Wijn maakt een maaltijd compleet, zorgt voor ontspanning en plezier. Maar te veel wijn, met te veel alcohol, is slecht voor de gezondheid. Zeker na de feestdagen heeft u waarschijnlijk behoefte aan even wat minder, even rustig aan. Gelukkig hoeft u daarbij de wijn niet helemaal af te zweren: er zijn ook uitstekende wijnen met minder alcohol! Een goed voorbeeld is onze Chardonnay ‘Plume’, gemaakt in de Languedoc.

Omgekeerde osmose

Toen vader en zoon Pugibet, van het Zuid-Franse Domaine La Colombette, merkten dat ze steeds minder wijn bij de maaltijd dronken, ondernamen ze actie. Ze realiseerden zich dat ze minder wijn dronken dan hun voorouders omdat moderne wijnen een steeds hoger alcoholpercentage kregen. Ze besloten de alcohol uit die wijnen te gaan halen. Daartoe pasten ze het proces van omgekeerde osmose toe op wijn. Zo ontstonden wijnen die slechts 9 % alcohol bevatten. En dat zonder smaak en frisheid te verliezen! Deze pioniers van de laag-alcoholische wijnen lopen overigens ook aan kop wat betreft andere vernieuwende ontwikkelingen: toepassing van de schroefdop bijvoorbeeld en recent de aanplant van schimmelresistente rassen, zodat er minder gespoten hoeft te worden en ze in de wijngaard écht biologisch kunnen werken. 

Wist u dat...

Omgekeerde osmose betekent dat er water aan de wijn onttrokken wordt? Het werkt als volgt: een deel van de wijn in een tank wordt door een zeer fijn filter geleid. De vaste stoffen blijven achter, water en alcohol gaan door het filter. Door distillatie wordt de alcohol vervolgens gescheiden van het water. Het water wordt teruggeleid in de tank, bij de resterende wijn. Het resultaat is een ‘complete’ wijn, maar met minder alcohol. 

De 'Plume' collectie van La Colombette

  • Chardonnay 'Plume'

  • Rosé 'Plume'