De zomer is officieel begonnen. Een heerlijk seizoen. Wat mij betreft hebben we deze het hele jaar door. Ieder seizoen kent zijn eigen spijzen én wijnen. De aardbei is een favoriet. Niets voor niets heten deze zoete helden ‘zomerkoninkjes’. Uiteraard is deze naam gebaseerd op het seizoen waarin ze groeien en het allerlekkerst zijn.
Maar eigenlijk wil ik het vandaag niet hebben over de aardbei of een ander seizoensingrediënt. Wel wil ik het hebben over dé druif van dit seizoen, ook wel de zomerkoning van de Elzas: de Riesling. Uiteraard ook bekend als de onbetwistbare kwaliteitsdruif van Duitsland waar hij in een koel klimaat verrukkelijke zuren bij zich draagt. Heerlijk verfrissend. Als aperitief maar zeker ook inzetbaar tijdens de maaltijd. Riesling kan namelijk grootse droge wijnen, maar ook heerlijk delicate uiterst zoete wijnen produceren.

In Duitsland kent Riesling zes verschillende Prädikaten, beschreven in oplopende volgorde van rijpheid (en dus complexiteit) bij het plukken van de druiven.

-          Kabinett – hier worden de druiven geplukt als ze net rijp zijn
-          Spätlese – betekent letterlijk ‘late oogst’, de druiven zijn vaak net overrijp. Het verschil in oogsttijd met Kabinett bedraagt minimaal een week
-          Auslese – alleen de beste trossen van de late oogst worden hiervoor gebruikt
-          Beerenauslese (BA) – een specialiteit, van de overrijpe druiven worden alléén de druiven die door Botrytis zijn aangetast gebruikt
-          Trockenbeerenauslese (TBA) – allen druiven zijn door Botrytis aangetast en ingedroogd door de zon.
-          Eiswein – een ijswijn wordt gemaakt van door de zon ingedroogde druiven die nacht vorst van -7 graden hebben doorstaan en in de nacht geplukt zijn.

Aperitief, voor,- hoofd- en ‘nariesling’ kan u doen genieten van vier maal een betoverenswaardige smaakbeleving welke echt niet (nooit!) gaat vervelen. Van strakdroog, naar frisfruitig, volmondig halfdroog tot verfijnd zoet. Allen zeer aromatisch en elegant.
Ik begrijp die restaurants wel, die in de befaamde ‘Rieslingweek’ een drie, vier of vijfgangen menu bereiden rondom deze parel van een wijn. Vijf gangen Riesling betekent vijf maal optimaal genieten van iedere keer een heel andere smaakbeleving van deze zomerdruif. Laat u verrassen door de Riesling met zijn vele gezichten en maak hem jouw ‘zomerkoning’.  Altijd verfrissend, nooit te hoog in de alcohol, prachtig mooi zoet-zuur balans: een zeer zuiver glas wijn.
Overigens past ie ook verschrikkelijk goed bij de echte ‘zomerkoninkjes’. Gemarineerde aardbeien, aardbeiensorbet of aardbeientaartje als dessert? Serveer er een Riesling Auslese bij en u voelt zich koninklijk onthaald!

Tekst: Eline Jaarsma