Henri Bloem Amersfoort

Wijnproeverijen/ cursussen

Op de achterzolder is een sfeervol proeflokaal ingericht, dat bovendien wordt gebruikt als cursusruimte. Graag delen wij onze kennis en ervaring op het gebied van wijn door wijncursussen op verschillende niveaus aan te bieden. Voor meer informatie zie de

Wijnopslag

Achter het pand bevindt zich een beveiligde wijnopslag. Onder prima omstandigheden kunt u daar de bij ons aangekochte bewaarwijnen opslaan. Wij informeren u graag naar de mogelijkheden.

Relatiegeschenken

Een relatiegeschenk is niet zomaar een geschenk. Het is hét middel om de band met uw relaties aan te halen en uw waardering uit te spreken. Wij stellen de pakketten samen op basis van onze diepgaande kennis van wijn en jarenlange ervaring. Alhoewel versch

Wijn proeven

Elke zaterdag staan er bij ons diverse wijnen op de proeftafel. Ook organiseren wij regelmatig themaproeverijen

Wijn drinken moet een feestje zijn

Als wijn drinken een feestje is, en dat zou het voor iedereen moeten zijn, dan gaat dat evenzeer op voor wijn kopen. En dat realiseren we ons in Amersfoort maar al te goed. Een mooie, gezellige winkel, waar je met plezier binnenstapt omdat ons hele team zijn best zal doen om uw wijnwensen te vervullen, ook als u nog geen Cabernet Sauvignon van een Chardonnay kunt onderscheiden.

Huub Havik en Wim de Jong

Henri Bloem Amersfoort
Leusderweg 161
3818 AC, Amersfoort


033-4750621

Openingstijden

Maandag
13.00-18.00 uur
Dinsdag
10.00-18.00 uur
Woensdag
10.00-18.00 uur
Donderdag
10.00-18.00 uur
Vrijdag
10.00-18.00 uur
Zaterdag
9.00-17.00 uur
Zondag
Gesloten

Agenda | Evenementen

  Meer evenementen

  Bolo van Rafael Palacios

  Deze wijn, genoemd naar zijn druif, wordt vrijwel uitsluitend gemaakt in en rond Spaans Galicië. En dan vooral in Valdeorras. Ronde, volle smaak, milde houttonen, zachte zuren, wat kruidigheid en een aangename melange van rijpe citrusvruchten met wit fruit. Zijn affiniteit met hout maakt de wijn een uitstekend alternatief voor wie Chardonnay moe is.

  De streek:
  Valdeorras is één van de kleinere en minder bekende wijngebieden van Spanje. Het ligt in Galicië in het noordwesten van het land, tussen de al bekendere D.O.’s van Rias Baixas en Bierzo. De wijngaarden van deze wijn liggen op een hoogte van 600 tot 720 meter en bestaan voornamelijk uit zandgronden. Valdeorras, letterlijk dal van goud, kent een continentaal klimaat. Omdat het zo’n 150 kilometer landinwaarts ligt is de invloed van de Atlantische Oceaan een stuk minder dan in andere delen van Galicië.

  De druif:
  Godello is een rijke, aromatische druif en vrijwel zeker dezelfde als de verdelho uit Portugal. Het is één van Spanjes meest interessante witte variëteiten terwijl de druif in de jaren ’70 bijna uitgestorven was. Qua karakter te vergelijken met het aroma van de albarinho en het zijde-achtige van de viognier. 

   Het wijnhuis:
  Rafael Palacios, broer van beroemd wijnmaker Alvaro Placios uit Priorat, begon in 2004 met het maken van wijn in Valdeorras. Hij kocht oude wijngaarden met godello druiven van lokale boeren. Alle 22,5 hectare van het bedrijf zijn met deze druif aangeplant, verdeelt over 26 wijngaarden. De leeftijd van de wijnstokken varieert van 7 tot 91 jaar oud. Speciaal voor de kwetsbare terrassen waarop de wijnstokken groeien heeft Rafael lichtgewicht machines laten ontwikkelen. En omdat hij weigert chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken is hij teruggevallen op de traditionele wijnbouwmethoden van de regio. Zijn respect voor het landschap en het unieke karakter van de wijngaarden komen terug in de expressie van terroir in de wijn.

