Ik wordt weleens vergeleken met een glas Arneis. Hoezo zult u denken?

De Arneis is een witte druivensoort die  in Piëmonte (Noord-Italië) wordt aangeplant. De wijn die van deze druif wordt gemaakt heet Roero Arneis.
Arneis betekent ‘kleine moeilijke' of ‘kleine koppige’ en duidt op de druif die lastig te verbouwen was in de wijngaard. Roero is de naam van de Roeri heuvels in Piëmonte, de plaats waar de druif wordt aangeplant. De Roero Arneis, die het best jong gedronken kan worden als aperitief of bij lichte gerechten. Met zijn frisheid en aroma's van amandel, groene appel, peer en meloen lijkt hij wel wat op een kruising tussen een Sauvignon blanc en een Franse Viognier.


Recapitulerend; men ziet mij wel eens als een ‘kleine koppige’….hmmmm…
Dat ‘kleine’ kan ik begrijpen. Lang en dik ben ik niet, integendeel.
Dat tweede woord bevalt me alleen wat minder. Alhoewel, als ik naar de uitleg van het woord koppig kijk stuit ik op de volgende uiteenlopende definities: vasthoudend aan eigen wil of inzicht, hardhoofdig, steilorig, stijfkoppig, stijlhoofdig, dwars, eigenwijs, halsstarrig, hardnekkig, obstinaat, onredelijk, stug, weerbarstig, weerspannig. Ook grappig dat het verwijst naar een wijn met veel alcohol. Vaak zijn het wijnen met veel smaak.

Nou denk ik niet dat ik snel wordt vergeleken met een wijn met veel alcohol en smaak. Als de vergelijking doelt op ‘het vasthouden aan eigen wil of inzicht’ dan vind ik dat wel prima eigenlijk. Ik heb een enorm eigen wil en geloof over het algemeen sterk in mijn eigen inzicht. Gelukkig maar!
Zo’n glas Arneis geeft mij ook inzicht in de streek Piëmonte. Het laat zien dat deze Noord-Italiaanse streek, die met name bekend staat om zijn rode Barolo’s, Barbaresco’s en Barbera’s, uitmuntende kwaliteit witte wijn kan produceren. Daarnaast bevestigd het mijn wil om Piëmonte weer te gaan bezoeken en ontdekken. En dat ga ik doen! Vandaar dat ik even twee weekjes niet blog.
Ik beloof u dat ik vol inspiratie, inzicht én wil weer terugkeer! Drinkt u in die tussentijd gerust een heerlijk glas Arneis!