Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht

We hebben een vacature, klik hier voor info

Over wijnwinkel Henri Bloem Utrecht

Henri Bloem Utrecht is de moedervestiging van alle Bloem-winkels. Hier in Utrecht begon het al in 1833! 
Ervaring, enthousiasme en service zijn onze drie belangrijkste pijlers.
 

ERVARING
Sinds 1975 zwaaide Inno van den Berg de scepter, vanaf 1995 bijgestaan door Edwin Verburg. Sinds juli 2020 is Inno met pensioen en runt Edwin samen met zijn team de winkel. We reizen zelf naar de wijngebieden en gaan de wijnbeurzen af. We bouwen zo een goede relatie op met onze wijnboeren van wie we de wijn direct kopen. 
ENTHOUSIASME
We zijn natuurlijk erg enthousiast over wijn en worden blij van nieuwe wijnontdekkingen. Maar het vinden de juiste wijn voor u, dat doen we graag. Voor ieder budget adviseren we graag die perfecte wijn. Door onze ervaring en met ons grote assortiment lukt dat vast.
SERVICE 
Het begint natuurlijk met mooie wijn, maar zonder wijnliefhebbers zijn we nergens. Graag bieden we de extras zoals thuisbezorgen, ruilservice, wijnspijsadvies en meer. 

Het assortiment van wijnhandel Henri Bloem Utrecht

Met ons assortiment van meer dan 1500 soorten wijn durven we wel te stellen dat we de grootste wijnwinkel zijn van Utrecht en omgeving. Uiteraard zijn we goed thuis in de klassieke Franse wijngebieden, maar ook  Italië, Spanje en Portugal zijn ruim vertegenwoordig bij ons. We zijn allemaal enorme fans van wijnen uit Duitsland en Oostenrijk en die vindt u dan ook ruim in ons assortiment. Evenzo is er voor de liefhebbers van 'nieuwe wereldwijnen' valt voldoende te genieten. Daarnaast hebben we een zeer uitgebreid assortiment met champagnes, vooral kleine champagneboeren geven we graag een podium. En zoekt u port van een specifiek jaar of  dessertwijn als afsluiting van een diner bent u bij ook daarvoor bij ons aan het juiste adres. 

Wijnproeverijen

We kunnen uren over wijn praten, maar soms is 'zelf ervaren' nog beter. Dat kan ook bij ons, want we laten u gewoon proeven.
- Iedere vrijdag en zaterdag hebben we wijnen open staan op onze proeftafel;
- En regelmatig hebben we een wijnboer op bezoek in onze winkel, die graag wijn(verhalen) met u deelt;
- We zijn er trots op dat we jaarlijks hét wijnevenement van Utrecht organiseren: onze Najaarsproeverij met meer dan 100 wijnen;
- Daarnaast organiseren we thematische proefavonden in onze winkel, dat kan ook op aanvraag voor bij u thuis of op het werk;
- Voor cursussen verwijzen we u naar Hans Meijs van VINOS wijncursussen met wie we al jaren goed samenwerken;
- Wilt u op de hoogte blijven van al deze proefmogelijkheden: schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief via onze homepage of kijk op onze facebookpagina. 

Utrechtse Extra's

Graag bieden we u als wijnliefhebber wat extra.
- Koopt u bij ons een doos van 12 dezelfde wijnen, dan krijgt u een 13de fles cadeau (aanbiedingen uitgezonderd);
- Makkelijk parkeren voor de deur en we helpen u natuurlijk met tillen en laden;
- Heeft u meerdere flessen gekocht, maar blijkt het uiteindelijk toch niet uw smaak? Dan ruilen we deze toch gewoon om;
- Wij zijn allemaal liefhebbers van lekker eten dus bent u op zoek naar advies over wat te drinken bij uw diner? Dan hebben we vast een winnende combinatie voor u in huis;
- Heeft u wijn nodig voor een grote partij? Bij ons kunt u wijnglazen lenen;
- 'Voorintekening', koop samen met ons extra voordelig direct in bij de wijnboer. Meer informatie hierover klik hier.

Graag tot ziens in de oudste en grootste wijnwinkel van Utrecht!

Wijnadviseurs

Waarom kiest u voor Henri Bloem

  • Snelle levering dankzij de landelijke spreiding
  • Scherpe prijzen door directe import bij producent
  • In elke vinotheek is een Vinoloog werkzaam
  • Relatiegeschenken op maat
  • Vanaf € 50,- gratis bezorging in heel Nederland

Agenda | Evenementen

    Meer evenementen

    Medewerker gezocht

    Wacht je op een stageplek of opleidingsplaats, heb je een sabbatical of een tussenjaar of zit je tussen 2 banen in én heb je zin om in de leukste periode van het jaar te werken in de leukste wijnwinkel van Utrecht? Laat je dan horen. Enthousiaste winkelmedewerker voor 4 of 5 dagen per week in november/december Wij zoeken een fulltime medewerker voor de laatste 2 maanden van het jaar, dus november en december. Het is natuurlijk de drukste periode van het jaar, maar ook de leukste en stressvol is het eigenlijk nooit. Er is veel te doen; het maken van kerstpakketten, organiseren van een grote wijnproeverij in onze winkel, kerstmarkten op locatie, veel bezorgen, veel wijn- en wijnspijsadvies in de winkel en onze klanten zijn veelal in feestelijke stemming. We zoeken we iemand die flexibel inzetbaar is voor diverse taken. Zoals het inpakken van pakketten, bezorgen van wijnen, verwerken van voorraad en ook helpen in de winkel. Eventueel kan het contract worden verlengd voor 16 uur in de week in het nieuwe jaar. Kortom een kanjer die zin heeft om de komende feestperiode met ons te knallen in de winkel. Je bent een energieke en opgewekte teamspeler en houdt ervan om je handen uit de mouwen te steken. Je werkt fulltime van dinsdag t/m zaterdag. Je bent in het bezit van rijbewijs B. Ervaring in wijn of winkel is fijn maar niet noodzakelijk, enthousiasme vinden we het belangrijkste. Voor meer informatie of belangstelling kun je bellen naar: 030-2331142 / 0611002150 (Edwin Verburg).
    Interesse gewekt: loop binnen in de winkel of stuur dan een mail met je motivatie naar utrecht@henribloem.nl
    Lees meer

