussen een kook en drinkwijntje! Receptje Dan als laatste een klein anti wijnverspilling receptje:  Dit sausje is heerlijk over alle soorten vis (zalm, tilapia, kabeljauw e.d.) met asperges erbij. Voor de saus gebruik je 2 sjalotjes, 400 ml droge witte wijn, gehakte peterselie, 200 ml kookroom en 1 theelepel kerriepoeder. Pel de sjalotjes en snipper ze. Breng in een pan de wijn met de sjalot en peterselie aan de kook en kook dit op hoog vuur in ongeveer 10 minuten in tot nog een derde van de wijn over is. Zeef de ingekookte wijn boven een andere pan. Roer de kookroom en kerriepoeder erdoor en kook het geheel nog ongeveer 5 minuten tot een gebonden saus ontstaat. Smullen! Tekst: Henri Bloem Amersfoort  
    Lees meer

    Parkeren achter de winkel

    Geen parkeerplek aan de Leusderweg? Vanaf nu kunt u iedere vrijdag en zaterdag achter onze winkel parkeren. Wanneer u links langs het winkelpand rijdt, kunt u direct rechts op één van de twee parkeerplekken uw auto kwijt. Wij helpen u graag met inladen!
    Lees meer

    Henri Bloem Amersfoort

    Leusderweg 161
    3818 AC Amersfoort

    Geopend Sluit om 18.00 uur
    Maandag
    13.00-18.00 uur
    Dinsdag
    10.00-18.00 uur
    Woensdag
    10.00-18.00 uur
    Donderdag
    10.00-18.00 uur
    Vrijdag
    10.00-18.00 uur
    Zaterdag
    9.00-17.00 uur
    Zondag
    Gesloten

    Eigenaar(s):Wim de Jong en Huub Havik


    Btw: NL813121231B01
    IBAN: NL94 RABO 0337 7770 98