Na jaren wachten kan eindelijk de vlag worden uitgestoken in Cairanne om te vieren dat die gemeente dan toch een keer gepromoveerd is tot individuele cru van de Rhône. Hoewel iedereen binnen en buiten de streek het er eigenlijk wel over eens was dat Cairanne die status verdiende, hebben de producenten toch geduld moeten hebben.

Ze dienden hun verzoek om promotie van Côtes du Rhône Village tot cru al in 2008 in bij het voor appellations verantwoordelijke INAO, een instelling die doorgaans geen haast heeft bij het nemen van beslissingen.

Cairanne begon in 1953 als simpele Côtes du Rhône en in 1967 trad het toe tot de Côtes du Rhône Villages. Cairanne is nu de zeventiende appellation binnen de Rhône die zich cru mag noemen. De meest recente promotie naar dat niveau was die van Rasteau in 2010. Wie de etiketten van wijnen uit Cairanne de afgelopen jaren een beetje in de gaten heeft gehouden, zal zijn opgevallen dat de gemeentenaam daar in de regel veel prominenter op stond afgedrukt dan de vermelding Côtes du Rhône Villages.

Cairanne telt 956 hectare wijngaard in productie. Hoewel de appellation voor rood en wit geldt, is rood verreweg in de meerderheid met ongeveer 95 procent van het totale volume. Gebruikte druivenrassen daarvoor zijn grenache, syrah en mourvèdre. Wit komt van grenache blanc, clairette, roussanne, marsanne en viognier.
(Bron: www.wijnpers.nl