2012 heeft de eerste maand er alweer opzitten als wij ons met 5 collega’s  af laten zakken richting de Bourgogne, om daar de oogst van 2010 te gaan proeven. Zondag heen en woensdag weer terug, want de winkel draait natuurlijk gewoon door.

Daarom is bij dit soort trips een strakke planning van groot belang, om zoveel mogelijk wijnboeren te kunnen bezoeken. De afspraken zijn gemaakt en zoals gewoonlijk splitsen we ons op in drie teams van twee om “de boer op te gaan”.

Volume Bourgogne oogst 2010 stuk lager dan 2009

Kwaliteit opperbest!

Na de overwegend fantastische oogst van 2009 is het even afwachten wat 2010 voor ons in petto heeft. Dat blijkt in de loop van de trip veelbelovend, hoewel “veel” in dit verband niet met de kwantiteit te maken heeft want waar we ook komen: iedereen is enthousiast over de kwaliteit van 2010 maar als de hoeveelheid geoogste druiven ter sprake komt, betrekken de gezichten snel. Er is gemiddeld 30 tot 35% minder geoogst dan de jaren ervoor, en dat zal de prijzen wel behoorlijk onder druk zetten vrezen wij. En die zijn toch al fors, maar wat wil je ook? Bourgogne is zo’n verkaveld gebied dat  de 27000 ha wijngaarden door zo’n 3800 boeren bewerkt worden. Sommigen van hen bezitten slechts een halve ha. De Bourgogne is wèl beroemd, en terecht. Er worden grootse wijnen gemaakt en wijnkenners likken hun vingers af bij grote namen als Le Montrachet en Domaine Romanée Conti, liefkozend DRC genoemd. We zagen een fles ervan op een wijnkaart staan voor het luttele bedrag van 9500 euro, maar dat was dan ook wel uit het topjaar 2005……..Wist u dat de Bourgogne met 195 miljoen flessen per jaar slechts een half procent van de mondiale wijnproductie voor zijn rekening neemt?

Bourgogne 2010: Een jaar om niet te missen

Maar nu even terug naar 2010, een jaar waar we met plezier naar uitkijken. Zowel rood als wit wordt een jaar om niet te missen: We hebben alle monsters uit het fust geproefd (botteling vindt meestal pas in maart/april plaats) en voor de rode wijnen geldt dat ze het onmiskenbare karakter van de Pinot Noir druif bezitten: mooie zuren, barstensvol rood en zwart fruit in de geur en in de smaak en over het algemeen stevige, maar ronde tannines. De witte wijnen zijn duidelijk wat minder vet dan de wijnen uit 2009, maar bezitten een aangename zuurgraad en een uitnodigende geur die eerder aan brioche en toast dan aan vanille doet denken. Mooie balans tussen het fruit en de houtlagering.

Bourgogne zal altijd wel een wijn voor liefhebbers blijven: zeer herkenbaar aan de lichte, transparante kleur voor zijn rode wijnen en de verfijnde, subtiele houtgelagerde witte. En wat we tegenwoordig nog weleens uit het oog verliezen: een Bourgogne heeft tijd nodig; tijd om te rijpen in de fles, om zijn complexiteit ten volle te kunnen onthullen, om op waarde geschat te kunnen worden. Maar als je hem die tijd gunt, dan wordt je daarvoor ook dubbel en dwars beloond: met één van de mooiste en spannendste wijnen die Frankrijk voortbrengt. Volgend jaar gaan we zeker weer!