Het beste jaar sinds 2010

De natte wintermaanden en lente van 2016 voorspelden weinig goeds. Regen, regen, regen viel er in en om Bordeaux. De waterreserves in de bodem vulden zich goed aan, maar het bleef nat. Schimmelziekten lagen op de loer en waren in 2016 een reële bedreiging voor de opbrengsten. Uiteindelijk is dat gelukkig volledig meegevallen, en zijn de opbrengsten in tegenstelling tot andere jaren zelfs weer wat toegenomen. Behalve regen waren er ook vrij lage temperaturen en lokaal zelfs geringe vorstschade. Gelukkig brak de zon in juni op tijd door, letterlijk en figuurlijk. Tijdens de bloei, die een dag of acht later dan normaal begon, was het droog en begonnen de temperaturen te stijgen. De vruchtzetting profiteerde van het fraaie weer, en een beetje regen kon weinig schade meer aanrichten. Korte tijd later sloeg het weer definitief om. Juli en augustus waren van de weeromstuit extreem droog. De temperaturen klommen langzaam omhoog, van iets boven gemiddeld in augustus tot heet in september.

Gelukkig bleven de nachttemperaturen wel normaal, wat bijdroeg aan de ontwikkeling van de kleurstoffen en ervoor zorgde dat de zuurgraad niet te veel afnam. De stokken kregen op diverse plekken last van waterstress, maar konden dat dankzij de aangevulde reserves in het algemeen goed doorstaan. Alleen heel jonge stokken, zonder ontwikkeld wortelstelsel, hadden het op drogere gronden moeilijk. Over het algemeen geldt: hoe dieper de wortels moeten zoeken naar water, hoe beter het voor de ontwikkeling van het fruit is. De druiven blijven dan klein en het sap geconcentreerd. Die ontwikkeling resulteerde in 2016 in uitstekende wijnen. Dankzij het droge en warme weer van september en oktober konden de druiven bovendien prachtig rijp en met veel kleurstof en tannine geoogst worden. Een enkele regenbui half september bood in de eindsprint nog wat verkoeling en verlossing van de ergste droogte. Een jaar met flink wat spannende momenten zat er weer op, een topoogst was binnengehaald.

Oordeel

Traditiegetrouw reist ieder voorjaar een groep goede proevers van Henri Bloem naar Bordeaux om vatmonsters van de nieuwe oogst ‘en primeur’ te proeven. Al bij de eerste proeverij werd duidelijk: 2016 is een uitzonderlijk jaar! In vijf dagen bezochten we tientallen proeverijen en beoordeelden we honderden wijnen. We proefden ‘grote’ wijnen bij de Union des Grand Cru’s de Bordeaux, maar er waren ook proeverijen met ‘kleinere’ wijnen, zoals de Cru Bourgeois, Bordeaux Supérieur, Fronsac en Lalande de Pomerol. Het doel was altijd: de beste wijnen te selecteren voor onze Bordeaux 2016 Voorverkoop. De indruk van die eerste proeverij werd in die vijf dagen bevestigd: 2016 gaat grootse wijnen opleveren. Waarschijnlijk zijn de wijnen de beste sinds 2010! Ze worden gekenmerkt door een rijk en elegant bouquet, veel concentratie, mooie rijpe en zachte tannine-structuur en een lange afdronk. Ondanks veel rijp fruit hebben de wijnen een gematigd alcoholpercentage. Over de gehele linie gaat het om een jaar van grote klasse; om die reden hebben wij een aantal extra wijnen geselecteerd waardoor wij ook dit jaar een uiterst interessante lijst kunnen presenteren.