  Rafael Palacios is de jongste broer van Alvaro Palacios, die vooral bekend werd om zijn project in de Priorat. De familie Palacios heeft al sinds jaar en dag de bekende Palacios-Remondo bodega in het Riojastadje Alfaro (Rioja Baja), waar Alvaro vertrok richting Priorat eind jaren 80. Rafa is de jongste van 9 broers en zussen en werkte als oenoloog op het familiedomein in Rioja. Hij legde zich vooral toe op het perfectioneren van de witte wijn Plácet en kreeg zo de smaak te pakken om witte topwijnen te maken in Spanje. Na een stage te hebben gelopen in Valdeorras in Galicia, was hij overtuigd dat dit de plek zou zijn waar hij zijn grote witte wijn zou maken met Godello, de typische witte druif uit deze regio. Hij liet alles achter eind 2003, en in een paar maanden tijd zocht en kocht hij de oudste wijngaarden Godello in de hoogste vallei van Valdeorras, de Valle del Bibei. Hij zocht vooral naar de hoogst gelegen, moeilijkst toegankelijke en kleinste rendement voortbrengende wijngaarden, waar de dorpelingen niet meer in geïnteresseerd waren omdat deze te veel werk met zich meebrachten en te weinig opbrengsten. Hij slaagde er in korte tijd in om 12 ha aan te kopen, huurde in de buurt een grote garage en kelder voor de vinificatie, en in 2004 maakte hij reeds zijn eerste As Sortes. Zijn 2de wijn, de Louro volgde één jaar later en sedert 2011 is er de basiswijn Bolo. Deze wijn sloeg dadelijk in als een bom en in korte tijd kregen zijn wijnen in binnen- en buitenland een ware cultstatus. Intussen gebruikt hij ook kleine hoeveelheden Treixadura en denkt hij reeds verder om zich te verbeteren. De bouw van de bodega zelf is volledig ondergeschikt aan het verwerven van de beste wijngaarden en het maken van de beste witte wijn, maar in 2011 zijn ook daarvoor de plannen voldoende gerijpt.

  Variëteiten

  Rafael zelf noemt de Godello de long van zijn wijnen; het is een glycerische cépage, met bijzonder weinig aroma’s. Niettemin is deze druif op grote hoogtes in staat tot ware topprestaties met een fraîcheur die ongezien is. Godello heeft van nature hoge tartraatzuren wat een goede evolutie in de tijd waarborgt. De Treixadura is vergelijkbaar met de Godello, maar heeft meer aromatische capaciteiten. Intussen heeft Rafael 21 ha in eigendom, waarvan bijna 20 ha Godello en iets meer dan 1 ha Treixadura. Verder controleert hij nog 8 ha Godello. Al de percelen worden biologisch bewerkt. Zijn beste percelen: Sorte O Soro, Sorte Antiga en Os Canieros doet hij volledig in biodynamie.

