Bordeaux Primeur 2014

Cabernet excelleert weer sinds jaren.

Vol verwachting trokken we in april richting Bordeaux om ons te buigen over het jaar 2014. Ons waren al veel positieve berichten van deze oogst ter ore gekomen. Tijdens de diverse proeverijen georganiseerd door de Union des Grands Cru’s worden we in de gelegenheid gesteld om diverse proeverijen te bezoeken. Aangezien deze proeverijen een sterke zuigende kracht hebben op alle wijnkopers en journalisten in de wereld organiseren gelijktijdig bijna alle producenten die geen lid zijn van de UGC, grote of kleine proeverijen in allerlei andere samenwerkingsverbanden. Sommige Château-eigenaren durven rustig op hun Château ook de wijnen te zetten die ze tevens als handelaar te koop aanbieden, dus ook b.v. de Argentijnse wijnen die ze in hun portfolio hebben. Tussen dit enorme en diffuse aanbod dienen wij dan weer de te bezoeken proeverijen te selecteren. Dit jaar waren we met 6 professionals gedurende een volle week in de Bordeaux, met ruim 100 wijnen te proeven per dag, komen we dus uit met ons team op ruim 3000 geproefde wijnen. Natuurlijk werden dezelfde wijnen in verschillende settings diverse malen geproefd. Zoals u in onze aanhef kan zien zijn wij zeer tevreden over de kwaliteit van 2014. Globaal gezien plaatsen we de wijnen, na uitputtende proeverijen en uitvoerige gesprekken met de diverse producenten, op het niveau van de jaren 1996, 2000, 2006 en soms 2005.

Het karakter van de wijnen.

Eigenlijk moeten we oogst 2014 bestempelen als het jaar van de Cabernet, die na een lange tijd weer excelleert. Gelijktijdig realiseren we ons dat we daarmee de Merlot-gedomineerde wijnen te kort doen, want ook hiervan hebben we fabelachtig mooie wijnen geproefd. De wijnen van de ‘linkeroever’ vertonen een duidelijker en meer homogeen karakter, de wijnen van de ‘rechteroever’ zijn onmiskenbaar onregelmatiger, hier hebben we nauwkeuriger en selectiever moeten proeven. De Châteaux die hier een hoog percentage Cabernets gebruikten schieten er in positieve zin uit. Het fruit in de wijnen van de ‘linkeroever’ en de Châteaux die veel Cabernets gebruiken op de ‘rechteroever’ hebben wat meer het karakter van donkerrood fruit, een ‘klassieke’ stijl die de laatste jaren wat meer op de achtergrond raakte. De wijnen van oogst 2014 bezitten een uitstekende toegankelijkheid en relatief iets lager in alcohol. De wijnen bezitten veel fruit (vergelijkbaar met 1996, voor de ‘linkeroever’ meer richting 2005) en een gezonde dosis frisheid dankzij hun zurengehalte (vergelijkbaar met 2006). De beste wijnen hebben een uitstekende fruitrijke vulling met een duidelijke tanninestructuur (vergelijkbaar met oogst 2000). De wijnen dragen zeer goed hun terroir-karakter, wat ook het kenmerk was bij oogst 2006.

Vegetatie cyclus.

Vanaf eind augustus waren er maar liefst twee maanden van zeer mooi weer die het verloop van de vegetatie cyclus dramatisch omgooiden. Week na week rijpten de druiven voor elke druivensoort naar volledige rijpheid. Rijke en fruitvolle druiven met een uitstekende zuurgraad, het gevolg van een vrij koele zomer, droegen bij tot het grote succes van oogst 2014. Vooraf ging een vroege bloei, gevolgd door een kleinere hoeveelheid knoppen. Een wisselend zonnige en vochtige zomer hield aan tot laat in augustus, waardoor de rijping van de druiven werd vertraagd. Dit vergde een enorme inspanning van de producenten om in de wijngaard de gezonde druiven in tact te houden. Gelukking kwam er zomers weer aan het einde van augustus, wat aanhield tot het einde van oktober. De schijnende zon en de drogende wind bouwden aan een geweldige concentratie van de druiven. De verkoelende nachten vormden de ontbeerlijke uitstekende zachte tannines. Alle druivensoorten vormden nieuwe records van rijpheid, inclusief de Cabernet Sauvignon die pas halverwege oktober werd geoogst. De boeren die gedurende de zomer veel aandacht aan hun druiven hadden gegeven werden met de komst van deze ‘Indian summer’ beloond voor hun tomeloze inzet. Hun wijnen vertonen een uitstekende kleur, hebben rijkdom, concentratie en frisheid. De kwaliteit van oogst 2014 is toe te schrijven aan drie factoren; zorgzame en hardwerken de boeren tijdens de zeker niet perfecte zomer met wijnen die een uitstekende frisheid garanderen, gevolgd door een ‘Indian summer’ met een historische rijping.

We hebben al onze expertise ingezet om het mooiste van oogst 2014 voor u te selecteren. Vijf dagen lang in Bordeaux proeven, bespreken, naproeven en vastleggen in proefnotities, gevolgd door uitputtende proeverijen in ons eigen proeflokaal hebben geresulteerd in deze lijst van geweldige en betaalbare topklasse wijnen uit de Bordeaux.

We wensen u veel plezier in het selecteren van de beste wijnen, natuurlijk kunt u te allen tijde langskomen in onze Vinotheek® voor een passend advies.