    Een Gebahr voor de Ahr

    Het kan niemand ontgaan zijn dat er zich in de nacht van 14 op 15 juli in het Duitse wijngebied de Ahr een ware ramp heeft voltrokken na de heftige vloedgolf die door de idyllische wijnvallei raasde. Veel wijnboeren hebben al hun voorraden en apparatuur verloren. Sommigen ook hun huis en naasten. Het was een trieste aanblik om de wijnvaten door de straten te zien drijven.   Door onderstaande acties en gedeelde initiatieven hebben wij en u een steentje bijgedragen om het leed iets te verzachten.  Maak een ‘Gebahr voor de Ahr' - Steun de Ahr-boeren en proef mee Naast het doen van een donatie -zie hieronder voor het rekeningnummer-  kun je ook supporten door aan 1 of meerdere van onderstaande sympathieke initiatieven mee te doen: 1. Koop een Proefdoos met 6 verschillende Ahr-wijnen van rijzende ster wijngoed Bertram-Baltes. Voor iedere verkochte doos doneren wij € 25 euro aan de gezamenlijke wijnboeren in de Ahr. De dozen zijn inmiddels uitverkocht Deze actie heeft 1575 euro opgeleverd. Dank u voor alle hulp. 2. Meld je aan voor de BenefietProeverij Ahrwijnen op maandag 23 augustus 2021, georganiseerd door het vakblad Perswijn. Er staat een veelheid aan mooie Ahrwijnen op de proeftafel in Amsterdam. Er zijn nog enkele kaarten (à € 60) verkrijgbaar via de volgende link (ook voor meer informatie): https://perswijn.nl/ahr/ De opbrengst van de kaartverkoop komt geheel ten goede aan de getroffen Ahr-wijnproducenten. 3. Registreer jezelf en bied mee op de BenefietVeiling die georganiseerd word door Perswijn en Winefields. De opbrengst komt volledig ten goede aan de gezamenlijke wijnboeren uit de Ahr. Dat kan via de volgende link: https://auctions.winefields.com/ De (online) veiling vindt plaats van 23 augustus tot en met 6 september 2021. Een week voordat de veiling begint zullen alle loten zichtbaar worden. De opbrengst van de veiling komt geheel ten goede aan de getroffen Ahr-wijnproducenten. Zo kun je straks bijvoorbeeld bieden op de door ons ingebrachte 3 literfles 2014 Mayschosser Mönchberg (de ‘maidenvintage’ van Julia Bertram) of op een fles 2005 Château Margaux. De opbrengst van deze flessen was € 980. 4. De mogelijkheid om zelf belangeloos iets aan te bieden voor de benefietveiling is inmiddels gesloten. Indien je vragen hebt over één van bovenstaande punten, trek gerust aan de bel, of kom even langs.  
    Deze proefdoos Bertram-Baltes bestaat uit de volgende 6 wijnen:
    2020 Spätburgunder Blanc de Noir (wit)      2018 Spätburgunder ‘Handwerk’ 2019 Spätburgunder ‘Handwerk’ 2018 Spätburgunder ‘Dernauer’ 2x 2019 Spätburgunder ‘Dernauer Hardtberg’ Voor iedere verkochte doos doneerden wij € 25 euro aan de wijnboeren in de Ahr via het hieronder vermelde rekeningnummer.  Deze aktie loopt tot zaterdag 4 september 2021 Tijschrift Perswijn heeft een aparte rekening geopend voor de opbrengsten van deze acties: het rekeningnummer voor uw eventuele donatie die u wilt doen: NL11INGB0631041761 op naam van Uitgeverij de Wijnpers BV. Vermeld daarbij duidelijk namens wie of wat de donatie wordt gedaan.    Verheugd en dankbaar kunnen we melden dat wij door uw bijdragen € 1575 euro hebben opgehaald. Daarnaast hebben de door ons ingebrachte flessen bij de Winefields benefietveiling € 980,00 opgeleverd. Iedereen die een bijdrage heeft geleverd voor deze aktie, reuze bedankt namens de wijnboeren in de Ahr! Het resultaat is inmiddels op bovenvermeld rekeningnummer gestort. De paketten zijn inmiddels uitverkocht.  
    Gebahr voor de Ahr in de MediaDe initiatieven voor deze streek zijn zelfs al door de media opgepikt.
    RTV Utrecht heeft dinsdag op Radio en TV aandacht besteed aan deze actie.
    Op de radio mocht Edwin het verhaal doen (rond 37 minuten).
    Op televisie mochten onze oudcollega Philip, nu wijngaardmanager in de Ahr en Robert het verhaal doen.
      Stuur deze pagina door naar andere geïnteresseerden, immers: #sharingiscaring Tot slot nog een muzikale link die we van Philip kregen van een bevriende muzikant die op een creatieve manier ook zijn steentje bijdraagt, bekijk het filmpje van Maximnoise:  https://youtu.be/mrv9FMFfy_w Met onze oprechte dank voor uw bijdrage en een hartelijke groet, Edwin, Joke, Pierre, Robert en onze chauffeurs: Sjoerd & Jeroen

    Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht

    Adriaen van Ostadelaan 12 | 3583 AL UTRECHT | T: 030-2331142
    utrecht@henribloem.nl | www.henribloem.nl  
    Lees meer

    Malbec Pinot Noir Cabernet en Chardonnay

    Viña Cobos van Paul Hobbs proeven Vrijdag 15 en zaterdag 16 maart 2019 staan alle wijnen van Vina Cobos uit onze huidige folder op de proeftafel. Komt u ze ook (gratis) proeven? U zult versteld staan van de verleidelijke topkwaliteit van deze zeer invloedrijke wijnmaker. U hoeft hiervoor niet aan te melden. Paul Hobbs was o.a. verantwoordelijk voor de eerste 100 punten wijn van Argentinië: de Cobos Malbec  - nog enkele flessen beschikbaar.... lees hier meer over deze legendarische wijn.   Onderstaande wijnen staan op de proeftafel a.s. vrijdag en zaterdag:
    Lees meer

    Thema Proeverij Rhône

    Vrijdag 8 en zaterdag 9 maart 2019Gratis Rhône proeverijTer promotie van de voorintekening 2016/2017 Rhône staat deze dagen onderstaande fraaie selectie wijnen open in onze winkel:
    We laten u graag wat oudere jaargangen proeven om zo te ervaren hoe mooi deze Rhône wijnen worden.
    Inschrijven is niet nodig, loop gewoon binnen en sluit aan bij de proeftafel. 
    De wijnen zijn reeds te bestellen, kijk vast in onze Rhônefolder.  Edwin recent op bezoek bij Stéphane Robert van Domaine du Tunnel  
    Lees meer

    Black Friday overwaaien

     https://youtu.be/P-_lz_tl5rw  
    Lees meer

    Jason Cane van Kilikanoon komt over uit Australië

    Dinsdag 25 september 2018Van 16:00-21:00. Een wervende selectie topwijnen van Kilikanoon uit Clare Valley, Australië. Dit bijzondere wijngoed is vanuit het niets in 20 jaar tijd opgeklommen tot de beste 1% van de wereld (aldus de populaire vivino-app). Jason Cane komt exclusief voor ons naar Nederland. We zijn hiervoor speciaal tot 21:00 uur geopend! Gratis inloopproeverij. Er gelden deze dag speciale voorintekenprijzen: Klik op de link om de voorintekenlijst te downloaden: http://bit.ly/2pt13Md     Meer info op de website van Kilikanoon: https://kilikanoon.com.au/ Er wordt deze middag/avond natuurlijk ook aan de inwendige mens gedacht.  Met vriendelijke groet, Inno, Edwin, Joke en Jules Adriaen van Ostadelaan 12 | 3583 AJ UTRECHT | T: 030-2331142 
    utrecht@henribloem.nl | www.henribloem.nl  Agenda najaar 2018 Zaterdag 15 september, Spätburgunder Special Samstag (Pinot Noir dus) van Julia Bertram (Ahr, Duitsland) en Benedikt Baltes (Franken, Duitsland) Dinsdag 25 september, Proeverij met Jason Cane van Kilikanoon uit Australië van 16:00 tot 21:00 uur. Zaterdag 27 oktober, Bruisende Cava proeverij met Bujonis Zaterdag 3 november, Argiano Brunello di Montalcino Zaterdag 3 november, Leitz met riesling uit de Rheingau Zondag 11 november, Najaarsproeverij in de Nicolaikerk Zaterdag 15 december, Champagne event met wijnschrijver Gert Crum    
    Lees meer

    Rueda Wine Hotspot: Verdejo op de proeftafel.

    Zaterdag 8 september: Kom, proef en beleef Verdejo wijnen uit Rueda!! Tot en met 15 september 2018 doen wij mee met de verkiezing van de Rueda Wine Hotspot van Nederland. Deze twee weken staan in het teken van de streek Rueda en zijn prachtige Verdejo-wijnen. 
      De hele dag hebben wij wijnen uit de Rueda op de proeftafel staan. En dat niet alleen. We hebben daarnaast ook nog leuke acties, zoals:  Bij aankoop van een fles Rueda wijn maakt u kans op een proeverij voor 8 personen; Bij aankoop van 6 flessen Rueda (mag ook gesorteerd) ontvangt u 10% korting; Onder de Rueda kopers zaterdag verloten wij een magnum Bodegas Mocèb t.w.v. € 18,95 Wij zien u graag komend weekend in onze Rueda Wine Hotspot!!   Deze actie geldt uitsluitend bij Henri Bloem Utrecht   Tot ziens in onze winkel!  Met vriendelijke groet, Inno, Edwin, Joke en Jules Adriaen van Ostadelaan 12 | 3583 AJ UTRECHT | T: 030-2331142 
    utrecht@henribloem.nl | www.henribloem.nl  Agenda najaar 2018 Zaterdag 15 september, Spätburgunder Special Samstag (Pinot Noir dus) van Julia Bertram (Ahr, Duitsland) en Benedikt Baltes (Franken, Duitsland) Dinsdag 25 september, Proeverij met Jason Cane van Kilikanoon uit Australië van 16:00 tot 21:00 uur Zaterdag 27 oktober, Bruisende Cava proeverij met Bujonis Zaterdag 3 november, Argiano Brunello di Montalcino Zaterdag 3 november, Leitz met riesling uit de Rheingau Zondag 11 november, Najaarsproeverij in de Nicolaikerk Zaterdag 15 december, Champagne event met wijnschrijver Gert Crum

    Lees meer

    Bourgogne Proeverij vrijdag 18 mei en za 19 mei

    Vrijdag 18 en zaterdag 19 mei 2018 Bourgogne proeverij Ter promotie van deze voorintekening 2016 Bourgogne staat er deze beide dagen de hele dag een fraaie selectie Bourgognes te proeven open in onze winkel. Gratis inloopproeverij. U proeft veelal oudere jaargangen van deze producenten om zo te ervaren hoe deze wijnen ouderen. U kunt hieronder onze folder Bourgogne Voorintekening downloaden: https://www.henribloem.nl/files/Bourgogne-voorverkoop-2016-WEB.pdf Bourgogne 2016: Fijn, maar heel klein Er is goed nieuws en slecht nieuws over de Bourgognes van 2016. Het goede nieuws: ze zijn geweldig! De wijnen, zowel rood als wit, zijn jong al drinkbaar, delicaat en verfijnd. ‘Kwieke fijne wijnen, très Bourgogne!’, zoals een van onze Bourgogne-specialisten het uitdrukte tijdens onze jaarlijkse inkoop- en verkenningsreis in februari. En zeker van de rode zijn we overtuigd van het bewaarpotentieel. Maar het slechte nieuws is, er is ontzettend weinig Bourgogne van 2016 beschikbaar. De geproduceerde hoeveelheden zijn over het algemeen zeer laag, als gevolg van diverse plagen aan het begin van het seizoen 2016: na een vochtige lente sloeg de nachtvorst genadeloos toe. Zo heftig was die al een generatie lang niet voorgekomen. Het gevolg was uiteindelijk voor bijna alle producenten wel verlies in volumes, al was de verdeling over percelen en regio’s erg ongelijkmatig. In het hart van de Bourgogne kwam het regelmatig voor dat het ene perceel wel getroffen was door vorst, het andere veel minder of niet. Verliezen van 50% tot 100% in een aantal bekende appellaties zijn voorgekomen.  Lees verder: Tot ziens in de winkel!  Met vriendelijke groet, Inno, Edwin, Joke en Jules Adriaen van Ostadelaan 12 | 3583 AJ UTRECHT | T: 030-2331142 
    utrecht@henribloem.nl | www.henribloem.nl  Voor in uw agenda:Vrijdag 1 juni van 19:00 tot 22:00 uur: Chocolade en Wijn Workshop. 2 Utrechtse speciaalzaken zetten hun beste beentje voor. Klik hier voor meer info en tickets.  
    Lees meer

    Winkelproeverij Niepoort bij Henri Bloem Utrecht

    Winkelproeverij Niepoort vrijdag 13 april 2018 uit de Douro, Portugal  Kom op  gratis kennis maken met de prachtige wijnen van het Portugese tophuis Niepoort! Je hoeft je niet in te schrijven, loop gewoon bij ons binnen. Wees welkom!

    Paolo Silva is speciaal in onze winkel om het u te laten proeven en geeft graag uitleg over de wijnen. Paolo is vanaf 15:00 uur in de winkel, maar vanaf 10 uur mag je al komen proeven. 