  Terroir

  De naam van de wijn As Sortes is Galicisch voor de ‘erfloten’. Het Galicisch erfrechtelijk systeem zit immers zo in elkaar dat elk kind een gelijk deel van een stuk grond krijgt, op die manier worden de wijngaarden natuurlijk ongelooflijk versnipperd en krijgt iedereen een ‘sorte’ of erflot. Het gebeurt vaak dat een wijngaard van 1 ha verdeeld is 10 verschillende erfloten of ‘sortes’. Het meervoud As Sortes zijn dus vele erfloten samen in één wijn. Rafael heeft zijn wijngaarden in Santa Cruz do Bolo, waar de bodem verschillend is van de rest in Valdeorras. De bodem is hier volledig graniet, met een boventextuur van grove zandkorrels afkomstig van de geërodeerde graniet. Het graniet hier is samengesteld uit veldspaat, mica en kwarts. Vooral de kwarts, een mineraal van gekristalliseerd silicium, geeft een mineraal en ziltig karakter aan de wijnen. De pluviometrie is hoog, waardoor de bodems een zeer lage pH hebben en dus een zeer hoge aciditeit. Al de ‘sortes’ hebben dezelfde bodems, waarbij alleen de textuur en de grootte van de korrels varieert. De hoogte varieert van 650 tot 720 m. Het klimaat is continentaal met Atlantische invloeden. Vooral de hoogte en oriëntatie bepalen verder de verschillende microklimaatjes. De meest aromatische druiven door hun noordoriëntatie komen van Sorte Val Verde, Antiga en Chandoiro. De meest frisse door de grote hoogte zijn Sorte dos Santos, a Coalleira, Chao do Couso en O Serro. De meest complexe door hun zuid en zuid-west oriëntatie en grote hoogte zijn Sorte O Soro, Os Caneiros en Falcoeira.

  Vinificatie

  Waar Rafael veel belang aan hecht is de selectieve oogst van elk perceel, net om het unieke karakter van de verschillende percelen niet te verliezen. De druiven komen bij de oogst op de selectietafel. Een koude maceratie en een zo groot mogelijke bescherming tegen oxidatie zijn andere technieken die hij gebruikt om geen kwaliteit te verliezen. Het gebruik van foeders is zeer belangrijk. Rafael selecteert de eik uit Noord-Franse bossen: hoe kouder het bos, hoe minder aromatisch het hout, neutraler en met een betere oxigenatie voor de élevage sur lies. Het hout is licht getoast, gedurende vele uren met een zeer laag vuur zodat de poriën van de barrique zich openen, maar zodat het niet gemarkeerd is door rook of torrefactie-aroma’s. Bâtonnage doet hij minder dan vroeger, aangezien hij merkt dat de wijnen karakter en persoonlijkheid verliezen door te veel gebruik te maken van de gistcellen. De As Sortes wordt vergist in grote houten foeders van 500 liter gedurende een goede maand, waarna de wijn in dezelfde foeders een élevage van 6 maanden krijgt. Louro krijgt zijn gisting op foeders van 3000 liter gedurende één maand en een élevage van 5 maanden extra. Bolo wordt gevinifieerd op inox cuves.

  Lees meer

  Passie-voor-wijn-pas Henri Bloem Amersfoort

  Deze pas is uitsluitend geldig bij Wijnkoperij Henri Bloem Amersfoort!

  Passie voor wijn pas

  Maak van onze passie ook uw PAS(sie)

  U koopt uw wijnen met enige regelmaat bij Henri Bloem in Amersfoort en vaak gebeurt het dat u na een tijdje niet meer weet welke wijn het was en waar hij zo goed bij smaakte. Dat soort problemen behoren met de invoering van deze wijnpas definitief tot het verleden.

  Op uw persoonlijke pagina van onze website kunt u voortaan altijd zien welke wijn u heeft gedronken en wanneer. Ook kunt u er een proefnotitie aan toevoegen. Dit kan vanaf uw pc, tablet of smartphone. Ook de barcode, die op de pas staat, kunt u gemakkelijk op uw mobiel zetten, zodat u geen extra pas mee hoeft te nemen. Hoe dat in zijn werk gaat leest u verderop.

  Wij organiseren ook aparte avonden voor Pashouders en er zijn speciale aanbiedingen voor mensen met onze Pas(sie). En gaat u op reis, dan leggen wij graag contact met een wijnboer om een bezoek voor u te regelen.

  Is uw pas(sie) ook geld waard?

  Jazeker! Want u krijgt:

  • Alle wijnen uit de folder altijd voor de dozijnprijs, ook als u er minder dan 12 koopt.
  • Korting op toegang tot workshops en proeverijen
  • Korting op wijntijdschriften
  • 15% Korting op alle kristallen glazen en karaffen van het door ons geimporteerde merk Spiegelau

  Hoe werkt het?

