Marqués de Murrieta: Perfectie tot het uiterste. 

Marqués de Murrieta ligt net even buiten Logroño in het zuiden van Rioja Alta, is gevestigd in het Castillo Ygay en wordt sinds 1977 doorsneden door een snelweg. 

Het begon allemaal in 1852 toen Luciano Murrieta y Garcia-Lemoine, geboren in Peru, wonend in Londen en studerend in Bordeaux  als eerste een wijn uit Rioja naar het buitenland exporteerde. Toen hij later krantenberichten over zijn wijn las, was een Rioja-wijntraditie geboren.

In 1983 kwam Castillo Ygay in handen van Vicente Cebrián Sagarriga, Count of Creixel. Na zijn plotselinge overlijden in 1996 hebben zijn kinderen het roer overgenomen en het perfectionisme van hun vader voortgezet.

Marqués de MurrietaCastillo IgayCastillo YgayRioja Marja van Tooren

De afgelopen 7 jaar is het domein volledig gerestaureerd en uitgebreid en als wij de verhalen mogen geloven, waren wij de eerste die het vernieuwde domein mochten bezoeken. 

Alles gaat hier d.m.v. zwaartekracht. De “begane grond” voor de aanvoer van de druiven, een verdieping lager voor de vinificatie  en een level daaronder voor de opslag van de wijnen.

Hier wordt alleen maar Reserva als “entry level” geproduceerd, wat betekent dat de wijn 5 jaar op het domein blijft alvorens deze verkocht wordt. Er liggen dan ook 4 miljoen flessen opgeslagen. 2008 is de jongste oogst die in de schappen van de vinotheken ligt. Marqués de Murrieta bezit 300 ha wijngaarden verdeeld over 27 “plots”. Verdeeld over die “plots” zijn ruim 100 check points voor de kwaliteit van de druiven. 

De topwijn is de Dalmau, genoemd naar de huidige eigenaar (zijn tweede naam). In de Dalmau wordt o.a. max. 15% Cabernet Sauvignon gebruikt, wat mag omdat deze druif hier vanaf het begin gestaan heeft en een historische traditie opgebouwd heeft. In de maand augustus wordt van de Dalmau wijngaard ca. 50% van de druiven gesnoeid, zodat een hogere concentratie ontstaat. 

De wijnmaker is Maria Vargas, uit Argentinië, die sinds 1995 verbonden is met  Marqués de Murrieta. 2000 was haar eerste oogst. Een mooie uitspraak van haar is dat eikenhout in een wijn is als parfum bij een vrouw, het mag nooit overheersen. 

YgayMarqués de MurrietaRioja Marques de MurrietaRioja

Even terug naar het domein. Niets is aan het toeval overgelaten, alles is perfect geregeld. Mooie ontvangstruimtes, een eigen keuken met chef-kok, 2 sommeliers en allemaal heel prettige gepassioneerde mensen die ontzettend trots zijn op het product dat zij vertegenwoordigen en maken.

Er stond een proeverij voor ons klaar van 3 wijnen: de La Comtesse 2010, slechts 3000 flessen, 100% Albariño, 30 dagen fermentatie op Frans eiken, bewaarpotentieel 15 tot 20 jaar; de Gran Reserva 2005, gemaakt van de beste vaten, Amerikaans eiken, nog minimaal 10 jaar; Dalmau 2009, hoogste percentage C.S. ooit 15%, Frans eiken, ca. 20.000 flessen. Stuk voor stuk toppers.

Marques de MurrietaMarques de MurrietaMarques de MurrietaMarques de MurrietaMarques de Murrieta

Daarna vertrokken we naar Taberna Herrerias voor een werkelijk heerlijke lunch van pure gerechten, precies afgestemd op de wijnen. Vooral het gerecht van gefriteerde zeeduivel met daarbij de Reserva 2008 was zeer verrassend en werkelijk fantastisch. De Reserva heeft een klassieke Rioja-blend van Tempranillo, Graziano, Garnacha en Mazuelo en krijgt 18 tot 20 maanden lagering.

Marja van Tooren
Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem