Domaine Pietri GeraudAan het einde van de 19e eeuw ontstond het Domaine Piétri-Géraud. Momenteel wordt het Domaine geleid door de dochter van Maguy Piétri-Géraud,  Laetitia. Zij is de vijfde generatie wijnmakers. Ze bezit 26 hectare wijngaarden, waarvan 16,5 hectare op de steile hellingen van de gemeenten met de appellation Banyuls en Collioure. Op de hellingen van de Pyreneeën, grenzend aan de Middellandse Zee, bevinden zich de terrassen op een leistenen bodem.  Al het werk in de wijngaarden wordt met de hand gedaan. De druiven ontlenen hun identiteit aan de ruwe terroir. De wijnstokken geven het beste van zichzelf, maar de opbrengst is laag, gemiddeld 22hl/ha. De wijnen, op dezelfde wijze gemaakt als de voorouders deden, worden opgevoed in het hart van het dorp op twee stappen van het Koninklijk Paleis en de beroemde Klokkentoren. In de afgelopen 40 jaar is Domaine Piétri-Géraud, door een toeval, uitgebreid naar de vlakte van Roussillon, in de omgeving van een klein stadje Ortaffa. Daar, met het uitzicht op de Canigou, op klei-kalkstenen grond, wordt de smakelijke Muscat de Rivesaltes verbouwd en een Côtes de Roussillon, hetgeen een mooie aanvulling betekent voor hun assortiment.

De Wijnen:

Collioure 2013 “Sine Nomine”

Pietri Geraud Sine NomineDeze wijn wordt gemaakt van 4 druivensoorten te weten              Grenache Noir 60%, Syrah 20%, Mourvèdre 10%en Carignan 10%. De leeftijd van de stokken varieert van 10 tot 100 jaar. De wijn blijft 11 maanden in de tank op de lie liggen.  De wijn heeft een prachtige robijnrode kleur. De neus is jammy, framboos, een klein pepertje en zwarte bessen en in een diepere laag tijm en laurier. De smaak is open en presenteert zich meteen met een volle, dikke fruit smaak, kruidig met een pepertje en een hint van zoethout met een lange, intense afdronk met ronde tannine. Het jaar 2013 was een uitstekend jaar. De wijn kan nu gedronken worden, maar een paar jaar rijpen is geen probleem.     

Collioure 2012 “Trousse Chemise”

Pietri Geraud Trousse ChemiseIn 2004, waren de druiven van een perceel, beplant met Syrah, overrijp Men wist niet goed wat hiermee moest gebeuren  totdat Hélène Grau, de oenologe,  adviseerde om de wijn op eikenhouten vaten te laten rijpen. De combinatie Collioure en hout was niet de eerste keus maar men ging er in mee en de Syrah werd 24 maanden op eiken vaten gerijpt. Zodat  het terroir en het fruit nog overblijft. In 2012 is de samenstelling van de druiven als volgt: 80% Mourvèdre, 10% Grenache Noir, 10% Carignan. De kleur is diep robijnrood. De neus is intens citroentijm, een hint van vanille, gekonfijt fruit en erg complex. De smaak is vol, zwarte kersen en gekonfijt fruit, een hint van vanille, zoethout en karamel. De afdronk is zeer lang en intensief met veel vet en complexiteit met zachte tannine. De wijn kan nog zeker 5 jaar rijpen. Perfect bij stoofschotels. 

Banyuls Blanc 2013

Pietri Geraud Banyuls BlancBanyuls Blanc wordt gemaakt in Collioure van de Grenache Blanc. Het is de meest karakteristieke wijn van dit Domaine en een boegbeeld door zijn originaliteit en zijn elegantie. De wijn ligt na de gisting nog een maand op de fijne lie en daarna voor 12 maanden op nieuwe eiken vaten.        De wijn heeft een prachtige, briljante kleur, helder en goudgeel. De neus is zeer fijn en intens, gekonfijte ananas, citrusvruchten, marmelade, kaneel en crème brulée met fijne houttonen. De smaak heeft intense aroma’s van honing en gekarameliseerde amandelen en gedroogd fruit met ingekapselde houttonen. Een wijn zo elegant en soepel, vol van subtiliteit en intensiteit.  Iets fris serveren. Heerlijk bij paté, noga dessert en crème brulée. 

Banyuls Joseph Geraud 2005

Pietri Geraud Joseph GeraudDit is hun Banyuls Traditionel. Gemaakt volgens de methode van de voorouders. Dat houdt in dat de wijn gemaakt wordt volgens het “Solera”-systeem. De wijn krijgt een lange rijping op houten vaten waardoor een positieve oxidatie optreedt. Bij het wisselen van wijn in de vaten worden de vaten nooit helemaal leeggemaakt, want de nieuwe wijn wordt bij de oudere wijn gevoegd, zodat de oude wijn de jonge wijn begeleidt in het rijpingsproces.   De wijn wordt gemaakt van de Grenache Gris et Noir 90 % en van de Carignan 10%. De stokken zijn 40 tot 100 jaar oud. De wijn ligt een jaar in betonnen cuves op de fijne lie, daarna 6 jaar op eiken vaten. Waarvan 90% in de kelder in Coliioure rijpt . 10 % rijpt in vaten die buiten liggen. De wijn heeft een roodbruine kleur. De neus is nootachtig, tabak, pruim en cacao. De smaak heeft in eerste instantie tonen van gedroogd fruit, daarna ontwikkelt zich de smaak van noten, koffie en chocola en een lichte houttoon. Het is een evenwichtige, warme volle wijn met zachte tannine en een lange afdronk. Schenk deze wijn als begeleider bij mooie harde kazen en noten.