Na 40 seconden aan het werk te zijn, schijnt het dat u de vakantie alweer zo goed als vergeten bent.
Dure vakantie voor die 40 seconden zou je denken…Maar toch, een aantal weken genoten van zon, zee, strand, stadjes, cultuur, en uiteraard heerlijk plaatselijk eten en drinken.
Vooral dat laatste brengt u echt ter plaatse. Ooit wel eens een glaasje ‘Vino’ besteld in het sherrygebied? Hoopte u op een glas verkoelend witte Spaanse wijn? Helaas, u krijgt daar bij de bestelling van een ‘Vino’ toch echt een glaasje ijskoude Fino Sherry (zeer droog en hoog in de alcohol en zuren). Uiteraard proeft u wat u gekregen hebt, en warempel het is even wennen maar bij dat olijfje en dat pittige worstje smaakt het best!
Thuis ook maar eens proberen?! Ik raad het u af! Ik denk dat de sherry als aperitiefje in ons kikkerlandje dan echt anders overkomt. Tenzij u er al liefhebber van was of hem drinkt bij onze Hollandse trots: de Hollandse Nieuwe!
Vaak vallen wijnen die u op een vakantiebestemming hebt gedronken (en eventueel mee naar huis heeft genomen) thuis enorm tegen. Hoe kan dat? Simpelweg omdat u thuis in een andere omgeving, een ander ritme, met andere temperaturen, in een andere ‘mood’ zit.  Wijn is voor een groot deel beleving. Dat maakt het tegelijkertijd ook zo’n mooi product.
Wijn beleef je het best door voor een mooi glas te gaan zitten, het liefst met een mooie maaltijd erbij. Goed ruiken, proeven, even laten staan en later weer ruiken en proeven wat u dan weer ervaart.
Als u probeert vaker bij deze ‘wijnbeleving’ stil te staan en ervan te genieten weet ik zeker dat we dat 40 seconden vakantiegevoel kunnen verlengen. Want thuis kan het ook best ‘vakantie’ zijn (lees: je rust nemen, genieten van wijnen en spijzen). Wanneer u echt herinnerd wilt worden aan die mooie plekken waar u bent geweest, ga dan naar een Wijnkoperij en koop een fles wijn uit het land waar u uw vakantie hebt doorgebracht. Maar dan wel één waarvan u zeker weet dat u hem lekker vindt op dat moment. Waar heeft u zin in? Omschrijf het en krijg advies. Koop de fles, schenk uzelf in en pak uw vakantiefoto’s erbij. Genieten! Vervolgens er lekker ‘zomers’ bij koken en het plaatje is compleet. Kook ook datgene waarin u zin heeft.
Een ‘verlengmijnvakantie(wijn)gevoelreceptje’ van mijzelf:Koop het aantal zalmfilets dat u nodig heeft. Halveer ze in de lengte. Meng een blikje ansjovisfilet (snij ze even wat kleiner) met een grote eetlepel kappertjes en flink wat olijfolie. Schaaf een courgette in lange dunne linten. Leg de eerste helft zalmfilet in een ovenschaal en besmeer deze met het ansjovis/kappertjes/olie mengsel en leg er wat courgettelinten op en wederom wat van die heerlijke olie. Leg (als een sandwich) de tweede helft zalmfilet erbovenop en besmeer deze weer met het ansjovis/kappertjes/olie mengsel. Zet de vis in een oven van 200 graden gedurende 10-15 minuten (of totdat de vis net gaar is) en bestrooi met peper, zout en een fijngesneden bosuitje. Garneer met nog wat ansjovis en een citroentje.
Wijntip: iets waar U zin in heeft!

Tekst: Eline Jaarsma