Verslag Groepsreis naar Bordeaux - Dag III 

Iedereen heeft de volle aandacht Doorkijkje op Château Balestard la TonnelleProeven met tegenlicht 

Bezoek Château Fongaban in Puisseguin-Saint-Emilion/Côte de Castillon

De laatste dag van onze studiereis naar Bordeaux. Vandaag staan een aantal bezoeken op het programma aan de rechteroever van de Gironde. We beginnen met een bezoek aan Château Fongaban, dat gedeeltelijk in de Côtes de Castillon ligt en gedeeltelijk in Puisseguin- Saint-Emilion. Na een korte zoektocht vinden we het Château van Pierre Taïx, die ons hartelijk verwelkomd. Het landschap is hier, in tegenstelling tot de Médoc, ligt glooiend en biedt prachtige vergezichten. De banden tussen de familie Taïx en Wijnkoperij Henri Bloem zijn al oud. Henri Bloem is namelijk de eerste exportklant van Château Fongaban.

Mr. Taix van Château Fongaban met op de achtergrond zijn vrouw Tussen de wijngaarden op Château Fongaban 

Pierre begint enthousiast met de rondleiding. De bodem in de wijngaarden bestaat met name uit kalk en klei. Château Fongaban heeft de afgelopen jaren een conversie ondergaan van traditionele naar biologische wijnbouw, en de jaargang 2013 is de eerste biologisch gecertificeerde wijn.  Iets wat in deze traditionele streek vrij uniek is. De belangrijkste motieven voor omzetting naar biologische wijnbouw zijn: beter fruit en beter voor milieu en de arbeiders in de wijngaard (er gebeuren nogal eens ongelukken met pesticiden, aldus Pierre). De 42 hectare wijngaarden zijn voor 80% beplant met Merlot, 15% Cabernet Franc  en 5% Cabernet Sauvignon. Van deze 42 hectare valt 8 hectare binnen de appellatie Puisseguin-Saint-Emilion; de rest binnen de Côtes de Castilllon. De wijnen van Château Fongaban krijgen normaal gesproken 16 maanden opvoeding op houten vaten (20% nieuw en 80% gebruikte vaten). Ook in dit gedeelte van de Bordeaux was 2013 een lastig jaar, met een moeilijk voorjaar. De wijnen bevatten veel fruit, zijn wat lichter dan gebruikelijk, waardoor Pierre besloten heeft de wijnen geen houtopvoeding te geven.

Iedereen heeft de volle aandachtAntoinette (Eindhoven) in gesprek met Pierre Taix van Château Fongaban  

De kelders van Château Fongaban is eenvoudig, doch efficiënt. De vergisting gebeurt in RVS tanks en betonnen tanks. Het persen wordt hier gedaan met een oude verticale pers, wat een hele dag duurt i.p.v. 2 uur met een moderne pneumatische pers. Na de rondleiding proeven we de jaargangen 2012, 2011 en 2010.

Château Fongaban 2012: mooie fruitgedreven stijl, met een wat lichtere structuur en fijne tannines

Château Fongaban 2011: rijper fruit in de neus, laurier, soepele stijl, elegant en fijn glas wijn.

Château Fongaban 2010: mooi rijp donker fruit, kruidig, veel sap, complexiteit, prachtig glas wijn.

Nog snel even een paar foto’s gemaakt, afscheid genomen en snel de bus in voor het volgende bezoek naar Château Balestard La Tonnelle.

Door Gerard Brok, Henri Bloem Groningen

Bezoek Château Balestard La Tonnelle in Saint-Emilion

Marquis Capdemourlin ontvangt ons hartelijk op Château Balestard la TonnelleMr. Capdemourlin proeft voor op Château Balestard la Tonnelle  

Dinsdag 27 mei rond het middaguur kwamen we aan bij Chateau Balestard la Tonnelle, een grand cru classé in de St. Emilion. Het Château is gebouwd in de 15e eeuw. Via de poort met bewerkte hekken kom je op een statige oprijlaan waar halverwege een toren staat. Deze toren was vroeger een wachterstoren. Het stond op een kruising van wegen van St. Emilion naar de bergen. De naam Balestard la Tonnelle is een samenvoeging van Balestard, het woonhuis, en la Tonnelle, de toren. Aan het eind van de oprijlaan stond Marquis Capdemourlin om ons welkom te heten. Monsieur Jacques is de 12e generatie die het Château bewoont. Zijn echtgenote Françoise begroette ons hartelijk. Monsieur Jacques deelde ons fijntjes mede dat we een half uur te laat waren en daardoor de tour langs zijn 4 Châteaux niet meer konden doen.