    Ook geïnteresseerd in de wijnen, loop dan vrijdag 13 april bij ons binnen#komproefenbeleef Zoals zijn naam al doet vermoeden heeft Dirk Nederlandse wortels. Zijn over-overgrootvader emigreerde in 1842 naar Portugal en werd portproducent. Gedurende 4 generaties waren de Niepoorts beroemd om hun prachtige ports. In de jaren ’90, toen Dirk zijn intrede deed in het familiebedrijf, begon hij ook met het maken dan rode en witte droge wijnen. Zijn top cuvées Redoma, Batuta en Charme bezorgden hem vrijwel direct wereldwijde roem. Dirk is altijd op zoek naar ‘Terroir-expressie’ in zijn wijnen en maakt inmiddels wijn in diverse regio’s van Portugal als ook in veel andere landen. Een ware visionair op wijngebied. 
    Vanaf 15:00 uur is Paolo in onze winkel en kun je al een aantal wijnen testen, dit is gratis en voor iedereen toegankelijk. Loop gewoon binnen in de winkel! 

    Henri Bloem Utrecht heeft een lange geschiedenis met de wijnen van Niepoort, zowel Inno als Edwin en Joke hebben de Quinta van Niepoort in Portugal bezocht en Dirk heeft onze winkel al eerder aangedaan. We zijn er trots op deze wijnen vol pracht en finesse deze dag te presenteren dus #komproefenbeleef! Tot vrijdag dus! Met vriendelijke groet,  Wijnkoperij Henri BloemInno, Edwin, Joke en Jules Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht B.V. ǀ Adriaen van Ostadelaan 12 ǀ 3583 AJ  UTRECHT ǀ +31-(0)30-2331142 ǀ utrecht@henribloem.nl ǀ www.henribloem.nl     
    Lees meer

