Na deze koude dagen begint het eindelijk weer wat op te warmen. Overal om je heen hoor je dat we weer behoefte hebben aan de eerste warme zonnestralen en zitten we met onze gedachten al aan de vakantie te denken. Wie aan Zuid Frankrijk denkt, denkt gelijk aan mooie brede stranden, pittoreske dorpjes met hun beroemde marktjes en natuurlijk heerlijke visgerechten met mooie frisse, fruitige witte wijnen.   

Eén van de regio’s met de meeste witte Vin de Pays, tegenwoordig IGP genoemd, is de Côtes de Gascogne. Dit wijngebied ligt in het zuidwesten van Frankrijk in het departement Gers, net boven de Pyreneeën in het binnenland. Deze streek staat ook bekend om de productie van Armagnac. Naast witte wijnen wordt hier ook rood en rosé geproduceerd. Voor de witte wijnen maakt men voornamelijk gebruik van Sauvignon Blanc, Colombard, Ugni Blanc en Chardonnay.

Een voorbeeld van een groot en beroemd wijndomein uit deze regio is Domaine du Tariquet van de familie Grassa. Zij behoren tot de absolute top met hun Armagnac, maar maken sinds de tachtiger jaren ook hele mooie frisse knisperende witte wijnen. De verkoophit van dit wijnhuis, maar ookvan Henri Bloem, is de Tariquet Classic. Deze wijn is gemaakt van Ugni Blanc en Colombard. Voor velen onbekende druivenrassen, maar in dit wijngebied beroemd en een veel gebruikte blend. De Classic is lekker frisdroog, knisperend, tropisch fruit en heeft frisse zuren. Nu het lentezonnetje doorkomt is dit de ideale wijn als aperitief. Domaine du Tariquet maakt ook een hele mooie blend van Sauvignon Blanc en Chardonnay. Deze wijn is eigenlijk als vergissing ontstaan en maar goed ook. Het resultaat is verbluffend. Je proeft het frisse karakter van de Sauvignon Blanc en het fruit van de Chardonnay. Een echte verrassing die je zeker geproefd moet hebben. Ideaal voor bij de lunch of bij mooie visgerechten.

Gros Manseng/Sauvignon Blanc van Alain Brumont

 

Eén van de beroemdste wijnmakers uit Frankrijk, Alain Brumont, bekend van zijn Madiran wijnen (Montus), heeft ook de Côtes de Gascogne ontdekt. Hij heeft er geen eigen wijngaarden, maar koopt er druiven van de beste kwaliteit. De ervaring van de wijnmaker doet de rest en dus maakt hij hier een sublieme witte en rode wijn van. Het afgelopen jaar hebben wij deze wijnen geïntroduceerd op onze tweejaarlijkse grote proeverijen: de klanten waren razend enthousiast. De witte wijn wordt gemaakt van Gros Manseng en Sauvignon Blanc. Weer zo’n mooie topcombinatie. De Sauvignon stuift het glas uit en de Gros Manseng zorgt voor veel smaak. Deze wijn is frisdroog met licht tropisch fruit. Heerlijk als aperitief of bij geitenkaas.


De rode wijn is een blend van Merlot en Tannat. De wijn wordt jong gebotteld om het gulle fruit te behouden. En dat proef je! Een mooie zachte kruidige rode wijn met het fruit van de Merlot en de stevigheid van Tannat. Een geslaagd huwelijk tussen robuustheid en elegantie! Combineert goed met kleine gerechtjes of lamsvlees.

In de maand april gaan wij de Gascogne wijnen in onze vinotheek in het lentezonnetje zetten. Kom lekker proeven en haal deze wijnen in huis. U kunt dan heerlijk in het zonnetje genieten van deze frisse, lichte knisperende wijnen met je gedachten alvast in Frankrijk of elders! Ik kon niet meer wachten dus inmiddels ben ik er ook van gaan genieten in mijn lentezonnetje…

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde, registervinoloog