Familiebedrijf De Martino is koploper in Chili als het gaat om het produceren van prijswinnende wijnen, het combineren van traditie met moderne technologie én het zorgen voor een beter milieu. Deze grootste Chileense producent van biologische wijnen is sinds 2009 zelfs volledig CO2-neutraal!

Onder het motto Reinventing Chile worden nieuwe wegen gezocht om het karakter van het land zo puur mogelijk tot uiting te brengen in uitgebalanceerde wijnen.

CO2-neutrale wijn

Slechts 6 wijnhuizen ter wereld mogen zich CO2-neutraal noemen en De Martino is er één van. Klinkt indrukwekkend, maar wat betekent het eigenlijk? Naast biologische teelt wordt alle CO2-uitstoot van het wijnhuis volledig gecompenseerd door CO2-verlagende maatregelen, zoals water- en energiebesparing, productieafval composteren en zo min mogelijk gebruik maken van chemicaliën. Ook de wijnflessen, etiketten en dozen worden gemaakt van gerecycled materiaal.

Fantastische kwaliteit voor een geweldige prijs

Chileense wijnen zijn momenteel niet meer weg te denken uit het wijnassortiment. Deze opmars startte zo’n 15 a 20 jaar geleden, toen een aantal grote Chileense wijnhuizen Europa aandeden. De wijnkenners waren diep onder de indruk. Wat een fantastische kwaliteit voor een geweldige prijs. Niet veel later stonden de Chileense wijnen in de schappen van menig wijnwinkel. Inmiddels is het assortiment aan Chileense wijnen in Nederland zeer breed te noemen. Variërend van een droge sauvignon blanc en een tropische chardonnay tot een krachtige syrah.  

Het klimaat in Chili is zeer geschikt voor alle soorten fruit en dus ook voor wijnbouw. Droge zomers met mediterrane temperaturen en ’s nachts genoeg afkoeling door koele briezen uit het Andes gebergte geven het fruit een zeer intense en rijpe smaak. Het rijpe fruit komt duidelijk terug in het karakter van de Chileense wijnen. De belangrijkste wijnbouwgebieden liggen in het midden van Chili, vooral ten noorden en zuiden van de hoofdstad Santiago. Het bekendste wijngebied is Maipo Valley.

De Martino 

Bij Henri Bloem kunt u terecht voor de Chileense wijnen van De Martino. Dit wijngoed vindt zijn oorsprong zo’n 75 jaar geleden toen de jonge Italiaan Pietro De Martino Pascualone naar Chili ging om een wijnbedrijf te beginnen. In het dorp Isla de Maipo in de Maipo Valley trof hij een perfect klimaat en bodem aan. Nu na drie generaties is De Martino een familiewijngoed van ruim 300 ha, aangeplant met onder andere cabernet sauvignon, merlot, carmenère, sauvignon blanc en chardonnay. In de afgelopen jaren is De Martino overigens al enkele keren uitgeroepen tot  Chileens wijnmaker van het jaar.

 De wijnen van De Martino zijn geconcentreerd maar toch elegant door het delicate gebruik van nieuwe eikenhouten vaten. De grote kracht zit hem in het volle rijke fruit.

De basis van De Martino wordt gevormd door een serie wijnen van één druivensoort. Voor wit zijn dat de sauvignon blanc en de chardonnay en voor rood met name de  carmenère en de cabernet sauvignon. Daarboven staat de Legado Reserva serie. Hiervoor worden rijpere druiven gebruikt en wordt over het algemeen een opvoeding van 12 maanden op eikenhouten vaten toegepast. Hierdoor ontstaan zeer geconcentreerde gastronomische wijnen. Als absolute topper, qua prijs kwaliteit, licht ik de Chardonnay Legado Reserva er uit. Deze Chardonnay is geen mond vol vanille, maar een wijn met lekker fruit, een goede frisheid en een gedoseerde houtrijping.

Inmiddels is in Nederland ook de Single Vineyard range verkrijgbaar. Hiervan komen slechts 800 tot 1600 dozen op de markt. Deze wijnen geven het karakter van één unieke wijngaard weer. De top lijn van De Martino heeft als naam Gran Familia. Dit zijn de meest exclusieve wijnen en de trots van De Martino familie. De cabernet sauvignon en de carmenère komen van 40 jaar oude wijngaarden en rijpen 18 maanden in Franse eikenhouten vaten.

De wijnen van De Martino

Overzicht wijnen De Martino voor een volledig overzicht van de wijnen van De Martino

Organic vineyard De Martino