Ze liggen vanaf nu weer volop in de winkel: de grote fraaigevormde orankjekleurige bollen. In allerlei varianten en kleurtinten. Heerlijk vind ik ze. Je moet ze leren waarderen én er mee durven experimenteren maar dan heb je ook een groente ontdekt waarmee je alle kanten op kunt. Een groot voordeel vind ik dat je ze wekenlang in de koelkast kunt bewaren en de schil kunt eten (scheelt een hoop zweetwerk gezien de keiharde schil). Zo heb je altijd wat groente in huis!

Bijgerecht

Laatste had ik als bijgerecht een halve pompoen in plakken geroosterd in de oven (gewoon in dunne plakken met schil 25 minuten op 200 graden met flink wat olijfolie en knoflook). Kwam mijn broer onverwachts hapje mee-eten. Hij trok me toch een vies gezicht zodra ik de ovenschaal op tafel zette….Hij zei: “Pompoenen zijn er om een lampje in te doen!”
Dat vind ik nou de verkrachting van een pompoen (sorry, halloweenkindertjes)…je gaat zo’n prachtgroente toch niet kapotsnijden tot een lampion om hem vervolgens een dag later in de kliko te gooien? Ik heb dat nooit begrepen en (hopelijk) nooit aan mee gedaan (toch mam?!).
Afijn, die prachtpompoen. Je kun hem ook in stukjes snijden en in een laagje bouillon met ui, knoflook en een snufje nootmuskaat een kwartiertje stoven voor door je rijst of pasta. Of wat dacht u van pompoenaardappelpuree of van die heerlijke dikke herfstige pompoensoep. In plakjes in de oven (op diezelfde 200 graden en ongeveer 20 minuten) met een tapenade van zwarte olijven, ansjovis, zongedroogde tomaatjes en wat kaas (ultiem borrelhapje).

Thaise vissoep met pompoen

Laatst maakte mijn vader een Thaise vissoep met pompoen. Naast dat dit gerecht erg lekker was ontstond er een sublieme wijn/spijs combinatie door de door hen gekozen Chablis! Fantastisch!
De pittigheid en ziltigheid van de soep sloot naadloos aan bij de knisperende frisheid en mineraliteit van de Chablis.
Chablis is een streek in Frankrijk, zo'n 180 kilometer ten zuidoosten van Parijs, 100 kilometer ten noordwesten van Dijon. De wijngaarden liggen in een straal van 5 kilometer rond het stadje Chablis. De beste wijnen komen van de hellingen tegenover het stadje, aan de andere kant van het riviertje Serein. De grond bestaat uit een mengsel van kalk, klei en fossiele mosselen.
Dit wijnbouwgebied wordt vaak bedreigd door de vorst en dit tot ver in de maand mei.
De enige druivensoort die volgens de wet op herkomstbenaming (AOC) verbouwd mag worden is de Chardonnay. Chablis is een beendroge witte wijn die geliefd is als begeleider van met name visgerechten (vooral aangeraden in combinatie met oesters), daarom ook wel oesterwater genoemd.

Chablis

Chablis kent vier appellations die als classificatie kunnen worden beschouwd. Van hoog naar laag zijn dit:  Appellation Chablis Grand Cru Contrôlée, Appellation Chablis Premier Cru Contrôlée, Appellation Chablis Contrôlée, Appellation Petit Chablis Contrôlée.

Pap, plaats je voor mijn lezers even je recept van Thaise vissoep in een bericht onder deze blog? Thanks!