    Henri Bloem in Toscane

    Bio, beton en bloem.   Elk jaar in de maand mei reizen wij met een delegatie van Bloem-vinotheken naar één van de Europese wijngebieden om een bezoek te brengen aan een aantal bij ons bekende wijnboeren. Het reisje heeft enerzijds een zakelijk karakter, maar ook het gezellige sociale verliezen wij niet uit het oog. Veelal gaan partners van de verschillende eigenaren mee op deze reis en samen gezellig eten en drinken behoort zeker tot het programma.  Dit jaar ging de reis naar het prachtige Toscane. Zondagmorgen 28 mei 2017 begon de dag vroeg, want we moesten ons om 5.45 uur op Rotterdam Airport melden voor een vlucht naar Pisa. Het werd dus een lange dag.  Bij aankomst in Pisa stond er een kleine touringcar voor ons klaar, om ons de komende 3 dagen naar de verschillende wijnboeren te brengen. Instappen en rijden maar.  Enrico Santini   De eerste stop was bij Enrico Santini in Bolgheri. En uitermate eerlijke, gedreven wijnmaker die niet een wijnbedrijf geërfd had van zijn vader, maar die vanuit passie bijna 20 jaar geleden met dit experiment begonnen was en nu vanuit zijn eigen filosofie mooie biologische wijnen maakt. Jaar in jaar uit voert hij een strijd met de natuur om er het beste uit te halen wat er inzit en deinst er dan ook niet voor terug om als de natuur gewonnen heeft zoals in Bolgheri in 2014, om dat jaar geen wijn te maken. Hij is met weinig middelen begonnen en verkoopt nu zijn wijnen over de hele wereld. En dat alles vanuit een zuiver biologische, duurzame gedachte. Een man die nederig en gedreven tegelijk is, mensen waar wij zo graag mee werken. Na een proeverij van zijn wijnen, 4 in getal, begeleid door heerlijke ham en kaas, stapten wij in de bus op weg naar onze tweede afspraak.  Rocca di Frassinello   Het contrast op één dag kon niet groter zijn, want wij reden naar Marema, naar Rocca di Frassinello, het prestigieuze project van Eric de Rothschild van Château Lafite-Rothschild en Paolo Panerai van Castellare di Castellina, samengesmolten in een wijndomein ontwerpen voor Renzo Piano de wereldberoemde architect. In dit gebouw heeft hij de functionaliteit van een landbouwbedrijf en een plaats van plezier en kunst samenbracht. Van verre zagen wij de toren al liggen en toen wij uit de bus stapten, stonden we middenin een wereld van beton en staal. We werden verwelkomd op het dakterras met een glas wijn en kregen een rondleiding door de ruimtes onder de grond, waarvan de vatenkelder wel het meest indrukwekkend was. Een grote vierkante ruimte waarbij de barriques als een soort amfitheater opgestapeld lagen. Op al onze reizen door de wereld van de wijn hadden we nog nooit zoiets gezien. Beton is hier niet allen verwerkt in het gebouw, maar ook de lagering in beton van de wijnen heeft hier weer zijn intrede gedaan en wordt voor veel van hun wijnen gebruikt. We kregen een uitvoerige proeverij van de wijnen van Rocca di Frassinello, Castellare en hun Siciliaanse wijnhuis Feudi del Pisciotto. Het klokje tikte voort en om 23.00 uur was het welletjes voor deze eerste dag in Toscane. De volgende morgen werden we om 7.30 uur verwacht aan het ontbijt.  Argiano    We werden wakker in een zonovergoten Toscane en vertrokken wat later dan gepland, want de uitsluitend Italiaans sprekende buschauffeur had het een beetje verkeerd begrepen. Niet getreurd, de bus zette koers naar Montalcino, waar onze eerste stop was bij Argiano. Een immens groot landhuis wat in een grijs verleden eigendom was geweest van de paus, stond in de steigers. Hier is een lange traditie van wijn maken. Na voorheen eigendom te zijn geweest van een echte gravin, is het nu al een aantal jaren in handen van Brazilianen, die het roer grondig aan het omgooien waren, waarbij biologische wijnbouw toch wel een speerpunt was. Hier hoorden we voor het eerst van een nieuw Phyloxera fenomeen, waarbij niet zoals voorheen de stokken aangetast werden, maar de bladeren. Een oplossing hiervoor is nog niet gevonden. We kregen een prachtige rondleiding door de kelders van dit domein, waar zich ook in de 2e wereldoorlog heel wat had afgespeeld en proefden daarna hun Montalcino wijnen.  Tenuta Buon Tempo    De tweede stop op deze dag was bij Tenuta Buon Tempo, eigendom van Per Landin, die ook eigenaar is van Chateau Parenchère, in Bordeaux op een prachtig plekje aan de rand van Montalcino, genaamd Tenuta Oliveta. We wandelden rond, genoten van het prachtige uitzicht en roken de barbecue met de heerlijke worstjes. Aangezien het inmiddels 2 uur was en we sinds het ontbijt niet meer gegeten hadden, begonnen onze magen toch wel behoorlijk te knorren en waren dan ook blij toen we onder de pergola uitgenodigd werden voor een heerlijke lunch, met lokale worst en hamsoorten, kaas en die zalig geurende worstjes van de grill. Ondertussen proefden we de Rosso de Montalcino en de Brunello. Een plekje waar ook Agroturismo is en waar we best nog wel wat langer hadden willen blijven, maar het klokje tikte voort en we werden verwacht bij Cantina Dei in Montepulciano.  Cantina Dei  Cantina Dei is een nieuwe producent voor ons en we vonden het dan ook erg leuk om kennis te maken met Catharina Dei op dit prachtige artistieke landgoed. Kosten nog moeite waren gespaard om niet alleen een artistiek verantwoord bedrijf neer te zetten, maar ook om volledig duurzaam te werken. Niet alleen door geen pesticiden te gebruiken, maar ook door een installatie te hebben waarmee grondwater gebruikt werd voor de koeling en de reiniging uitsluitend met stoom gebeurt. Het komend jaar worden hier ook zonnepanelen geïnstalleerd zodat ook de stroomvoorziening volledig duurzaam is. Een groot amfitheater buiten wordt gebruikt voor concerten en aangezien in de Bossona wijngaard van hun top Vino Nobile veel fossielen gevonden zijn, kwam de vorm van schelpen weer terug in het ontwerp van de ingang van de vatenkelder. Een plaatje van een bedrijf. Ook hier, net als bij de vorige bedrijven die wij bezochten was de tendens biologisch, van klein nieuw hout (barriques) naar groot hout (tonneaux) en van RVS naar beton. Na een goed georganiseerd proeverij namen wij afscheid van Catharina, reden met de bus naar het prachtige plaatsje Montepulciano, checkten in in ons hotel en spraken af in Osteria del Borgo, waar wij buiten op het terras met Elisa van Cantina Dei een heerlijk diner hadden van pure Toscaanse gerechten, met daarbij de wijnen van Cantina Dei, waaronder een dubbele magnum Vino Nobile de Montepulciano Riserva Bossona 2007. Het was een mooie, maar wel een beetje frisse avond onder de sterrenhemel van Montepulciano en wij sloten de avond af met een espresso binnen, voordat we ieder naar ons hotel gingen. Siena De laatste dag van ons bliksembezoek aan Toscane was alweer aangebroken. Na een mooie ochtendwandeling in een ontwakend Montepulciano, ontbeten we onder de eeuwenoude toegangspoort om vervolgens in de bus de stappen en koers te zetten naar Siena, waar we 2 uurtjes voor onszelf hadden om het stadje te bekijken. We waaierden uit over de stad, maar kwamen elkaar toch weer tegen bij een heerlijke cappuccino.  Dievole  We hadden nog twee bedrijven te bezoeken voordat we ’s avonds weer terug zouden vliegen naar Nederland. Het eerste bedrijf was het zeer prestigieuze Dievole, waar ook volop gebouwd en gerenoveerd werd. Ook hier had een verandering van eigenaren plaatsgevonden, die het roer aan het omgooien waren. Een nieuwe lijn wijnen, houten vaten die plaatsgemaakt hebben voor betonnen bakken en heel veel bouwactiviteiten. Dat neemt niet weg dat we een heerlijke lunch hadden onder de parasols in de tuin met rozenblaadjes op tafel. Villa Dievole wordt vaak gebruikt als trouwlocatie en we hoorden dat de hele verbouwing in juli klaar moet zijn, omdat dan de eerste bruiloften hier weer gehouden gaan worden. Dat zal nog een hele klus worden. Dievole is uitgegroeid tot een grote organisatie met verschillende domeinen, waaronder Podere Brizio, Tenuta Meraviglia. Casa Emma    Na een zeer aangename tijd hier, ondanks de warmte, stapten we weer in de bus voor ons laatste stop: Casa Emma. Hier zal het derde woord van de subtitel: Bio, beton en bloem, duidelijk worden. We werden bijzonder hartelijk verwelkomd door Paolo Paffi, die begreep dat we een vliegtuig te halen hadden, dat we wel wisten hoe wijn gemaakt werd, maar die toch een aantal zeer bijzondere nieuwtjes voor ons had. In de eerste plaats wordt ook hier volledig biologisch gewerkt, daarnaast werken ze nauw samen met studenten oenologie van de universiteit van Florence op het gebied van duurzaamheid. Het eerste wat Paolo ons vertelden was dat ze in de wijngaard nieuwe werknemers hadden, namelijk een honderdtal ganzen….. We dachten dat we hem niet goed verstonden. Ganzen……??? Ja, inderdaad ganzen, want ganzen eten 24 uur per dag de grassen rond de wijnstokken, zonder de stokken te beschadigen of de grond rond de stokken door hun gewicht verder aan te drukken. Geen machines in de wijngaard, maar de natuurlijke kracht van ganzen. Ze verblijven in hokken verspreid door de wijngaarden, zodat ze ’s nachts niet door vossen opgegeten worden.  Het andere nieuwtje waar wij van opkeken was het feit dat hij meel oftewel bloem laat maken van de schillen van de geperste druiven. Bijna altijd worden deze schillen gebruikt om grappa te stoken, maar dat wilde hij helemaal niet. Een bedrijf heeft in samenwerking met een aantal studenten een methode ontwikkeld om van deze schillen meel te maken, die veel proteinen bevatten en een hoge voedingswaarde heeft. Een fabrikant van energierepen had al belangstelling getoond om dit meel te gebruiken om hun energierepen van te maken. Het roodkleurige meel werd ook gebruikt om pasta met een zeer hoge voedingswaarde van te maken. We hebben het niet geproefd, maar wel gezien. Heel bijzonder hoe er steeds meer nieuwe methoden ontwikkeld worden om op een duurzame manier ook bijprodukten te maken. Helaas konden we niet langer blijven, want we hadden nog een rit van 1,5 uur voor de boeg om ons vliegtuig naar Nederland om 21.00 uur te halen, dus het afscheid was nabij en we stapten met z’n allen weer in de bus.  Bio, beton en bloem  Het was ook dit jaar weer een gezellige, leerzame, interessante reis, waarbij we hebben kunnen zien hoe de verschillende bedrijven werken en wat hun filosofie is en de mensen hebben leren kennen die achter de etiketten van de flessen staan. En ook nu kunnen we weer constateren, die ze allemaal in hun ogen de beste wijn maken en dat ze het allemaal op hun eigen manier doen met hun eigen filosofie. Of ze nu groot zijn of klein. Wijn, het is en blijft een prachtig product.     
    Lees meer