  Nadat u het formulier heeft ingevuld en bij ons heeft ingeleverd, zorgen wij ervoor dat alle informatie op uw deel van de website komt te staan. De volgende dag is die informatie ook voor u al te raadplegen. U logt in met uw klantnummer (staat onder de barcode) en uw postcode.

  U wilt niet nog een pasje in uw portemonnee?

  Wilt u liever niet nóg een plastic pasje in uw portemonnee, dan kunt u hem heel makkelijk op uw smartphone zetten. Ga naar de app-store en download de app PasNL. Volg de instructie en neem een foto van de voor- en achterkant van uw pas. Als de Passie-voor-Wijn-pas in de lijst van passen verschijnt, kunt u hem bovenaan plaatsen door het sterretje naast de pas aan te klikken. Zo zet u hem in uw favorieten.

  De voordelen op een rij:

  • Gratis pas
  • Persoonlijke pagina op onze website
  • Onthoud uw favoriete wijn
  • Toevoegen van uw eigen proefnotities
  • Mogelijkheid tot delen  (Facebook/Twitter)
  • Wijn recensie plaatsen
  • Korting op kristal van Spiegelau
  • Korting op proeverijen en workshops
  • Bemiddeling bezoek wijnboeren
  • Korting op abonnement wijntijdschriften
  • Maximale korting bij folderaanbiedingen
  • Speciale Pas(sie)-avonden
  • Exclusieve acties voor Pashouders

  Ja! U wilt ook een Passie-voor-wijn-pas? Stuur ons een e-mail en wij regelen het voor u.

  Wijnkoperij Henri Bloem Amersfoort

   

  Lees meer

  Rijkelijk Rijks

  Van de week bezocht ik het Rijksmuseum in Amsterdam. Een prachtig gebouw in een prachtige stad met een meer dan prachtige collectie. Na een dag vertoeven tussen talloze doeken voel je je meer dan voldaan. Voldaan als na een rijkelijke maaltijd met heerlijke gerechten en mooie wijnen.
  Lees meer

  Eet knoflook, drink rode wijn

  De Fransen zeggen dat de vervelende geur die vrijkomt na het eten van een knoflookrijk maal te bestrijden is met rode wijn. Is niet bewezen, maar komt mij wel goed uit! Want om nou na een heerlijke maaltijd op een takje peterselie of wat koffieboontjes te gaan kauwen,
  Lees meer

  Een Oranje Podium

  Normaal gesproken is het een drukke zaterdagmiddag in februari, vol winkelend publiek, rijen bij de supermarkt en toeterende automobilisten die geen parkeerplek kunnen vinden. Toch leek het gisteren wel alsof het midden in de zomervakantie was.
  Lees meer

  Salie Sancerre

  Een kruid en een wijn. Beide met overeenkomstige kenmerken: sterk aromatisch, prikkelend, aanwezig en lekker licht verteerbaar. Althans als we het hebben over een witte Sancerre.
  Lees meer

  Kook met uw wijn

  In de huidige tijd gaan we bewuster met ons eten om.  We denken na over wat we binnen krijgen, waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd is. Steeds vaker ontdekken we  ingrediënten in inmiddels jaren geconsumeerde producten waarvan we het bestaan niet eens afwisten. We staan daarnaast ook stil bijvoedselverspilling.
  Lees meer

  Parkeren achter de winkel

  Geen parkeerplek aan de Leusderweg? Vanaf nu kunt u iedere vrijdag en zaterdag achter onze winkel parkeren. Wanneer u links langs het winkelpand rijdt kunt u direct rechts op één van de twee parkeerplekken uw auto kwijt. Wij helpen uw graag met inladen!

