In Amsterdam komt een wijngaard waar iedereen voor 225 euro een eigen stuk grond kan kopen. Dat schrijft Het Parool zondag.

De vier initiatiefnemers, drie Amsterdammers en een Hagenaar, hopen dat ze de wijngaard van 1200 vierkante meter in het voorjaar van 2016 kunnen aanleggen bij Amsterdam Sloterdijk.

Zij wijzen erop dat, ondanks minder zonuren dan in Zuid-Frankrijk, er volop wijn wordt gemaakt in ons land. Volgens Tycho Vermeulen, één van de initiatoren, komt het door de nieuwe rassen die zijn ontwikkeld. "Die zijn speciaal voor koudere klimaten. Door rassen te kruisen zijn er nu druiven die eerder rijpen en minder zonderuren nodig hebben."

Snoeien

De eerste druivenranken zijn inmiddels geplant, als proef. Vermeulen, aan de universiteit van Wageningen verbonden, oefende de afgelopen twee jaar al in Den Haag. "In de zomer groeit alles als kool. Je moet de boel goed snoeien om de ranken mooi recht te laten groeien." Daarnaast zijn vogels ook fan van druiven en konijnen dol op het blad van de plant.

In het najaar van 2018 kan er geoogst worden, mits alles volgens plan verloopt. Volgens Claire Felicie, ook initiatiefnemer, is het Nederlandse klimaat ideaal om wijn te maken. "Het is hier niet te droog, niet te nat en niet te heet."

De Nederlandse wijn is daarnaast ook goed drinkbaar. Er worden drie soorten gemaakt in Amsterdam: rieslingachtige witte, pinot noir-achtige rode en een rosé.

In 2018 moet het eigen stuk wijngaard zo’n tien flessen per persoon opleveren.

(Bron: www.nu.nl)