BuglioniVaak schrijf ik mijn stukje over een wijnstreek, over een thema of over wijn en spijs. Dit keer ga ik echter in op één wijngoed: Azienda Buglioni. Over dit wijngoed, gelegen aan de voet van de heuvels in Corrubbio di San Pietro, in het hart van Valpolicella (Veneto, Italië), valt namelijk enorm veel te vertellen. Het ontstaan, de namen van de wijnen, maar natuurlijk ook de bijzondere kwaliteit. Maak kennis met Buglioni…

 

Mariano Buglioni

Twee jaar geleden trok ik met een aantal wijnvrienden Veneto in om een indruk te krijgen van de omgeving, de Azienda’s en de wijnen. Eén bezoek is me nog altijd bij gebleven: de ontmoeting met Mario Buglioni. Zijn Azienda zijn we ongeveer vier keer voorbij gereden alvorens wij door hadden dat achter een groot hek en onder de grond de wijnkelder van Buglioni lag. Na een korte rondleiding vertelde Mario dat hij per toeval in de wijnwereld terecht is gekomen. Oorspronkelijk zat hij in de modewereld. Na verkoop van zijn bedrijf kocht hij eind negentiger jaren zijn huidige Azienda. Een prachtige woning, maar wat moest hij met al die wijngaarden? De eerste twee jaren bracht hij de druiven naar de coöperatie. Veel werk voor weinig geld, dat moet anders kunnen dacht Mario. En zo bezocht hij de Hogere wijnbouwschool en benaderde daar de beste studenten om bij hem aan de slag te gaan… tot op vandaag is dit één groot succes geworden. Eerst veroverde hij Italië met zijn wijnen, toen Amerika, Azië en inmiddels ook Nederland!

Il Disperato

Buglioni maakt uitsluitend wijn van traditionele druivenrassen als Corvina, Corvinone, Rondinella, Molinara en Garganega. Zijn witte wijn, Il Disperato, is gemaakt van de Garganega druif. Hij heeft een volle, sappige smaak met limoen, abrikoos en peer, gevolgd door een mooie verfrissende afdronk. De naam Il Disperato betekent de wanhopige. De naam van de wijn moest namelijk veranderd worden, nadat Buglioni er op was gewezen dat er een andere wijn bestaat met de oude naam (L’Intruso).

Il Valpolicella

De basis rode wijn is de Il Valpolicella wat een echte klassieke Valpolicella is. Een vol fruitige wijn met in de smaak met name kersen, bessen en een lichte kruidigheid. Iets gekoeld is dit een heerlijke wijn om zo van te genieten. Wilt u een iets vollere variant, dan kunt u voor de Il Ruffiano kiezen.

Il Bugiardo

Een paradepaardje is de Il Bugiardo, een Ripasso. Een wijn die deels wordt gemaakt van ingedroogde druiven en rijpt op de restjes van de Amarone. Dit geeft een heerlijke warme, volle, gulle smaak van met name rijp fruit en een lichte vanille toets. De naam van de wijn betekent “de leugenaar”. De wijn werd door de pers namelijk voor de veel duurdere Amarone aangezien. Buglioni gaf destijds aan dat de wijn toch echt een Ripasso is. Maar wat hij ook probeerde de pers geloofde hem niet en noemde hem gekscherend  “leugenaar”.

Il Amarone

Tot slot de absolute top, Il Amarone, een wijn gemaakt van 100% gedroogde druiven. In de smaak zwoele tonen van rijp rood en zwart fruit, kruiden en vanille gevolgd door een volle en harmonieuze afdronk. De wijn werd onlangs door Decanter (een beroemd wijntijdschrift) beoordeeld met 5 sterren en kreeg 19 van de 20 punten… de TOP van Italië, dat moet u geproefd hebben!

Gaat u naar Italië? Bezoek dan ook eens een Osteria van Buglioni in Bolzano of Verona… er gaat een wijnwereld voor u open. Iets dichter bij huis? Ga dan naar Henri Bloem en haal de bijzondere wijnen van Buglioni in huis.

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde, RegisterVinoloog