    Bloem in Bourgogne 2016

    Elk jaar bezoekt een aantal winkeleigenaren van Henri Bloem de Bourgogne, om de jongste oogst te proeven en te beoordelen. Binnenkort verschijnt onze voorintekening Bourgogne.
    Hierin  zullen alleen de meest koopwaardige wijnen worden opgenomen. Neem alvast een voorproefje met onderstaand reisverslag. Dag 1 - zondag 31 januari 2016 Na een rommelige start zijn we, Huub Havik van Henri Bloem Amersfoort en Co Hartman van Henri Bloem Zwolle met dochter Tjeska, vertrokken naar de Bourgogne! Samen met nog 2 teams van Bloem, nl. Anton en Antoinette Bongers van Henri Bloem Eindhoven en Edwin Verburg van Henri Bloem Utrecht gaan we in 3 dagen tijd in totaal bij een veertigtal boeren langs. We proeven de oogst van 2014 om zo in kaart te brengen welke wijnen wij het beste voor de klant kunnen selecteren. Na een reis van ongeveer 8 uur kwamen we aan in Beaune, Hotel de la Paix. Hier blijven we de komende 3 nachten en vanuit dit punt
    vertrekken we naar boeren in de omgeving. Het is een leuk hotel met knusse en gezellige kamers. Na ingecheckt te hebben, hebben we eerst met de andere 2 teams een borrel gedronken bij ons ‘stamcafé’ Route 66. Voor het eten gingen we naar Restaurant La Ciboulette, waar ondergetekende begon met Escargots (jawel, slakken!), gevolgd door Joue de Porc (varkenswang). Een goed begin van de wijnreis, proost!    Dag 2 - Maandag 1 februari 2016 Na een nacht heerlijk geslapen te hebben zaten we om 8:00 uur aan het ontbijt. Vandaag staan 5 boeren op het programma. 9:00 uur – Domaine Marius Delarche Na enkele omleidingen kwamen we aan bij bij onze eerste boer van de dag: Etienne van Domaine Marius Delarche. Hier gingen we zijn
    wijnen van 2014 proeven die inmiddels gebotteld zijn. 2014 heeft een grotere oogst dan 2013, waardoor er meer wijnen beschikbaar zijn voor de verkoop. We proefden in totaal 7 wijnen. De witte wijnen zijn gerijpt op hout, eerst op nieuwe vaten gevolgd door gebruikte vaten. De rode wijnen hebben een beetje tannine, maar zijn fruitig en erg lekker! De conclusie is dat de wijnen op dit Domaine de laatste jaren steeds lekkerder worden! Wellicht omdat ze geen gebruik meer maken van een pomp om de wijn in de vaten te pompen, maar door natuurlijke valkracht door de vaten in de kelder te leggen. Dat belooft wat voor de komende jaren!