  Lees meer

  Viooltjeswijn

  Het is lente! Eindelijk warmt de aarde op, kan de winterjas definitief de kast in en gaan we weer vaker naar buiten: de tuin in! Ik heb niet van die groene vingers maar potten vol met kleurige bloemen daar word ik vrolijk van. Het liefst bloemetjes die niet te snel dood gaan, makkelijk te onderhouden zijn en alleen af en toe een slokje water nodig hebben.
  Lees meer

  Kliekjesdag

  Zondag, kliekjesdag in Nederland. De dag dat we de restjes eten van de week opmaken, oftewel de koelkast leegkoken… Voor mij geldt dat niet. Zondag is juist een dag dat ik het leuk vind om wat uitgebreider te koken. Nieuwe dingen uit te proberen. De tijd nemen. Het enige kliekje wat ik zondag heb is dat bodempje wijn dat me vanaf het aanrechtblad al vanaf een uur of drie ‘s middags staat aan te kijken. Ik probeer altijd op zondag dat laatste beetje op te maken om vervolgens met mezelf af te spreken vanaf die maandag geen fles meer te openen voor het volgend weekend. Dus wat te doen met dat bodempje wijn? ‘s Middags al drinken, bewaren voor bij het eten, als slaapmutsje of ermee koken!? Een lekker voor of bijgerechtje met je laatste kliekje wijn:
  Lees meer

  Geniet meer en leef langer

  Allereerst: de allerbeste wensen voor 2012! Ik wens iedereen heel veel geluk en gezondheid toe! De bubbels zijn binnen. Verdiend en wel. Ik heb na het werk op 31 december genoten van een glas Roederer Champagne Blanc de Blanc: De schaarse Blanc de Blancs van tophuis Louis Roederer bezit een geheel eigen stijl. Waar Brut Premier is gemaakt van Pinot Noir, Pinot Meunier én Chardonnay is Blanc de Blancs alléén van Chardonnay gemaakt. Deze wijn heeft een belangrijk deel van zijn klasse te danken aan de toevoeging van vins de réserve, van 2 tot 5 jaar oud. Het percentage dat toegevoegd wordt is 6 tot 10%. De Champagne rijpt minimaal 4 jaar op fles. Het is ideaal als aperitief, en is een mooie begeleider van oesters, mosselen en verfijnde visgerechten. De champagne is licht van kleur, met een frisse neus van druivenfruit, kalk en limoen. De frisse, vieve wijn bevat een mooie mousse en kenmerkt zich in de smaak door appeltjes, krijt en citrus. Puur, elegant en strak.
  Lees meer

  Fagus, Coto de Hayas, Garnacha 2009, Selección Especial

  De kerstgekte is begonnen. Dat betekent rennen, vliegen, hollen en vooral niet stilstaan op het werk. Leuke drukte: kerstgeschenken, relatiegeschenken, vrolijke mensen, kerstmenu’s….! Een feestsfeer! Maar dat voel je wel als je zaterdag na sluitingstijd even gaat zitten met een glaasje wijn. Ik gunde me daarom zaterdagavond een avondje met mezelf voor de tv op de bank….Klinkt best zielig maar was heerlijk. Mede dankzij mijn twee lieve collega’s/leidinggevenden/eigenaren van Wijnkoperij Henri Bloem Amersfoort/Wim en Huub. Ik kreeg namelijk een flesje wijn mee voor op diezelfde bank, diezelfde avond. En niet zomaar een flesje, nieuw in de winkel: de rode Fagus Coto de Hayas, Garnacha 2009 Sellección Especial van Bodegas Aragonesas.
  Lees meer

  Gestoofde Scholfilet in romige Rieslingsaus

  Het voelt nog niet helemaal zo, maar de wintertijd is echt begonnen. Tijd om eensnaar je wijnvoorraad te kijken en te bedenken welke wijn er kan overwinteren.Leg deze wijnen op een goede plek te rusten voor hun winterslaapje en ze zullener alleen maar mooier van worden J.De meeste witte wijnen drink je binnen twee jaar na aankoop.Enkele witte wijnen zijn geschikt voor jaren rijping. Bijvoorbeeld de Riesling:
  Lees meer