Marquis Capdemourlin ontvangt ons hartelijk op Château Balestard la TonnelleHuub (Amersfoort) voor aanvang van de proeverij op Château Balestard la Tonnelle  

Het Chateau ligt prachtig op een plateau met zicht op zijn andere Chateaux en ook op buurgebied Pomerol. Het Chateau is zeer stijlvol en goed onderhouden. Onder de tuin is een prachtige proefruimte gecreëerd, uitgehakt uit de rots wat acht maanden heeft geduurd. Op het etiket van Balestard La Tonnelle is een gedicht vermeld dat geschreven is in de 15e eeuw. Monsieur Jacques is hier duidelijk heel trots op. In de proefruimte stond een proeverij klaar van de 4 Châteaux van Monsieur Cap de Mourlin: Ch. Balestard la Tonnelle (BLT 10,6 ha), Ch. Cap de Mourlin (CDM 14 ha), Ch. Petit Faurie de Soutard (PFS8 ha) en Ch. Roudier (R 30ha). In de oogstjaren 2012en 2013. De jaren 2010 en 2011 stonden klaar om bij de lunch te proeven. De lunch werd geserveerd in buffetvorm. Onze gastvrouw, Madame Françoise, nodigde ons uit om deel te nemen aan het buffet. Daar had men wel zin in!!! Canapé met foie, gekruide zalmtartaar, blini's met mierikswortelsaus, stokbroodje met ham, hartige muffins, Meloensoep, Kipspiesjes met sajosaus, coquille omwikkeld met spek, geitenkaas en Brie de Meaux, vanilleroomsoep met eiwitschuim, appeltaartsoep en heerlijke chocolademousse. Dat alles home-made. De kok ontving een hartelijk applaus.

De proefnotities. 2013 en 2012 zijn nog niet op fles.

Groepsfoto in de wijngaarden van Château Balestard la Tonnelle  

2013. Hier zijn cabernet en merlot bijna gelijktijdig geoogst. De wijnen hebben nu dik fruit, de hogere wijnen hebben redelijk wat tannine. De wijnen vielen ons, na alle negatieve pr mee. BLT is de betere, maar ook de gereserveerde. CDM is ok, PFS de mindere en R basic goed.

2012. Alle wijnen hadden een aparte geur, iets van vers gesneden champignons.

Hier en daar sporen van stroeve tannines, minder open dan 2013. BLT had een duidelijke kersengeur, wel compleet, CDM vrij compact en redelijk wat bite, PFS tandje rustiger. R presenteerde zich stroever, wel met meer fruit.

2011.  Alle wijnen zijn gebotteld en tonen zich completer dan de Brut de Cuve wijnen. De wijnen hebben goed fruit en zijn evenwichtig, nog wat jong en hier en daar wat ruw, wel veelbelovend. opvallend is het sappige karakter van R. de overige wijnen zitten strakker in de tannine.

2010. Duidelijk het beste jaar van de 4. Het jaartje extra ontwikkeling doet de wijnen goed. Het jaar heeft een hoog lekkergehalte. hier en daar wat zoeter en ronder.

Alle wijnen scoren goed. Elk op zijn niveau.

Samenvattend: de stijl is duidelijk veranderd. Meer dikheid en openheid, meer fruit en commerciëler. Eigenlijk is Roudier de bikkel van het stel, zeker gezien de prijs-kwaliteitverhouding. BLT is de topper, CDM komt er vlak achter. PFS is de hekkensluiter voor ons, maar is wel een goed glas. De hogere wijnen verdienen meer aandacht in de winkels dan zij tot nu toe kregen.

Als afsluiting reden we met Monsieur Capdemourlin nog even naar het Château Capdemourlin. Hier is duidelijk te zien dat er geïnvesteerd is in equipement. Een moderne winery die helaas niet bewoond is. Al met al een inspirerend bezoek. 

Door Co Hartman, Henri Bloem Zwolle

 

Vervolgens vliegensvlug naar Bordeaux Airport voor onze vlucht naar Schiphol Amsterdam.

Het was weer een leerzame en genoeglijke reis. Met dank aan Steven voor de perfecte organisatie!

BORDEAUX 2013 NU KOPEN IN ONZE PRIMEUR AANBIEDING

Nog meer foto's van deze groepsreis? Klik op deze link: Foto's Henri Bloem's groepreis naar Bordeaux