    10:30 uur – Domaine Patrice Rion Vanuit Delarche gingen we door naar Domaine Patrice Rion waar we werden begroet door Patrice zelf. Hij gaf aan dat zijn wijnen 6 maanden geleden gebotteld zijn, behalve de villages en premier crus. We gingen de proefruimte in, waar we de gebottelde wijnen gingen proeven. Patrice maakte gebruik van een ‘coravin’, een apparaat waarmee je de wijn kunt proeven terwijl de fles ongeopend blijft. De biologische Bourgogne Chardonnay was zeer aangenaam en een echte aanrader! Na de proefruimte gingen we de premier crus op vat proeven, met name de Clos Saint Marc was een heerlijk complexe wijn en een heerlijk slot van dit bezoek. Lunch Na het bezoek aan Patrice was het bijna lunchtijd en gingen we, na een mooie tour in de omgeving, in Gevrey Chambertin lunchen bij Chez Guy. Een restaurant waar je menig Bourgogne fanaat, alsmede wijnboer tegenkomt. Hier werd onder andere de befaamde Oeufs en Meurette genuttigd! Heerlijk! 14:00 uur Domaine Geantet Pansiot Met een volle maag gingen we onderweg naar de derde afspraak van de dag en wel naar Domaine Geantet Pansiot. We werden op hun nieuwe locatie ontvangen door Emily Geantet. Ze leidde ons de nieuwe proefkelder in waar we diverse wijnen te proeven kregen, allen gebotteld. De Domaine heeft een nieuwe wijn in het assortiment: de Marsannay. Deze witte wijn is zeer mineraal en fruitig. De conclusie bij Pansiot is: het zijn allemaal wijnen die het glas uit knallen! Na het proeven van de wijnen kregen we nog een rondleiding door het nieuwe gebouw. Grote houten vaten staan in het eerste gedeelte, gevolgd door de kleinere vaten waarin de wijnen van 2015 staan opgeslagen. De gebottelde flessen van 2014 lagen er ook nog, klaar om opgehaald te worden. 16:00 uur – Domaine Rousseau Vanuit Pansiot reden we een rondje in de omgeving, waar we prachtige foto’s hebben gemaakt, gevolgd door een bezoek aan het zeer bekende Domaine Rousseau. Voor velen liggen de wijnen van dit Domaine in de top 5 van Bourgogne wijnen. We werden bij het hek al opgewacht door Eric Rousseau die ons voorging naar de kelders. Ondanks de grote naam en grote vraag naar hun wijnen, is de familie vrij nuchter gebleven. Dit zie je onder andere aan de kelders: geen poespas, gewoon functioneel. We begonnen met het proeven van de Gevrey Chambertin, hun basis wijn (wat heet basis!): dit was geweldig én dat was nog maar het begin! Het hoogtepunt van het proefrondje was uiteraard Le Chambertin, wat een wijn! Deze worden via menig handelaar voor hoge prijzen verkocht. Meneer Rousseau was er zelf vrij nuchter over: zelfs lokaal worden ze voor een aantal keer zo veel verkocht, dat ligt waarschijnlijk aan de hoge vrachtkosten! Grapje van Eric. Na dit bezoek zaten we even rustig in de auto. Stilte. Want hier moesten we toch wel even van bijkomen en in ons opnemen.
    17:00 uur – Domaine Hubert Lignier Na het bezoek aan Rousseau gingen we door naar de laatste afspraak van de dag: Domaine Hubert Lignier. We gingen de wijnen proeven samen met 2 andere Franse wijnhandelaren, een restaurateur en natuurlijk Laurent Lignier. Dit Domaine heeft 5 jaar geleden de overstap gemaakt om volledig biologische wijn te maken. Dit merk je meteen aan de manier waarop zij hun wijnen laten rijpen: de wijnen liggen lang op vat in koude kelders zonder dat ze de temperatuur regelen. De wijnen ontwikkelen dankzij de kou een stuk langzamer, maar ook een stuk puurder. Wijnen van dit Domaine kun je daarom ook lang laten liggen. Doordat ze op deze pure manier werken, focussen ze erg op ‘terroir’. Zo zijn veel van hun wijnen gesitueerd op kleigrond of steengrond. Ook bij deze Domaine sprong de wijn Gevrey Chambertin eruit. Hun nieuwe wijn Bourgogne Pinot Noir was zeer goed en een echte aanrader! Als afsluiter proefden we een Gevrey Chambertin uit 1994. Diner Na de laatste proefronde reden we terug naar het hotel om met collega’s Edwin van Henri Bloem Utrecht en Paul van Hart’s Amsterdam een hapje te gaan eten bij restaurant Ma Cuisine. Dit is een vaste eetplek van zowel lokale bevolking als toeristen en wijnhandelaren. Ze staan bekend om hun zeer uitgebreide wijnkaart met zowel betaalbare als luxe wijnen. We hebben hier heerlijk genoten van o.a. coquilles en duif. Al met al een heerlijke afsluiting van een geweldige dag! Op naar dag 3!     Dag 3 - Dinsdag 2 februari 2016 Om 8:00 uur zaten we deze ochtend weer aan het ontbijt. Weer heerlijk geslapen, al hadden de heren om 5:00 uur wel last van de vuilniswagen. Vandaag staan er weer 5 boeren op het programma. Het is ongeveer 11 graden en het is droog! 9:00 uur – Domaine Jayer Gilles Om stipt 9:00 uur waren we bij Domaine Jayer Gilles waar we werden opgehaald door Gilles zelf. Zoals altijd wilde de hond des huizes meelopen, wat dit keer niet mocht. Allereerst proefden we de witte wijnen uit de grote tanks gevolgd door de rode wijnen die op vat in de kelder liggen. De kelder is erg vochtig, de schimmel stond op de muur en het pad was nat geworden van al het vocht. Bij deze Domaine gebruiken ze bij het proeven geen crachoirs, uitspugen gaat gewoon op de grond of tussen de vaten. 2014 was ook voor dit Domaine een goed jaar! Het zijn wijnen waar je veel hout en tannine proeft, maar die je jaren kunt laten liggen waardoor dit verzacht en je een prachtige wijn over houdt. 10:30 uur – Domaine Jean Grivot Vanuit Magny les Villers reden we door naar Vosne Romanée, hét bekende dorpje in de Bourgogne. We werden ontvangen door de dochter: Mathilde. Zij werkt nu samen met haar vader aan het ontwikkelen van hun wijnen. We kregen de wijnen te proeven uit 2014, die in de tanks lagen zodat de wijnen zich kunnen mengen. Ook bij dit Domaine is de conclusie dat 2014 een zeer goed jaar is! De wijnen zijn fruitig, elegant, fijn maar zeker ook complex. Als afsluiter dronken we de Richebourg, weer een topper als afsluiting. Na het proeven liet Mathilde ons nog de nieuwe aanbouw zien mét dakterras met prachtig uitzicht over het dorp en omliggende wijngaarden. Lunch Voor de lunch reden we naar het dorp Santenay, waar we gingen eten bij Le Terroir. Hier hebben we onder andere lekker coq au vin, kip en dorade gegeten. De kip was een beetje droog, maar dat mocht de pret niet drukken. Na deze lunch gingen we door naar onze volgende afspraak: Domaine Moreau. 14:00 uur – Domaine Moreau We werden ontvangen door Alexander Moreau die ons meenam naar de kelders. Deze liggen half boven de grond, waardoor het hier niet zo koud was. Ook hier geldt dat 2014 een zeer goed en toegankelijk jaar is. Bij dit Domaine maken ze gebruik van 5 tot 6 jaar oude vaten, waardoor er een minder harde houtspaan in voorkomt. De wijnen hebben minder tannines, waardoor ze zeer toegankelijk zijn. De witte wijnen van dit Domaine zijn een echte aanrader! Het zijn wijnen die zowel jong als oud gedronken kunnen worden. De rode wijnen hebben de afgelopen jaren een verandering doorgemaakt. Nu Alexander het stokje van zijn vader heeft overgenomen, zijn de rode wijnen een stuk zachter geworden: heerlijk! 16:00 uur – Domaine Sauzet Vanuit Chassagne Montrachet gingen we door naar Puligny Montrachet, naar Domaine Sauzet waar Gerard Boudot ons verwelkomde. We gingen de nieuwe proefruimte in waar we de witte wijnen te proeven kregen. Wauw! Wat een wijnen zijn dat. Van de Bourgogne Blanc tot aan de Folatières en de Grand Cru, allen zijn heerlijke wijnen! Velen kunnen zowel jong gedronken worden als over een aantal jaar. De wijn Champ Canet komt van de oudste wijngaard van het Domaine: 85 jaar oud! Meneer Boudot wees op de kaart precies aan waar de wijngaarden van Sauzet zich bevinden. We zijn allen tot dezelfde conclusie gekomen: de wijnen van Domaine Sauzet zijn echt geweldig en behoren tot onze favorieten! 