pasta henri bloemIedere week verheug ik mij er weer op. Een heerlijke pasta maken. En wat een variatie is er. De vele Italiaanse kookboeken zorgen er voor dat je jaren vooruit kan zonder dat je iedere week hetzelfde pastagerecht maakt.
De onlangs verschenen pastaversie van het beroemdste Italiaanse kookboek de Zilveren Lepel, was voor mij 

 

weer een openbaring. Heerlijk iedere week snuffelen naar een lekker gerecht. Door de grote variatie aan pastagerechten kun je ook prachtige wijn-spijs combinaties  maken. Natuurlijk gaat mijn voorkeur in dat opzicht wel uit naar een mooie 

Italiaanse begeleider.

Wanneer je voor een pasta kiest met een mooie pure verse tomatensaus dan gaat mijn voorkeur uit naar 

een hele mooie Chianti uit Toscane. De hoofddruif van Chianti is de Sangiovese. Deze heeft als eigenschap dat hij mooie fijne frisse zuren in de afdronk heeft. Dit gecombineerd met de zuren van een tomatensaus zorgt voor een uitstekende wijn-spijscombinatie. 

Een mooi voorbeeld van een eenvoudige maar lekkere Chianti is de “Dievolino”  of de “Rinascimento” van het wijnhuis Dievole. Dit wijnhuis ligt net boven Sienna in het hart van het Chianti Classico gebied.

Uit dit zelfde wijngebied komt ook het wijnhuis Casa Emma, waar ik al eerder over geschreven heb. Deze kwalitatief hoogwaardige Chianti is een topper bij  pastagerechten met een volle rijk gevulde tomatensaus. Je krijgt er spontaan zin in!

Ottella le Creete

Ben je meer een liefhebber van witte wijnen dan zijn er ook genoeg voorbeelden van mooie witte wijnen voor bij de pasta. Neem bijvoorbeeld eens een mooie Pinot Grigio uit Alto Adige/Süd Tirol van Kellerei Terlan. Een heerlijke mooie frisse witte wijn met zachte honingtonen en een iets kruidige afdronk. Combineer hem eens met een pasta met champignons… U zult versteld staan.

Een wat zwaardere volle  witte wijn is de “Le Creete” van Ottella uit Veneto. Gemaakt van de Trebbiano di Lugana druif. Deze witte wijn heeft veel exotisch fruit in de neus en is iets mineralig. Het is wel een hele rijke wijn. Ik combineer hem dan ook graag met een pasta met mooi zeefruit.

Eigenlijk kan ik zo nog wel uren doorgaan. Het is dan ook mijn passie. In onze vinotheek vragen klanten dagelijks advies over wijn-spijs combinaties. Het is ontzettend leuk om daarin te adviseren en ik krijg een zeer voldaan gevoel als mensen later in de winkel terugkomen dat het helemaal perfect was. Wijn en spijs  valt en staat met elkaar!

Wanneer je graag een goed en passend wijnadvies nodig hebt, dan bent u van harte welkom in onze winkel!

Sascha de Wilde, Henri Bloem Apeldoorn