Voorverkoop Bourgogne 2017

 

Bourgogne is hot! De wijnen uit dit gebied zijn nog nooit zo populair geweest, met nieuwe afnemers als Peru, Brazilië, Thailand en Cuba en grootverbruikers Rusland, Japan, USA en Zwitserland. Maar de enorme vraag staat in schril contrast tot de opbrengsten van de afgelopen jaren. Na de hageljaren 2012, 2013 en 2014 kreeg het gebied te kampen met droogte en hitte in 2015 en nachtvorstschade in 2016, met als gevolg lage beschikbaarheid en sterk stijgende prijzen van de wijnen.

Wat we de producenten uit de Bourgogne moeten nageven, is dat de kwaliteit van de wijnen over de gehele linie onveranderd hoog blijft, ongeacht wat de natuur hen voor de
voeten gooit. Wereldwijd was 2017 het oogstjaar met het laagste oogstvolume sinds de jaren ‘50. Italië, Frankrijk en Spanje, maar ook Argentinië en Chili produceerden door klimatologische problemen een wereldwijd laagterecord. Lichtpunt in deze duisternis is echter dat de Bourgogne, dat het de afgelopen paar jaar zo voor zijn kiezen heeft gekregen, nu de grootste oogst sinds 2009 bejubelt!

Het aanvankelijke koude voorjaar trof vooral Mâconnais en Chablis met nachtvorstschade. Het verbranden van kleine hoeveelheden stro tussen de wijnstokken in de vroege ochtend heeft andere delen van de Bourgogne geholpen om de ergste kou te verdrijven. De zomer maakte verder een hoop goed, zodat er in het zuidelijk deel al eind augustus gestart werd met de oogst. Het fruit had al dermate hoge suikergehaltes ontwikkeld, dat met het oog op behoud van voldoende zuren werd besloten al zo vroeg te beginnen met de oogst.

Begin februari 2019 trokken wij met 3 teams van Henri Bloem traditiegetrouw naar de Bourgogne om de resultaten van deze opmerkelijke oogst te beoordelen. Gezamenlijk bezochten wij tientallen ‘Henri Bloem-wijnhuizen’ – een goed weerzien met oude bekenden, met wie wij door de jaren heen duurzame relaties hebben opgebouwd – en enkele nieuwe producenten, waar wij een aantal veelbelovende wijnen proefden. U zult een aantal nieuwe namen tegenkomen. Deze producenten zijn specialisten in de onbekende appellaties Maranges en Ladoix. Maar de prijs/kwaliteitverhouding is geweldig. Een ontdekking waard.

De kwaliteit van de wijnen is over de gehele linie evenwichtig en kenmerkt zich door veel fruit en frisheid. Dat maakt de wijnen, zowel rood als wit, al in hun jeugd goed drinkbaar. De ‘hogere’ wijnen zullen zich echter nog verder ontwikkelen en kunnen daarom prima bewaard worden. Ten opzichte van 2016 zijn de rode wijnen iets ranker en hebben de witte wijnen meer mineraliteit, maar beiden worden gekenmerkt door een uitstekende balans en veel sappigheid en lengte.

Ondanks de trend van stijgende prijzen en lage beschikbaarheid in de Bourgogne hebben wij weer een representatieve en onderscheidende voorverkooplijst voor u samengesteld. Onze jarenlange inkooprelatie met veel wijnhuizen biedt u voordeel en ruime keuze. Loop gerust binnen bij een van onze vinotheken voor een persoonlijk advies en meer informatie over de beschikbaarheid van uw favoriete wijnen.

Download de folder

Reserveer direct online