17:00 uur – Domaine Michel Juillot De laatste stop van de dag was bij Domaine Michel Juillot. We werden ontvangen door medewerker Alex en Laurent Juillot. Ook hier klonk de tendens dat 2014 zeer toegankelijk is. We kregen 3 witte en 4 rode wijnen te proeven. Dit jaar is er een verschil in smaak in vergelijking met de voorgaande jaren, de wijnen zachter zijn en toegankelijker. De premier crus stonden er zoals altijd goed bij. Tijdens het proeven kwam ook de ‘oude baas’ nog even langs om een hand te schudden. Diner Na Juillot gingen we terug naar ons hotel om vervolgens te gaan eten bij restaurant La Lune. Dit was een nieuw restaurant voor ons maar wordt volgens TripAdvisor bekroont met de hoogste waardering. Het is een klein Japans/Frans restaurant waarbij mensen aan tafels kunnen zitten, maar ook aan de bar. Wij zaten aan de bar, precies tegenover de kok en konden dus alles volgen. Bij dit restaurant kan je hapjes kiezen zoals bij een tapas bar. We kregen een ‘verrassingsmenu’ met diverse hapjes. Bij elk gerecht was onze reactie: Wauw!!!! Wat is dit lekker!!! Er werden verrast met zoveel verschillende smaken. Het is daarnaast erg leuk om goed te kunnen zien hoe de kok het gerecht op tafel zet. Daarnaast is het zeer betaalbaar! Kortom: ben je in de buurt van Beaune, ga zeker even naar naar La Lune (wel reserveren!), het is absoluut de moeit waard en een zeer welkome afwisseling van de meer klassieke restaurants!! De perfecte afsluiting van dag 3.   Dag 4 - Woensdag 3 februari 2016 Dag 4, de laatste dag van de Bourgognereis 2016. Weer zaten we op tijd aan het ontbijt, omdat we voor de eerste boer een stukje verder moesten rijden. En voor de verandering waren we allemaal op tijd aan het ontbijt! (Dat geldt met name voor ondergetekende) Vandaag is de dag dat we terugrijden naar Nederland, maar niet voordat we nog bij de laatste 2 boeren zijn langs geweest.. 9:00 uur – Domaine Lucien Boillot Ons eerste bezoek van de dag was Domaine Lucien Boillot. Dit is een nieuw Domaine, wij hebben deze wijnen (nog) niet in het assortiment. We werden opgewacht door Pierre Boillot, de zoon van Lucien Boillot. In 1950 begon Lucien Boillot met het maken van wijn en zijn zoon Pierre heeft het stokje in de jaren 90 overgenomen. Hun filosofie is de wijnen zo natuurlijk mogelijk te laten evolueren zonder interventie, tenzij uiterst noodzakelijk. We kregen 9 wijnen uit 2014 te proeven, stuk voor stuk elegante wijnen vol fruit. Daarna volgden 3 wijnen uit voorgaande jaargangen, 2012 en 2013. We konden goed proeven hoe de wijnen zich ontwikkelen in de fles. We waren aangenaam verrast! De wijnen van dit Domaine kunnen jong gedronken worden, maar ook makkelijk 10 tot 20 jaar bewaard worden. Na afloop kregen we een aantal proefflessen mee, om zo te bekijken of de wijnen van dit Domaine een toevoeging voor Henri Bloem kunnen zijn. 11:00 uur – Domaine d’Eugénie Vanuit Gevrey-Chambertin gingen we door naar Vosne Romanée, naar Domaine d’Eugénie waar we werden opgewacht door Michel Mallard, wijnmaker oftewel ‘regisseur’. Dit Domaine heeft de wijngaarden van Domaine Engel in 2006 opgekocht en vanuit daar zijn zij zich gaan ontwikkelen. 2014 was ook voor dit Domaine een goed jaar, al was de oogst opbrengst niet extreem hoog. We kregen 6 wijnen te proeven, waaronder de Echezeaux en Clos-Vougeot, geweldig wat een wijnen! Het zijn allen wijnen die lang bewaard kunnen worden. Dit Domaine zal zich over een aantal jaren kunnen meten met de grote jongens van de Bourgogne. Ze zijn van plan meer wijngaarden te kopen, wat de groei zal garanderen. We zijn benieuwd naar de toekomst! Op naar de volgende wijnreis! Met Domaine d’Eugénie is er helaas een eind gekomen aan deze Bourgogne reis. We gingen weer richting het noorden en waren rond 20:00/21:00 uur weer thuis. We hebben genoten van deze reis! Een reis door het jaar 2014, een warm jaar met enerzijds veel droogte en anderzijds enorme regenbuien. Een toegankelijker jaar dan voorgaande jaren. Een jaar met diepgang en complexiteit. Een jaar dat, zeker voor de witte wijnen, een is om te onthouden! Tjeska Hartman
    Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle   Edwin Verburg van Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht bezocht gelijktijdig ook een aantal Bourgogneboeren. Dit is zijn verslag: Domaine Jean Philippe Fichet We begonnen bij Domaine Jean Philippe Fichet, Meursault. Jean Philippe zelf ontving ons en liet ons proeven waarom deze witte wijnen mondiaal zo gewild zijn. Veel van zijn wijnen lagen nog op de afgestorven gistcellen en zijn dan wat lastig te proeven. Maar profs als we zijn moeten we daar toch doorheen zien te 'kijken'.      Domaine Nicolas Rossignol Vervolgens naar Domaine Nicolas Rossignol in Beaune met vooral geweldige  Volnays en Pommards. Dit was mijn eerste bezoek aan deze producent. Ik stond versteld van de kwaliteit van zijn wijnen uit 2014: Fraai gepolijste dik geconcentreerde rijpe een sappige Pinot Noirs van topklasse!  Snelle lunch in Puligny-Montrachet (Fraai mosselsoepje en dito forelfilet met klassieke hollandaise saus) en door naar Mr. Bzikot (inderdaad van Poolse afkomst) in hetzelfde dorp. Iets rankere fijnere wijnen proefden we hier met als afsluiter de prachtige premier cru 'Folatières'. Domaine Daniel Largeot Marie Francoise Largeot van Domaine Daniel Largeot in Chorey-les-Beaune had ons eigenlijk pas de volgende dag verwacht, maar liet ons toch (als altijd goed gehumeurd) alle nieuwe wijnen uit 2014 proeven. Ze heeft een nieuwe machine aangeschaft om de rijpe druiven van de minder rijpe te scheiden en dat heeft een puik resultaat opgeleverd. Dit zijn rode wijnen waar we mensen Bourgogneliefhebber mee kunnen maken. Vriendelijke maar toch serieuze pinot noirs.     Domaine Francoise et Denis Clair Ons laatste bezoek is aan de familie Clair in Santenay, van Domaine Francoise et Denis Clair. Zoon en huidige chef is Jean Baptiste, die ons geduldig langs de ca. 9 witte uit o.a. Saint-Aubin (met de illustere bijnaam: 'poor man's Meursault') en 7 rode wijnen leidde. Heel betaalbare en sappige wijnen, voor een groot liefhebberspubliek. Goed dat we hierna meteen bij deze familie aan tafel konden, samen met onze collegae uit Eindhoven want inmiddels was het acht uur. We werden verwend met een paar fraaie stukken zeeduivel (Lotte) en klassieke Cocq au Vin. Needles to say dat hun wijnen hier geweldig bij combineerden.     Domaine Lecheneaut Laatste overnachting in Beaune en deze morgen om 9uur het laaste bezoek aan Domaine Lecheneaut in Nuits Saint Georges. Waar Vincent Lecheneaut ons opwachtte met een stuk of 12 rode kanjers. Ook hier viel op hoe goed en ook toegankelijk (dus jong drinkbaar, maar zeker prima houdbaar) 2014 is. Er zaten echt enkele wijnen tussen die mij als echte Bourgogne-adept in vervoering brachten. Edwin Verburg
    Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht 
    Lees meer

    Henri Bloem Utrecht

    Adriaen van Ostadelaan 12
    3583 AJ Utrecht

    Gesloten Open vanaf 10.00 uur
    Maandag
    Gesloten
    Dinsdag
    10.00-18.00 uur
    Woensdag
    10.00-18.00 uur
    Donderdag
    10.00-19.00 uur
    Vrijdag
    10.00-19.00 uur
    Zaterdag
    10.00-17.00 uur
    Zondag
    Gesloten

    Eigenaar(s):Edwin Verburg


    Btw: NL810010057B01
    IBAN: NL67 RABO 0158 7009 37