Tijdens mijn vakantie in Piëmonte sprak ik met een wijnmaakster over de charme van wijn. Zij zei tegen mij: “Ik vergelijk een fles wijn altijd met een goed geschreven boek. Geschreven voor iedereen om vervolgens door ieder persoon anders te worden geïnterpreteerd.”
Prachtig. Deze zin heeft me mijn vakantie door achtervolgd in mijn hoofd. Het is waar. Iedere fles wijn is voor iedereen anders en op ieder moment anders maar is gemaakt voor iedereen.
Ditzelfde geld voor een goed boek.
Uiteraard maak je een fles wijn voor een bepaalde doelgroep: de doelgroep wijnliefhebber en wijn/spijs liefhebber. Maar deze zeer grote groep heeft allemaal andere smaakvoorkeuren. Kun je doelgroepen formeren op basis van smaak? Ik denk van niet. Smaak is niet een vaststaand iets. Het wisselt van moment tot moment en is uiteraard zeer afhankelijk van wat u erbij eet.
Best lastig dus om wijnmaker te zijn. Zonder specifiek te benoemen doelgroep een wijn maken die de grote aantallen wijnliefhebbers zou moeten willen drinken. 
Tijdens deze vakantie las ik het boek ‘De verborgen taal van bloemen’. Ontzettend mooi boek waarin de betekenis van bloemen en planten een plaats krijgt in de communicatie tussen de personages.
Aan het einde van het boek staan de planten en bloemen met hun betekenis genoemd.
De belangrijkste betekenis vond ik onder de letter D, van druivenstok. Er staat:
Druivenstok (vitis vinifera) = overvloed.
Tsja, in die heuvels van Piëmonte is er inderdaad een overvloed aan wijn en druivenstokken. Heerlijk. Ook elders op de wereld is er een overvloed aan wijn. Meer aanbod dan vraag: onbegrijpelijk! Het maakt het dan wel weer makkelijker die grote groep wisselende wijnliefhebbers te voorzien van juist dátgene wat zij lekker vinden.
Deze vakantie heeft me in elk geval weer geïnspireerd tot het lezen van goede boeken en het drinken van mooie glazen wijn. Een mooi vooruitzicht voor tijdens de koude herfst en winteravonden. Geniet!

Tekst: Eline Jaarsma